Ortaöğretimde sınıf geçme sistemi değişiyor

Haber Giriş : 04 Kasım 2004 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öngörülen düzenlemeye göre alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dahil 2'den fazla sorumlu dersi bulunanlar, sınıf tekrarı yapacak.

Ortaöğretim sınıf geçme sistemi değişiyor. 2'den fazla dersten başarısız öğrencilerin sınıf tekrarı yapmasını öngören değişikliğin, bu eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulması öngörülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği Taslağı'nı Başbakanlık da inceleniyor.

Taslakta öngörülen düzenlemeye göre alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dahil 2'den fazla sorumlu dersi bulunanlar, sınıf tekrarı yapacak.

Taslakta, sınıf tekrarı yapacak öğrenciler şöyle sıralanıyor:

- Ortalama yükseltme sınavları sonunda başarısızlığı bulunup yıl sonu başarı ortalamasıyla sınıf geçemeyenler,

- Sorumlu olarak sınıf geçemeyenler,

- Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar.

Mevcut yönetmelikte doğrudan sınıf geçmek için gereken başarı ortalamasında sınıflar baz alınırken, taslakta düzenleme okul türlerine göre yapılıyor. Taslakta, ders yılı ya da ortalama yükseltme sınavları sonunda tüm derslerden başarılı olan öğrencilerin doğrudan sınıf geçebileceği öngörülüyor. Başarı ortalamasıyla doğrudan sınıf geçme sistemi de okul türlerine göre farklılaştırılıyor. Okul türleri "Fen ve sosyal bilimler liseleri", "Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan liseler", "Genel lise, spor lisesi ve mesleki-teknik liseler" olarak belirlendi.

Taslakta, ÖSS'ye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerin ikinci dönem okula devamlılığını sağlamaya yönelik hükümler de yer aldı.

Bu kapsamda, artık "özürleri nedeniyle okula devam edemeyen, okula devam ettikleri halde iki dönem notu alamayan öğrenciler ile ikinci dönem okula hiç devam etmeyen öğrenciler, o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılacak."

Ayrıca bu madde uyarınca, mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, geçmişte sınıf tekrarı yaptılarsa 1, yapmadılarsa 2 öğretim yılı ek süre tanınacak.

Taslakla, "geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler ile sınıftan veya okuldan izinsiz ayrılanlar" hakkında disiplin işlemi uygulamasının kaldırılması öngörülüyor.

Taslağın, "sorumlu olarak sınıf geçme" sistemine ilişkin getirdiği yeni düzenleme bu eğitim öğretim yılında 9. sınıfta öğrenim gören öğrencilere kademeli olarak uygulamaya konulacak. Yönetmeliğin diğer hükümleri de yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber