Antalya'da 5 polisin hayatına mal olan helikopter sabıkalı çıktı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da 5 polisin hayatına mal olan helikopter sabıkalı çıktı: ABD firmasının yeni diye sattığı motor hem kullanılmış hem de hatalı üretilmiş

Türk polis teşkilatına satılan Mesa MD 600N helikopterlerinden birinin 2006 yılında Antalya üzerinde düşmesi ve 5 polisin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kaza Amerikan firmasının başını oldukça ağrıtacak bir tazminat davasına konu oldu. Firmanın yaptığı inceleme sonucunda üretim hatası bulamayarak kazanın nedenini ?belirsiz? olarak açıklamasından şüphelenen polis yakınları, Amerika'da uçak ve helikopter kazalarında uzman bir hukuk firmasıyla anlaşarak olayı mahkemeye taşımaya karar verdi.

İki komiser, iki emniyet amiri ve bir polis memurunu taşıyan polis helikopteri, 19 Temmuz 2006'da Antalya'da devriye görevi yapmaktaydı. Hava sıcaklığı normal ve hava bulutsuzdu. Saat 17:00 dolaylarında Akdeniz kıyısında uçan helikopter çok yüksek bir gürültü çıkararak irtifa kaybetmeye başladı. Helikopter, yüksekte olmasına rağmen gürültü etraftaki teknelerdeki insanlar tarafından bile duyulacak kadar yüksekti. Saniyeler sonra helikopterin burun kısmı havaya kalktı, pilot kontrolü kaybetti ve helikopter kalabalık bir caddenin ortasına düştü. Düşmeyle birlikte çıkan yangın müdahaleyi imkansız hale getirdiği için 5 polis orada şehit oldu.

ŞOK EDEN BULGULAR

Kaza, ABD toprakları dışında gerçekleştiği için ABD hükümeti tarafından konuyla ilgili herhangi bir soruşturma yapılmadı. Ancak Türk hükümeti uçağın üreticisi MD ile içindeki parçaları üreten Rolls-Royce ve Goodrich şirketlerine soruşturma için başvurdu. Bu şirketlerden gelen yetkililer yaptıkları inceleme sonucunda kaza raporunu hazırladı ancak kazanın nedeninin ?belirsiz? olduğu sonucuna vardı. Fakat polis aileleri tatmin olmadı. Can, Karadağ ve Vurucu aileleri Chicago merkezli Nolan Hukuk Bürosu ile anlaşarak ABD'de Mesa aleyhinde tazminat davası açılmasını istedi. Havacılık kazaları konusunda uzman olan Nolan Hukuk Bürosu yetkilileri de Tom Ellis adlı uzman ile anlaşarak kaza dosyasını incelemeye başladı. Ve şok edici bulgulara ulaştı.

MOTOR 5 YILLIK ÇIKTI

Türkiye'ye 2004 yılında ?yeni? diye satılan helikopterin motorunun en az 5 yaşında ve 1999 yapımı olduğu belirlendi. Helikopterin hidromekanik aksamının 65 saat boyunca en az 16 değişik uçuşta başka helikopterler tarafından kullanıldığı, kullanılmış parçanın Türkiye'ye satılan helikoptere monte edildiği görüldü. Ayrıca helikopterin yakıt sistemi ve uyarı sistemlerinde de hatalar tespit edildi. Pilotun motorda problemi fark etmesi durumunda uyarı sisteminin görevini yerine getirmemesi nedeniyle yapacak bir şeyi olmadığı belirtildi. Ayrıca helikoptere yerleştirilen yakıt tankının da bu kadar küçük bir helikopter için çok büyük olduğu ortaya çıktı. (VATAN GAZETESİ)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber