HÜR-SEN: En düşük memur maaşı ile yoksulluk sınırı arasındaki fark 46 bin lirayı aştı
HÜR-SEN Konfederasyonu, haziran ayı enflasyon verilerinin ardından memur maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zammın yetersiz kaldığını belirterek, en düşük memur maaşı ile yoksulluk sınırı arasındaki farkın 46 bin lirayı aştığını bildirdi.
Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (HÜR-SEN) maaşların aylık enflasyona göre güncellenmesini ve kamu çalışanlarının alım gücünü koruyacak yeni bir ücret politikası uygulanmasını istedi.
Memur zammının enflasyonun gerisinde kaldığı savunuldu
HÜR-SEN Konfederasyonu, haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, memur ve memur emeklilerine temmuz ayında uygulanacak yüzde 13,52'lik maaş artışının kamu çalışanlarının alım gücünü korumakta yetersiz kaldığını ifade etti.
Açıklamada, yılın ilk altı ayına ilişkin resmi enflasyonun yüzde 17,76 olarak gerçekleştiği hatırlatılarak, memur maaşlarına yapılacak artışın bu oranın altında kalmasının kamu çalışanlarının enflasyon karşısında gelir kaybı yaşadığını ortaya koyduğu öne sürüldü.
"Yoksulluk sınırı ile maaş arasındaki fark 46 bin lirayı geçti"
Konfederasyon, temmuz zammıyla birlikte en düşük memur maaşının yaklaşık 70 bin 224 liraya yükseleceğinin öngörüldüğünü belirterek, Mayıs 2026 itibarıyla açıklanan 116 bin 478 liralık yoksulluk sınırı dikkate alındığında en düşük memur maaşı ile yoksulluk sınırı arasındaki farkın 46 bin lirayı aştığını savundu.
Açıklamada, bu tablonun kamu çalışanlarının ekonomik koşullarını açık şekilde ortaya koyduğu ifade edildi.
"Maaşlar daha cebe girmeden eriyor"
HÜR-SEN açıklamasında, resmi enflasyon verileri ile vatandaşların günlük hayatta hissettiği fiyat artışları arasında fark bulunduğu ileri sürüldü.
Haziran ayında aylık enflasyonun yüzde 0,99 olarak açıklandığı, aynı döneme ilişkin farklı araştırmalarda ise daha yüksek oranların hesaplandığı belirtilen açıklamada, maaş artışlarının temel tüketim ürünleri, kira, ulaşım ve enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle kısa sürede etkisini yitirdiği görüşüne yer verildi.
Aylık enflasyona göre ücret politikası çağrısı
Konfederasyon, kamu çalışanlarının alım gücünün korunabilmesi için maaşların gerçek yaşam maliyetleri dikkate alınarak yeniden belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Açıklamada, enflasyon farkının oluşmasının beklenmediği, aylık enflasyon verilerine göre ücretlerin güncellendiği bir maaş sistemine geçilmesi çağrısı yapılarak, mevcut uygulamanın sürmesi halinde kamu çalışanlarının gelir kaybının devam edeceği savunuldu.
HÜR-SEN, kamu çalışanlarının emeğinin karşılığını alabileceği, satın alma gücünü koruyacak kalıcı düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep etti.