Telefonu dinlenen vergi denetmeni hakkını arıyor

Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bakan'a ?telekulak' uyarısı

Danıştay, Maliye Bakanlığı'nda vergi denetmeni olarak görev yapan Nermin Ateş'in telefonlarının dinlendiği iddiasıyla yapılan şikâyeti işleme koymayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kararını kaldırdı.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi olan Ateş, bir süre önce Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Cemal Boyalı ile yaşadığı gerginlikle gündeme gelmişti.

Skandal, Hıdır Ateş'in kendi adına kayıtlı ancak Maliye Bakanlığı'nda vergi denetmeni olarak çalışan eşi Nermin Ateş'in kullandığı cep telefonunun hangi gerekçelerle dinlemeye alındığını sormasıyla başladı.

Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hıdır Ateş'in Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yönelttiği bu soruya karşılık, istenilen bilgilerin verilemeyeceğini belirtti.

Bunun üzerine hakkında açılmış bir soruşturma olmadığını iddia eden Hıdır Ateş, telefonunun dinlemeye alınmasıyla özel hayatın gizliliğini ve iletişim özgürlüğünü ihlal ettikleri gerekçesiyle bakanlık yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da ilgililer hakkında soruşturma yapabilmek için bakanlıktan izin istedi.

İşlemden kalktı

Bakanlık müfettişleri, şüpheliler hakkında soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi konusunda bir öneri olmadan karar oluşturulmaması gerektiğini bildirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bu gerekçeyle şikayet dilekçesini işlemden kaldırdı.

Ateş'ın itirazını kabul eden Danıştay 1. Daire'nin kararında, eylemle ilgili bağı bulunan şüphelilerin ismen ve görev yerleri itibariyle tespit edilmesi, haklarında ön inceleme emri verilmesi gerektiği belirtildi.

Kararda, Unakıtan'ın, ön inceleme raporu hazırlandıktan sonra soruşturma izniyle ilgili bir karar vermesi gerektiği belirtildi.

Unakıtan'ın kararı kalktı

Verilecek kararın Ateş'e yazılı olarak bildirilmesinin ardından yapılacak itirazlara ilişkin dilekçelerle birlikte, tüm dosyanın eksiksiz olarak Danıştay 1. Daire'ye gönderilmesi istendi.

Kararda, Unakıtan'ın şikayeti işleme koymaması yönündeki kararının kaldırıldığı belirtildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber