İş-Kur'dan izinsiz işçi alan kamu kuruluşlarına para cezası

Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu'nun aracılığı dışında daimi ve geçici kadrolara işçi alan kamu kurum ve kuruluşlarına geçici işçi alımı için 15 bin YTL, daimi kadro alımı için ise 25 bin YTL idari para cezası kesilecek.

Türkiye İş Kurumu'nun aracılığı dışında daimi ve geçici kadrolara işçi alan kamu kurum ve kuruluşlarına geçici işçi alımı için 15 bin YTL, daimi kadro alımı için ise 25 bin YTL idari para cezası uygulacak.

Türkiye İş Kurumu'nun 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu'nun 20'inci Maddesine ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 10'inci Maddesinin İstinaden Uygulanacak İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, İş Kurumu'ndan özel izinle kurulan özel istihdam bürolarının yurtdışı iş ve işçi bulma faaliyetlerine ilişkin hizmet sözleşmelerinin Kuruma onaylatmaması halinde her bir hizmet sözleşmesi için 300 YTL, kurum tarafından istenilen bilgi, belge ve istatistiksel verilerin talebin tebliğinden itibaren 15 gün içinde Kuruma vermeyenlere 600 YTL, Kurum müfettişlerince istenilen belge, kayıt ve defterlerin 15 gün içinde verilmemesi halinde de bin 200 YTL idari para cezası kesilecek. Ayrıca, iş arayanlara ve açık işlere ilişkin bilgileri işçi ve iş bulma faaliyeti dışında başka amaçla kullanan özel istihdam bürolarının 2 bin YTL, iş arayanlardan menfaat sağlayanlara 10 bin YTL, iş arayanlardan ücret alınmasına veya herhangi bir menfaat teminine yönelik sözlü yada yazılı anlaşma yapılması ve sigortasız ve sendikasız çalışılmasına ilişkin anlaşmalar yapılması halinde de 2 bin YTL para cezası uygulanacak.

Kurumdan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık yapan işyerinde veya yazılı araçlarda, radyo, televizyon, video, internet kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçlardan biri ile işleyenlere 10 bin YTL, iş arayanlardan ücret alan veya menfaat sağlayanlara 10 bin YTL idari para cezası kesilecek. Ayrıca kuruma onaylatılmayan her bir yurtdışı hizmet sözleşmesi için 300 YTL para cezası uygulanacak.

Kurum izni olmaksızın kendi iş ve faaliyetleri için işçileri yurtdışına götürenlere 2 bin YTL, kurumdan alınan yurtdışına işçi götürme izni olsun veya olmasın yurtdışı hizmet sözleşmesine kuruma onaylatmayanlara her bir sözleşme için 300 YTL, izin olmadan yurtdışına götürülecek işçilerin teminine yönelik basın, tv ve internette ilan verenlere 2 bin YTL idari para cezası yazılacak.

Kurum aracılığı dışında daimi ve geçici kadrolara işçi alan kamu kurum ve kuruluşlarına geçici işçi alımı için 15 bin YTL, daimi kadro alımı için ise 25 bin YT ceza uygulanacak. İdari para cezaları cezaların tebliğinden itibaren bir ay içinde kurum veznesine veya hesabına ödenecek. Bu süre içinde ilk taksit peşin ödenmek şartı ile bir yıl içinde borcun tamamı dört taksit ile ödenebilecek. Peşin ödemelerde dörtte bir indirim uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber