Ankara'da su tüketiminde rekor artış

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Kamil Kılıç, "Vatandaşlar su kullanımında tasarruf yapmadıkları için Ankara'da günlük su tüketimi 920 metreküpe yükseldi" dedi.

Kılıç, yüz yıkarken dahi en az 2-3 litre su tüketildiğini, bahçe sulamasında ise bu rakamın çok daha yüksek miktarlara ulaştığını söyledi.

Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını ifade eden Kılıç, "Su ve elektrik kaynaklarımız tüm dünyada olduğu gibi bizde de son derece kısıtlı. Barajlardaki rezervler yeterli olmasına rağmen, suyun her zaman ölçülü kullanılması gerekiyor" diye konuştu.

Yer altı sularının da tüketildiğini belirten Kılıç, "Her dönem yağışa ihtiyacımız var. Yağış olmazsa su sıkıntısı yaşanır, Kızılırmak'tan da su gelmez" dedi.

Özellikle villa bahçelerinin hortumlarla bilinçsizce sulandığına işaret eden Kılıç, en büyük sıkıntılarının kaçak su kullanımı olduğunu söyledi. Kaçak su kullananlara uygulanan para cezalarını caydırıcı bulmadıklarını ifade eden Kılıç, hapis cezası uygulanması gerektiğini savundu.

Kılıç, "Geçen yıl en fazla 750-800 metreküp olan su tüketimi, bu yıl Ağustos ayında aşırı artış gösterdi" dedi.

Ankara'ya su sağlayan barajlardaki toplam kullanılabilir su miktarının 91 milyon 887 bin metreküp olduğunu bildiren Kılıç, "Ankara'nın toplam su gereksiniminin üçte ikisini tek başına karşılayan Çamlıdere Barajı'nda 75 milyon metreküp, Kurtboğazı Barajı'nda 29 milyon metreküp, Eğrekkaya Barajı'nda 27 milyon metreküp, Çubuk 2 Barajı'nda 8 milyon metreküp, Akyar Barajı'nda bin 780 metreküp, Kavşakkaya Barajı'nda 13 milyon 600 bin metreküp su rezervi bulunuyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber