KKKA hastalığının yaygınlaşmasında hayvanlar etkili

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının yaygınlaşmasında evcil ve yabani hayvanların etkili olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Eroğlu, Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında avlanan yaban hayvanları üzerinde çalışmalar gerçekleştirildiğini bildirdi. Bu çalışmada; Ankara, Aydın, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Kırklareli, Manisa, Tokat, Yozgat illerinin içinde bulunduğu toplam 9 ilden avlanan 88 yaban hayvanı üzerinde bulunan kenelerin toplandığını ve bu hayvanlardan kan örnekleri alındığını kaydeden Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Yaban tavşanlarının ağırlıklı olarak Hyalomma soyuna ait kenelerin larva ve nimflerini taşıdığı ortaya çıkmıştır. Yine tavşan dışında keklik ve kirpide de Hyalomma soyuna ait keneler yoğun miktarda bulunmuştur. Yaban domuzunda da keneler bulunmuş ancak, bu hayvanlarda enfestasyon indeksi düşük bulunmuştur. Yaban hayvanlarından toplanan toplam 141 kene üzerinde PCR yöntemiyle KKKA'ya neden olan virüs araştırması yapılmış; bu araştırmada yaban domuzları ve tavşanlardan toplanan kenelerin bir kısmında söz konusu virüs açısından pozitiflik tespit edilmiştir."

Eroğlu, yapılan çalışmadan, bazı yaban hayvanlarının hastalıkla ilişkili olduğu ortaya çıkmakla birlikte, kullanılan örnek sayısının az olmasının bu ilişkinin düzeyi hakkında yeterli bilgi vermediğini bildirdi. Eroğlu, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Önümüzdeki yıllarda daha fazla hayvan üzerinde çalışmalar gerçekleştirilecektir" dedi.

Daha önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada, sığırlarda hastalığın sero-prevalansının yüzde 80 civarında olduğunun bildirildiğine işaret eden Eroğlu, "Bu bilgiler ışığında, KKKA hastalığının yaygınlaşmasında evcil ve yabani hayvanların etkili olduğu ortaya çıkmaktadır" görüşünü diye getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber