Muhalefetten öğrenci affına destek

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 10 Ağustos 2008 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrenci affı eylül ayında Bakanlar Kurulu'na ekimde ise TBMM?gündemine gelecek. Muhalefet partileri de affa tam destek verecek. Ama öğrenci affının kapsamı konusunda partiler farklı düşünüyor

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yasal çalışma için talimat verdiğini açıklaması ile birlikte üniversite öğrenci affı yeniden ülke gündemine geldi. Eylül ayı içerisinde Bakanlar Kurulu'na, yeni yasama yılının başlayacağı ekim ayında da Meclis gündemine gelmesi beklenen öğrenci affına muhalefetin de tam destek vermesi bekleniyor.

22 Temmuz seçimleriyle oluşan 23. Dönem Parlamentosu'nda muhalefet tarafından gündeme getirilen konuların başında üniversite öğrencilerine af oldu. Meclis'e bu konuda ilk teklifi ise BBP verdi. Ardından CHP, MHP ve DTP'li milletvekillerinden de af teklifleri TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Ancak öğrenci affının kapsamı konusunda ise muhalefet partileri farklı düşünüyor. BBP, CHP ve DTP, affın 1980-81 eğitim öğretim yılından, MHP ise 1995 yılından başlatılmasını istedi.

İşte teklifler

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, teklifinde, yükseköğretim kurumlarında bütün sınıflarda ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilerden, 1980-1981 eğitim-öğretim yılından 2007 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar, her ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilmiş veya kesilme durumuna gelmiş öğrencilere ilişkilerinin kesilmesine sebep olan bütün dersler için devam, iki sınav ve bütünleme hakkı verilmesini istedi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in teklifinde de 1980-1981 öğretim yılından itibaren, her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilmiş öğrencilere, ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı verilmesi düzenlemesi yer aldı.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır ise affın başlangıç tarihini 1995 olarak belirlerken, bazı disiplin suçlarının da af kapsamı dışında yer almasını istedi. Teklife göre öğrenciler kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde yeniden yükseköğretim öğrenciliğine kabul edilecek. Bu öğrencilere başarısız olduğu tüm derslerden iki sınav hakkı verilecek. Teklifte, bayrak törenine saygı göstermeyen, öğrenciler ve görevlileri şiddet kullanarak kurum dışına çıkaranlar, uyuşturucu madde kullandığı için okuldan uzaklaştırılanlara af kapsamı dışında bırakılıyor.

Muhalefetten gelen teklifler AKP hükümetinin geçit vermemesi nedeniyle bugüne kadar Meclis'te görüşülemedi. Yeni yasama yılında AKP'den gelecek teklif ya da hükümet tasarısının muhalefetin de düzenlemeyi istemesi nedeniyle hızla yasalaşabileceği ifade edildi.

Son öğrenci affı Mart 2005'te yapılmış ve 2001-2005 tarihleri arasını kapsamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber