Konut kredisi almak için bankaya gitmeyin!

Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 13:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Konut kredisi kullanmak için bankalara gitmeye gerek kalmadı. Artık hem bankalar hem de özel kuruluşlar kredi almak isteyen müşterilerin ayaklarına kadar gidiyor. En uygun kredi türü ve ödeme seçenekleri siz hiç uğraşmadan kısa sürede belirleniyor, size sadece uygun evi bulmak kalıyor.

Bu haftaki e-röportaj köşemizin konuğu DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan... Konut kredisi kullanmak isteyenlerin ayağına kadar giderek tüm işlemleri yaptıklarını anlatan Aysan, özel kredi oranlarını ve kampanyalarını anlattı.

Mynet: DD Mortgage nasıl çalışıyor? Konut kredisi almak isteyenler size başvuruyor ve süreç nasıl işliyor?

Murat Aysan: Biz bir tüketici finansman şirketiyiz. Türkiye'de mortgage yasasının hayata geçmesiyle birlikte biz de bu alanda harekete geçtik. Aynı dönemlerde dünyada da karışıklık ve finansman problemleri oluştu. Aslında bunların Türkiye ile pek alakası yok. Çünkü Türkiye daha yolun çok başında. Mortgage sorunlarının yaşandığı ülkelerin başta Amerika olmak üzere yaklaşık 15 yıl gerisindeyiz.

Bana sık sık bu durum sizi nasıl etkiledi, etkileyecek diye soruyorlar. Şirketi kurarken buna da çok dikkat ettik. Burada yaşanan kriz her 10 yılda bir hemen hemen her ülkede görülür. Bu kadar büyük kriz görülmemişti ama bunlar yaşanıyor. Bizleri etkiledi mi? Elbetteki etkiledi. Yurtdışından para bulmakta zorluklar var. İsteyen istediği zaman istediği parayı istediği maliyetten bulamıyor.

ŞUBESİZ DE MORTGAGE İŞLEMİNİN YAPILACAĞINI GÖSTERDİK

Paranın bulunmasının zor olacağını, menkul kıymetleştirmenin eskisi kadar kolay olmayacağını ama bunlara rağmen Türkiye'de büyük bir potansiyel olduğunu, bu işin karlı bir iş olduğunu düşünerek ortaklarımızla birlikte inşaat sektörünün en durgun olduğu dönemde kapılarımızı açtık. 11 Haziran günü hayata başladık. Böylelikle sektöre bambaşka bir yapı getirdik. Birincisi bankalar dışında başka bir oyuncunun da konut finansmanı yapabileceğinin ilk örneği biziz.

İkincisi, bizim hiç şubemiz yoktu. Şubesiz de bu işin yapılabileceğini gösterdik. Geçtiğimiz günlerde ilk şubemizi açtık. Üçüncüsü interneti çok etkin kullanmaya karar vermemiz. Türkiye'nin geleceği, potansiyeli ve genç nüfusuyla çok etkili olacağını düşündüğümüz bir kanalı kullanmaya kalkmamız, dördüncüsü ise, Türkiye'de ilk defa kişiye özel fiyatlandırma yapan bir kuruluş olmamız.

9 FARKLI BAŞLIK ALTINDA GENİŞ BİR ÜRÜN YELPAZESİ SUNUYORUZ

Bir faiz oranı değil, bir aralık veririz. Müşteri gelir belli kategorilere bakarak örneğin, evin iskanlı olup olmamasına bakarak, kredi geçmişinde sorun olup olmadığına bakarak farklı fiyat veririz. Biz ürün satmıyoruz. Biz müşteriye ne yapmak istiyorsun diye soruyoruz. Bir müşteri ilk evini almak istiyor, ilk evini alacak müşteriye riskli ürünler hiç bir zaman önermiyoruz. Ama ikinci evini alan müşteri dövize endeksli kredi kullanabilir. 9 ayrı program açtık geniş bir pazar araştırmasının sonucunda.

Bunlar; ilk evimi almak istiyorum, ikinci evimi almak istiyorum, oturduğum evden daha iyi bir eve zıplamak istiyorum, evi alıp kiraya vermek istiyorum, kiraya verip yeni bir ev satın almak istiyorum, üniversite öğrencileri ve aileleri için açtığımız başka bir programımız daha var. Aileleri üniversiteyi bitirip kendi ayakları üzerine durana kadar borca ortak yaptığımız bir program bu. Yurtdışında da çok beğenildi bu program. Bunun dışında yurtdışında yaşayan vatandaşlar için olan programımız ve kredimi transfer etmek istiyorum programımız mevcut. Bir başka programımız da evini teminata verip başka bir amaçla kredi kullanmak isteyenler için... 9 ana program ama hepsinin altında farklı fiyatlar var. Türkiye'ye getirdiğimiz en önemli yenilik ise, yıllık maliyeti herşey dahil, ürünleri de karşılaştırabilecekleri bütün ödeme tablosu, komisyonlar, aklınıza gelebilecek bütün herşeyiyle birlikte ekranda gösteren ilk kuruluş olduk.

İSTENİLEN HERYERDE MÜŞTERİNİN AYAĞINA GİDİYORUZ

Mynet: İlk şubenizi açtınız, toplam kaç şubeye ulaşmayı hedefliyorsunuz?

Murat Aysan: İstanbul'da bir tane şube açtık. Yıl sonuna kadar 2 ya da 4 tane şube daha açacağız. Kesinlikle Ankara ve İzmir'e gideceğiz. Ama bizim bir şehirde bulunmamıza gerek yok. Diyelim bir proje geldi bize. Bütün satış ekibimizi o bölgeye götürüyoruz ve işimizi yapıp geri dönüyoruz. Müşterinin alacağı yeri görmesi yetiyor, geri kalan bütün işlemleri biz ayağına giderek hallediyoruz. Ama istenildiğinde her yere gidebilecek bir sistem satış ekibi kurduk. Bu bizim en büyük avantajlarımızdan biri. Sene sonuna kadar bin müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. 115 bin YTL karşılığı kredi vermeyi planlıyoruz. Gelecek yıl bu miktar 1 milyar YTL'ye çıkarmayı, aylık da 1 müşteriye ulaşmayı düşünüyoruz.

Mynet: Ben ev almaya karar verdim ve size başvurdum diyelim. Bundan sonraki sistem nasıl işliyor anlatır mısınız?

Murat Aysan: Bize internetten, telefon bankacılığından ulaşabilirsiniz ya da şubemize gelerek bize başvurabilirsiniz. Ya da anlaşmalı olduğumuz emlak ofisleri aracılığıyla da gelebilirsiniz. Bir banka şubesi gibi değiliz, para alışverişi yapmıyoruz. Müşterilere danışmanlık veriyoruz, ürünlerimizi, tüm ödeme seçeneklerimizi anlattığımız bir sistemimiz ve örgütümüz var.

Bize ulaştığınızda size 30 saniye içinde cevap veriyoruz ve 13-14 arasında size soru soruyoruz. 100 bin YTL'lik ev alacaksanız, 20 bin YTL kredi istiyorsanız soru sayısı da oldukça az oluyor. Kararımızı verip, size bilgi veriyoruz. Eğer bize söylediklerinizi belgelerle kanıtlayabiliyorsanız, yani iskanı var mı diyoruz evet diyorsunuz, aylık geliriniz ne kadar diyoruz, 5 lira diyorsunuz ve bunu bize ispat edebiliyorsanız sorun yok.

EXPERTİZ ÜCRETİNİN YARISI İLK TAKSİTTE GERİ ÖDENİYOR

Biz bir prensip kararı veriyoruz; size ne kadar kredi veririz, hangi şartlarda veririz. İkinci aşamada ise ürün seçimi geliyor. Üç yerde ürün seçiminizi yapabilirsiniz. İsterseniz internette aklınıza gelebilecek tüm ödeme seçenekleriyle deneyip, karşılaştırıp bu ürünü istiyorum diyebilirsiniz. İsterseniz, telefon edersiniz, isterseniz şubemize gelirsiniz ürününüzü birlikte belirleriz. Bize başvuranların çoğunluğu bilgisayarını al gel diyorlar. Gidip, herşeyi orada anlatıyoruz, bütün belgeleri veriyoruz. Sonrasında müşteriyle mutabık kalmamız durumunda bir expertiz göndermemiz ve müşterinin verdiğimiz tüm belgeleri doldurup bize getirmesi gerekiyor. Expertiz için tapunun fotokopisini göndermeniz yeterli. Hemen kredi kartından expertiz ücretini çekiyoruz.

Kampanyamız var bu arada ilk taksitte expertiz ücretinin yarısını geri ödüyoruz. Arkadaşlarımız gidiyor, eksiksiz tüm belgeleri sizden temin ediyor. 6 saat içinde, prensip kararımızı kesin karara dönüştürdük, hayırlı olsun diyoruz. Bundan sonra bir tek, 24 saat bekleme süremiz var. Müşteriye bir belge gönderiyoruz. Kredinin anlaştığımız bütün şartlarını içeriyor -kanunen bunu yapmamız şart- müşteriyle 24 saat sonra tapuda buluşuyoruz. Eğer bize bütün belgeleri hazırladınız, tapudan randevu için de 1-1.5 gün gerektiğini düşünürsek maksimum 5-6 gün içinde bütün işlemleriniz bitiyor.

Mynet: Tapu işlemlerini de mi siz hallediyorsunuz?

Murat Aysan: Müşteriye tapu işlemlerini de yapmamızı isteyip istemediğini soruyoruz. Bunun da bir bedeli var tabii. Bir aracı firma var, onlara yönlendiriyoruz. Anlaşmalı olduğumuz bir projeden daire aldıysanız eğer bütün işlemler sadece 3 gün sürüyor. Genel olarak bu şekilde çalışıyoruz. Müşteri herşeyi kendisi için birilerinin yapmasını istiyor, bankalarda uğraşmak istemiyor.

Mynet: Krediyi siz veriyorsunuz, ödeme nereye yapılıyor?

Murat Aysan: Geri ödemeler için 3 banka, Akbank, Garanti ve TEB ile anlaşmamız var. Bu anlaşmalı bankaların herhangi bir kanalından yani internetten, vezneden, ATM'lerden ya da EFT, havale yoluyla da ödemelerini yapabilirler.

Bizin en önemli işlerimizden biri bundan sonra müşteri servisi. Çünkü müşteri erken ödeme yapmak isteyebilir, kredisini tamamen kapatmak isteyebilir, para cinsi değiştirmek isteyebilir.

İSTEYENE ERKEN ÖDEME CEZASIZ ÜRÜNLER

Mynet: Erken ödeme dediniz, bankalar erken ödeme cezası uyguluyor. Sizde de bu uygulama var mı?

Murat Aysan: Bazı ürünlerimizde var, bazı ürünlerimizde yok. Bunları müşteriyle tek tek konuşuyoruz. Çünkü ne yapmak istedikleri çok önemli. Mesela diyor ki, "ben bu evi alacağım, 2 sene içinde satacağım" dolayısıyla o kişiye erken ödeme cezasının minimuma indiği ya da olmadığı ürünleri sunuyoruz. Biri alacağı evde 10-15 yıl yaşayacağını söylüyor ama bu arada eline para geçerse borcunu erken kapatma durumu ortaya çıkabilir. O zaman o müşteriye bambaşka ürünler sunuyoruz.

Mynet: Expertiz ücretinde uyguladığınız kampanya dışında başka kampanyalarınız var mı?

Murat Aysan: Devam eden bir kampanyamız var. 100 bin YTL'ye kadar ilk evini almak isteyenlere çok özel bir fiyat sunuyoruz. ikincisi expertiz ücretinin yarısını ilk taksitte geri ödüyoruz. DASK sigortasını da biz yapıyoruz.

Mynet: Özel fiyat derken, faiz oranlarında mı bir indirime gidiyorsunuz?

Murat Aysan: Evet, faiz oranında indirim yapıyoruz. Kişiye göre değişmiyor. 100 bin YTL'ye kadar ilk evini alanlara yüzde 1.59 faiz oranı uyguluyoruz. Ama fiyatlarımız piyasa koşullarına göre sürekli değişiyor. Önce yüzde 1.64'tü, şimdi yüzde 1.59. Bu oran sürekli değişiyor.

SEKTÖRDE HAREKETLİLİK 2009'UN ORTALARINDA

Mynet: İyi ve kötü plana göre hareket ediyoruz dediniz. Bundan sonra piyasada neler olacak sizce?

Murat Aysan: Bence iyi düşünürsek, iyi olur. Piyasanın 2009'un ortalarına kadar çok büyük bir canlılık içinde olacağını beklememek gerekiyor. Planlarımızı da buna göre yaptık. Ancak ola ki, dünya ve Türkiye hızlı bir şekilde normale döndü ve yeniden büyümeye başladık, o noktada 'ne yaparız'ın planını da yapıp cebimize koyduk.

Mynet: Konut fiyatları normal seviyelerinde mi şu an, bir de bu faiz oranlarıyla ev alınabilir mi?

Murat Aysan: Şunu söyleyebilirim, her zaman iyi zaman, her zaman kötü zaman... Alıp içinde oturacaksanız, hayat standartınızı koruyabilmelisiniz de.

Röportaj: Ayşe Yılmaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber