Taşıt vergisine e-haciz geliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Ağustos 2008 09:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, vergi tahsilatını hızlandırmak amacıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olanlar için de e-haciz yapılması için çalışma başlatıldı. Uyarıya rağmen ödenmeyen borç bankaya bildirilerek hesaba haciz konulacak

MALİYE Bakanlığı, vergi tahsilatını arttırmak ve Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi yıllarca tahsilatı biriken vergilerin tahsilatını hızlandırmak için, e-haciz uygulamasını genişletmeyi planlıyor. Bu kapsamda, MTV borçları için de, banka hesaplarına haciz uygulanması düşünülüyor. Bununla ilgili olarak da bankalarla görüşmeler yapılıyor. Halen, MTV ocak ve temmuz aylarında yılda iki taksit halinde tahsil ediliyor. Ancak MTV borçlarıyla ilgili bir yaptırım bulunmuyor. Sadece araç muayenesinde ve satış işlemlerinde, vergi borçlarının da ödenmesi şartı getiriliyor. Araştırmalarda, bazı araç sahiplerinin, unutkanlık nedeniyle bazı araç sahiplerinin de bilinçli olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemediği belirlendi. MTV borcunu ödemeyen araç sahiplerinin aynı zamanda, bankada yüklü miktarda hesaplarının bulunduğu da bu araştırmalar sırasında belirlendi. Maliye Bakanlığı bu bulgular ışığında, Motorlu Taşıtlar Vergisi borçlarının da e-haciz uygulaması kapsamına alınmasını kararlaştırdı. Bununla ilgili olarak da, bankalarla görüşmelere başlandı. MTV borçlarının da e-haciz kapsamına alınmasıyla birlikte, Maliye Bakanlığı öncelikle, araç sahiplerine Motorlu Taşıtlar Vergisi borçlarını ödemeleri için uyarıda bulunacak.

AMAÇ DÜZENLİ ÖDEME

BU uyarıya rağmen, borçlarını ödemeyen araç sahiplerinin bilgileri ise, bankalara gönderilecek. Bankalardan, bu kişilerin hesabında para bulunup bulunulmadığı sorulacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu içinde banka hesaplarına e-haciz konulması sağlanacak. Böylece, mükelleflere Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni düzenli ödeme alışkanlığı kazandırılacak.

MTV borcu tutarı mutlaka belirtilmeli

MALİYE Bakanlığı geçtiğimiz yıl başta esnaflar olmak üzere yaklaşık 130 bin mükellefin hesabına, bloke konulmasını sağlamıştı. İlk kez uygulanan bu sistem, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuştu. Ancak yapılan değerlendirmelerde, hesabına bloke konulan mükelleflerin, vergi borçlarını kısa bir süre içinde ödediği belirlenmişti. Vergi uzmanları MTV için yapılacak yeni düzenlemede borç tutarının net olarak belirtilmesi gerektiğini vurguladılar. Uzmanlar, ?Tutar belirtilmezse hesaptaki tüm para bloke edilebiliyor. Bunu önlemek gerekir' dediler. Ayrıca borçlunun birkaç bankada hesabı olması halinde de karışıklık yaşanabileceği, bir bankada blokaj yapıldığında diğer bankalara bunun bilgisinin gitmesi gerektiği ifade edildi.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber