Bakan Çelik'ten özel eğitim kanunu yorumu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2008 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''70'lik dedeleri, 80'lik nineleri özürlü eğitimi alıyor diye gösterip devletten para alan bir sürü insan var'' dedi. Bakan Çelik, Engelsiz Türkiye Projesi'nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ''sosyal devletin anayasada yer almasının ya da bir kağıt üzerinde yazılı olmasının'' bir anlam ifade etmeyeceğini, bunun hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Sosyal devletin yoksulunu, yaşlısını ve özürlüsünü gören, gözeten, onlara kolaylık sağlayan yapı olduğunu belirten Çelik, ''insanoğlu özürlülüğü, kendisi tercih etmez. Ama özürlü olduktan sonra bizim onların hayatını kolaylaştırmamız, bedenlerindeki engel dışında, önlerindeki engelleri kaldırmamız gerekmektedir'' diye konuştu.

Hükümetleri döneminde sosyal devlet kavramının gerçek anlamda hayata geçtiğini ifade eden Çelik, özürlülük eğitimi verilen çocukları, evlerinden alıp evlerine teslim ettiklerini anlattı.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine gidecek özürlü çocuklara ayda 406 YTL para verdiklerini, evde bakılanlara ise 457 YTL evde bakım ücreti ödendiğini belirten Çelik, 87 bin özürlü vatandaşa evde bakıldığını söyledi.

-''GÖNÜLDEN ENGELİ OLANIN REHABİLİTESİ YOKTUR''-

Bakan Çelik, 280 bin çocuğun da özürlü eğitimi gördüğünü ifade ederek, ''bütün engelli türleri tedavi ve rehabilite edilebilir, ancak bir tür var ki onun rehabilitesi ve tedavisi yoktur. Gönülden engelli olmanın rehabilitesi yoktur'' dedi.

Özürlülerin hayatını kolaylaştırmanın, devleti yönetenlerin görevi olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi özürlü eğitimi veren özel eğitim kurumlarının ücretlerini Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz sağlıyoruz. Devlet bu fedakarlığı yapıyor. Ancak bu işin korkunç sahtekarları türemiştir. 70'lik dedeleri, 80'lik nineleri, özürlü eğitimi alıyor diye gösterip devletten para alan bir sürü insan var.''

Müfettişlerin, bu konu ile ilgili ülke çapında taramalar yaptığını belirten Çelik, şunları kaydetti:

''Üzerlerine gittiğiniz zaman, özürlü eğitiminde verilen haklar geri alınıyor diye bağırıyorlar. İstedikleri kadar bağırsınlar. Bu işi doğru dürüst yapmayan, özürlülerin sırtından menfaat elde etmek isteyen kişilerin ensesindeyim.''

Bu düzenlemeler yapıldığında, spastik çocukların ne olduğunu bile bilmeyen kişilerin, bu çocukların ellerine pankart vererek Meclisin önüne getirdiklerini belirten Çelik, devlet imkan verdi diye kimsenin, özürlülerin sırtından para kazanma hakkına sahip olmadığını vurguladı.

Bakan Çelik, hak edilmeyen bu paraların kazanılmaması için denetimleri sıklaştıracaklarını, kimsenin yanlış yapmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Görme engelli çocuklar için 272 çeşit kitap çıkartıldığını anlatan Çelik, şefkat medeniyetinin çocukları olarak bu tür hizmetleri vermek zorunda olduklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber