Bursa'daki rüşvet soruşturmasında 'pasta kutusunda 2 milyon liralık döviz' iddiası

Bursa'da yürütülen büyük rüşvet ve suç örgütü soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in de aralarında yer aldığı 63 sanıklı iddianame tamamlandı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan dosyada; ruhsat ve emsal artışı karşılığında müteahhitlerden lüks daireler, milyonlarca liralık nakit paralar ve hatta pasta kutuları içinde döviz istendiği yönündeki çarpıcı iddialar ve ifadeler yer aldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2026 17:37, Son Güncelleme : 11 Haziran 2026 17:37
Bursa'daki rüşvet soruşturmasında 'pasta kutusunda 2 milyon liralık döviz' iddiası

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede yer alan müteahhit ifadelerinde, çeşitli inşaat projelerinin ruhsat süreçlerinde daire verilmesinin istendiği, ihale tekliflerinin önceden bildirildiği ve çok sayıda menfaat temin edildiği iddia edildi.

Müteahhit Emin A.: "Ruhsat İçin Daire İstediler"

Müteahhit Emin A., Nilüfer ilçesinde gerçekleştirdiği bir konut projesi için ruhsat alabilmek adına dönemin Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'in kendisinden daire talep ettiğini öne sürdü. Yaşanan pazarlık sürecini detaylarıyla anlatan Emin A., şu ifadeleri kullandı:

"Proje için başlangıçta bizden iki daire istendi. Yaptığımız görüşmeler ve pazarlıklar neticesinde daha sonra bir daire karşılığında anlaşmaya vardık. İnşaat ruhsatı ancak bu daire taahhüdünün ve sürecin ardından resmi olarak çıkarılabildi."

"2 Milyon Lirayı 500'er Avro Yapıp Pasta Kutusuna Koydum"

İddianamedeki en dikkat çekici ve çarpıcı bölümlerden biri ise 2019 yılında gerçekleştirilen bir kafe ihalesine ilişkin oldu. İhalenin tamamen adrese teslim yapıldığını iddia eden müteahhit Emin A., rüşvete ilişkin akılalmaz yöntemi şu sözlerle itiraf etti:

"İhale öncesinde diğer firmaların vereceği teklifler bana önceden bildirildi ve ihaleyi kazanmam bu şekilde garantilendi. Bunun karşılığı olarak istenen 2 milyon lirayı döviz bürosundan 500'er avroluk büyük banknotlara çevirdim. Şüphe çekmemesi için parayı bir pasta kutusuna yerleştirip ilgililere elden teslim ettim."

Aynı müteahhit, inşaat süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi amacıyla zaman içerisinde pırlanta yüzük alımı, köy evi yapımı ile yetkililerin yurt dışı tatil masrafları gibi çeşitli lüks taleplerin de kendisi tarafından karşılandığını iddia etti.

"Bu Şahıs Mustafa Bozbey'in Çantacısı"

Dosyada müşteki olarak yer alan bir başka müteahhit Deniz B. ise inşaat projesinin onayı için kendilerinden başlangıçta 5 daire ve 20 milyon lira istendiğini, uzun pazarlıklar sonucu 3 daire ve 14 milyon lira karşılığında anlaşmaya zorlandıklarını öne sürdü.

Görüşmelerin yapıldığı gizli mekanlarda dikkat çeken diyaloglar yaşandığını belirten Deniz B., masadaki bir kişinin kendilerine, "Bu şahıs Mustafa Bozbey'in çantacısı, ödemeleri ve takibi o yürütür" şeklinde tanıtıldığını da iddialarına ekledi.

Usulsüz Kat Artışları "Suç Geliri" Sayıldı

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ayrıca usulsüz emsal artışlarıyla hukuka aykırı şekilde elde edildiği değerlendirilen çok sayıda gayrimenkule ilişkin somut tespitlere yer verildi. Yapılan teknik incelemelerde; kentteki bazı binalarda imar planında izin verilen yasal kat sayısının üzerine çıkıldığı, fazladan kaçak olarak yapılan bu dairelerin "suç geliri" olarak değerlendirildiği ve dosyaya eklendiği belirtildi.

Bursa'yı sarsan dev soruşturma kapsamında bugüne kadar çok sayıda şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hazırlanan iddianameyle birlikte dosyada toplam 63 sanığın "rüşvet", "irtikap" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" gibi ağır suçlardan yargılanmasının talep edildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber