KEY ödemelerine memurun haklı isyanı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Ağustos 2008 00:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şerif Akcan'ın yazısı

Konut Edindirme Yardımı ödemelerinde ortaya çıkan aksaklıklar ciddi eleştiriler alırken geçen hafta yazdığımız gibi vatandaşlarımızı sakin olmaya davet ediyoruz. Eleştirilerin bir kısmı haklı olmakla birlikte bazı eleştirilerin insaf boyutunu aştığını söyleyebiliriz.

Haklı olan eleştirilerin başında memurlara yapılacak olan KEY ödemelerinde ortaya çıkan karışıklıklar gelmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi memurlar eksik olarak almış oldukları veya hiç alamadıkları KEY ödemeleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) değil o dönem içinde çalışmış oldukları kuruma başvurmaları gerekiyor.

Bugüne kadar sizlerden gelen tepkilerden anladığım kadarıyla memurların büyük bir çoğunluğu KEY ödemlerini alamamışlar. İşçiler için işverenin bildirim yapmaması veya ödeme yapmaması gibi riskler olmakla birlikte memurlar için böyle bir durum söz konusu değildir. Şimdi bu konu ile ilgili okuyucularımızdan Mustafa Kurt'un yazmış olduğu önerileri ve sıkıntıları aktarmak istiyorum.

?SSK'ya bağlı personelin KEY kesintilerinin yapılıp yapılmadığını tespit belki de güçtür. Çünkü işveren ödememiş de olabilir. Fakat memurlar için böyle bir şey söz konusu değildir. Hizmet cetveliyle bu işi çözmek o kadar kolayken ben dâhil etrafımda yüzlerce memurun adı hiç çıkmamıştır. Son KEY kesintisinin yapıldığı kuruma müracaat edildiğinde kurum sadece kendi kesintisi ile ilgili bilgi verecektir. Önceki kurumların (öğretmen için okulların) yaptıkları kesinti görülmeyecektir.

Türkiye'de okulların durumunu biliyorsunuz. Kapatılıyor, ad değiştiriyor, işlev değiştiriyor. Eskilerin tamamına ulaşmak o kadar kolay mı? Personel genel müdürlüğünden halledilebilecek bir problem, problem olsun diye yokuşa mı sürülüyor?

Ödenmeyenlerin ödenmeme sebebi kendilerinden kaynaklanmamaktadır. Bunun telafisi için kim ne yapacaktır?..?

Okuyucumuz SGK'ya müracaat etmiş ve kendi çalıştığı kuruma müracaat etmesi yönünde cevap almış. Tekrar belirtmekte fayda var. Memur olanlar SGK'ya gitmesin. SGK'nın onlar için yapabileceği bir işlem yok.

Talep süresi beş yıl

Sizlerden gelen önemli bir soru da KEY kesintilerinin ne kadar sürede alınabileceği yönündedir. Ziraat Bankasına gönderilen listede adınız var ise KEY ödemenizi beş yıl içinde alabilirsiniz.

Kanun beş yıl süreyle talep edilip alınmayan KEY kesintilerinin hazineye aktarılacağını hükme bağlamıştır. 5664 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinin son fıkrasına ?İlan tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye irad kaydedilir? hükmü yer almaktadır. Buna göre parayı 27 Temmuz 2013 gününe kadar dilediğiniz zaman veraset ilamı ile çekebilirsiniz Özellikle bu sıralar tatilde veya yurt dışında olan vatandaşlarımızın panik yapmalarına gerek yok. Tatil dönüşü veya yurda dönüş sonrası paranızı alabilirsiniz. Beş yıllık sürenin geçirilmemesi gerekiyor.

Burada bir uyarıyı da yapmak istiyorum. KEY ödeme listesinde adınız yoksa veya beklediğinizden düşük bir ödeme söz konusu ise üç aylık itiraz süreniz var. Bu süre 27 Ekim 2008 tarihinde sona erecek. Listede adı olmayan veya alacağı miktar eksik olan kişilerin beş yıl süresi yok. Bu durumda olan kişilerin mutlaka üç ay içinde itirazlarını yapması gerekiyor.

Son olarak, KEY yardımları 1987-1995 döneminde memur ve işçi emeklileri için de yapıldığından, bu dönem içinde emekli olan vatandaşlarımız da KEY yardımları alabileceklerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber