Akdağ: Herkesin faydalandığı sağlık sistemi kurduk

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2008 17:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sağlık sektöründe lobilerin olduğunu hatırlatarak, "Sağlık sektöründe çok önemli lobiler var. Halkın menfaatleriyle zaman zaman belki menfaatleri çatışabilecek gruplar var. Her şeye rağmen halkımızın yanında durarak herkesin faydalandığı sağlık sistemi kurduk" dedi.

AK Parti Kayseri İl Teşkilatı'nın düzenlediği Danışma Kurulu'na katılan Sağlık Bakanı Akdağ, yapılan sağlık hizmetleri ile ilgili bilgi verdi. "Sağlıkta birinci lige çıktık. Birinci ligin üst sıralarındayız. Ama Süper lig de var" diyen Bakan Akdağ, şimdi Süper Lige çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

Dünyada çok zengin ülkeler olduğuna işaret eden Akdağ, bu ülkelerde kişi başına gelirlerin 30 ve 40 bin dolara ulaştığını hatırlatarak, "Bunlar yüksek gelir grubu ülkeler. Bunlarda kişi başına sağlık harcamaları ise 1-2 bin doları buluyor. Amerika'da sağlık harcaması kişi başına 6 bin doları buluyor. Amerika'da çok iyi bir sağlık sistemi yok. O nedenle vatandaşlar eşit miktarda sağlık hizmetlerinden faydalanmıyordur. Ancak sonuç itibarıyla bu ülkede kişi başına yıllık sağlık hizmeti 6 bin doları aştı. Avrupa'nın zengin ülkelerinde ise kişi başına 3-4 bin dolar civarında harcama yapılıyor. Biz hükümete geldiğimizde kişi başına sağlık harcamaları 200 doları birazcık geçiyordu. Bugün 600 dolarlara ulaştı. Bunun büyük bir bölümü de kamu sağlık harcaması olarak yapıldı. Biz 600 dolar ile birinci ligin üst sıralarına çıktık. Biz önümüzdeki yıllarda özellikle sağlıkta insan kaynaklarındaki eksiğimizi tamamlarsak, o zaman süper lige yerleşir ve üst sıralarına çıkarız. Çıkmamız içinde bir gerekçe kalmayacaktır" dedi.

Sağlıkta paranın iyi kullanıldığı bir sistem kurduklarını anımsatan Bakan Akdağ, "Bugün ortalama Avrupa ülkesinde bir MR (em ar) çekimi 200 Euro ile 300 Euro'ya mal oluyor. Kamu sigorta sisteminde. Türkiye'de en kaliteli cihazlarla ve raporlama teknikleriyle 35 Euro'ya mal ediyoruz. Biz, Başbakanımızın kararlı duruşuyla sağlıktaki dönüşümdeki kararlılıkla başarıya ulaştık. Böylece hizmetleri geliştirebildik" diye konuştu.

Sağlık sektöründe çok önemli lobilerin olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, halkın menfaatleriyle zaman zaman belki menfaatleri çatışabilecek gruplar olduğunu ifade etti. Akdağ, şöyle dedi: "Bu bütün dünyada böyle. Biz burada vatandaşımızın yanındayız. Kayserili, Edirneli, Hakkarili vatandaşımızın yanında durmak suretiyle bütün vatandaşımız ulaşabildiği sağlık sistemi kurduk. 5 yılda bunu yapmak çok kolay olmadı. Bunun başarırken önce zihniyet değişimi gerekiyordu. Bunun için Kayseri'de ilk defa Berlin duvarını yıktık. İki hastane arasında Berlin duvarı vardı. Siz işçiyseniz birinden diğerine geçmek mümkün değildi. Ne olacaktı. Orada çile çekecektiniz. Kuyrukta bekleyecektiniz. Yüzünüze bile bakmadan muayene oluyordunuz."

"MİLLETVEKİLİ ARKADAŞIMIZ, DOKTORA YÜZÜNÜ GÖSTERMEK İÇİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMÜŞ"

AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız'ın anlattığı bir olayı, konuşmasında partilileriyle paylaşan Recep Akdağ, Taner Yıldız'ın yaşadıklarını şöyle dile getirdi: "Sayın milletvekilimiz, daha önce bir şirketin başında görevde olduğunu söylemişti. İşçi kardeşlerimiz, vizite için izin alıp gidiyorlar. Akşama kadar gidiyorlar. O gün işlerini halledemiyorlar ve yine hastaneye gidiyorlar. Milletvekili arkadaşımız, bunu merak ediyor ve kendisi de bir vizite alıp hastaneye gidiyor. Orada bir poliklinikten sıra almış. Poliklinik önünde uzun bir kuyruk var. Her iki dakikada kapı açılıyor. Giren ve çıkan oluyor. Taner Bey, içeride geniş bir alan oluşturulduğunu ve birkaç doktorun hastalara baktığını düşünüyor. Sıra kendisine geldiğinde içeri girmiş. Bir doktor ve bir hemşire var. 2 dakikada bu işin nasıl olduğunu düşünüyor. Taner Bey, benim önümde birisi vardı. Doktor yüzüne bile bakmadan reçete yazdı. Hemşire hanıma kaydını yaptırdı. Sıra bana geldi. 'neyin var' diye sordu. Başım ağrıyor demeden reçete yazmaya başladı. Milletvekilimiz de bunun üzerine dizlerinin üzerine diz çökmüş doktor karşısında. Doktor bunun üzerine 'ne yapıyorsun' demiş. Milletvekilimiz de 'belki yüzümü görmek istersiniz de diz çöktüm' demiş. Tabi o da kendince haklı. 'Kardeşim başlatma şimdi. 142. Hastayı alıyorum. Senle mi uğraşacağım' demiş. Bakın nereden nereye geldik. Bazıları, hastaneleri birleştirince sorunun çözüldüğünü düşünüyor. Ama daha ağır da olabilirdi. O nedenle biz yapısal büyük değişiklikler yaptık. Çalıştıkları kadar ücret ödemeye başladık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber