Yazıoğlu'nun soru önergesine yanıt geldi: ÖSYM alan kontrolü yapmayacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

BBP LİDERİ MUHSİN YAZICIOĞLU'NUN SORU ÖNERGESİNE MURAT BAŞESGİOĞLU'NDAN YANIT GELDİ

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ÖSYM'nin KPSS'de yaptığı hatayı sorduğu soru önergesine Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan yanıt geldi.

BBP lideri Yazıcıoğlu'nun soru önergesinin tam metni

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Muhsin YAZICIOĞLU

BBP Genel Başkanı

Sivas Milletvekili

Bilindiği üzere, 2008 yılının 3. KPSS yerleştirme sonuçları 23 Haziran tarihinde ÖSYM tarafından açıklanmıştır. Ancak yerleştirme sonuçları incelendiğinde ÖSYM'nin yaş ve cinsiyet kontrolü yaptığı, ancak önceki yerleştirmelerin aksine kadrolarda aranan mezuniyete ilişkin nitelikler ile adayların beyan ettiği mezuniyet arasındaki kontrolü yapmadığı anlaşılmaktadır.

Sadece bu nedenden dolayı birçok kamu kurumunun, açık ilan ettiği kadrolar boş kalacaktır. Zira bazı adaylar, aranan nitelikleri taşımamasına rağmen kılavuzdaki kadroyu tercih etmiş ve ÖSYM de tercih edilen kadro için nitelik kontrolünü yapmadığından dolayı aday yerleşmiş sayılmaktadır. Bu durumda ÖSYM tarafından bu kadrolara yerleştirilen kişilerin ataması yapılmayacaktır, çünkü aday aranan şartları taşımamaktadır.

Bu bağlamda,

? Kamu kurumları, hizmet gerekleri çerçevesinde açıklarını kapatamamış olacak,

? Nitelikli adaylar boşta kalacaktır.

Diğer taraftan 2008/3 KPSS tercih kılavuzunun ?Yerleştirmenin yapılması? başlıklı 4 numaralı bölümünün 4. sırasında ÖSYM'nin kadro için aranan nitelikler ile adayın sahip olduğu nitelikler arasında kontrol yapacağı belirtilmiş olmasına rağmen, bu kontrol yapılmamıştır.

Söz konusu bu işlem hakkında;

1- ÖSYM, neden, mezuniyete ilişkin nitelik kontrolü yapmamıştır?

2- Kılavuzda kontrol yapılacağı belirtilmiş olmasına rağmen, yapılmayan bu kontrol ve dolayısıyla boş kalan kadroların sorumlusu kimdir, bu konuda bakanlığınızca yapılan bir işlem var mıdır?

3- ?Alan kontrolü yapılmaması uygulaması? bundan sonraki yerleştirmelerde nasıl uygulanacaktır?

4- Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliğin 27. maddesinde atama sonuçlarının Devlet Personel Başkanlığına bildirileceği belirtilmektedir. Bu çerçevede 2008/3 KPSS tercih işlemlerinde boş kalan kadro sayısı kaçtır?

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun yanıtı

CEVAP 1 - ÖSYM, KPSS 2008/3 yerleştirme işleminde kadro ve pozisyonlar için gerekli niteliği; ilgili Kılavuzun 4.4 maddesinde belirtildiği gibi; yalnızca öğrenim düzeyi ve cinsiyet açısından kontrol etmiştir. Yapılacak kontrolleri anlatan bu maddede, mezun olunan program/alana ilişkin bir kontrol yapılacağı yazmamaktadır.

CEVAP 2- mezun olunan program/alana ilişkin nitelik kontrolü yapılmamıştır ve koşulunu karşılamadığı bir kadro ya da pozisyona yerleştirilen adayların ilgili kurum tarafından atamasının yapılmayacağı ilgili Kılavuzun l. sayfasında DİKKAT başlığı altında belirtilmiştir.

CEVAP 3- ÖSYM ilgili kılavuzdaki uygulamayı sürdürmeyi düşünmektedir. Mevcut uygulamada kadroların gerektirdiği nitelikler kılavuzda ilan edilmekte, adayların kendi program/alanlarına göre tercih yapması istenmekte, koşulunu karşılamadığı bir kadro ya da pozisyonu tercih eden adayların, yerleştirilseler bile ilgili kurum tarafından atamalarının yapılamayacağı belirtilmektedir.

Mezun olunan program/alan adayın beyanına bağlı bir bilgidir, ayrıca bazı adaylar birden fazla alandan mezun olabilirler. Bu kontrol ÖSYM tarafından yapılıyor ve aday bir kadro/pozisyona yerleştiriliyor olsa bile, koşulunu karşılamadığı bir kadro ya da pozisyonu tercih eden adayların ilgili kurum tarafından atamalarının yapılamayacağı açıktır.

Mezun olunan program/alana ilişkin kontrolün ÖSYM tarafından yapılması, geçmişte değişik mağduriyetlere neden olmuştur. Bunun nedeni, tüm mezuniyet alanlarının standart olarak gruplanamamasıdır.

CEVAP 4- 2008 KPSS/3 merkezi yerleştirme işlemlerine ilişkin olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca yerleştirildiği halde atanmak üzere başvurmayan, nitelikleri tutmaması sebebiyle atanamayan, atanarak göreve başlayan ve ataması yapıldığı halde göreve başlamayan adaylara ilişkin olarak şu ana kadar Devlet Personel Başkanlığına bir bilgi intikal ettirilmemiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber