TOKİ ucuz konut yapmak yerine 1.5 milyar ytl'lik arsa sattı

Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ UCUZ KONUT YAPMAK YERİNE 1.5 MİLYAR YTL'LİK ARSA SATTI

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine verdiği yanıt, Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayında yaptığı, arsa üretimi ve toplu konut yapımı amacıyla devredilen arazilerin hiçbir şekilde üçüncü kişilere satışının yapılamayacağı' talimatına rağmen TOKİ'nin ucuz konut yapmak yerine, devredilen arsaların satışına devam ettiğini ortaya koydu.

-Bakan Çiçek'in verdiği bilgiye göre, TOKİ'ye Emlak Bankası, Arsa Ofisi ve Maliye Bakanlığı'nca bedelsiz devredilen arazi miktarı 233 milyon 869 bin 88 metrekareyi buldu. TOKİ, bedelsiz devredilen arazilerin satışından ise 1.5 milyar YTL gelir elde etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine verdiği yanıt, Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayında yaptığı, arsa üretimi ve toplu konut yapımı amacıyla devredilen arazilerin hiçbir şekilde üçüncü kişilere satışının yapılamayacağı' talimatına rağmen TOKİ'nin ucuz konut yapmak yerine, devredilen arsaların satışına devam ettiğini ortaya koydu. Bakan Çiçek'in verdiği bilgiye göre, TOKİ'ye Emlak Bankası, Arsa Ofisi ve Maliye Bakanlığı'nca bedelsiz devredilen arazi miktarı 233 milyon 869 bin 88 metrekareyi buldu. TOKİ, bedelsiz devredilen arazilerin satışından ise 1.5 milyar YTL gelir elde etti.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un, TOKİ'ye devredilen arazilerle ilgili soru önergesine Başbakan Erdoğan adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek yanıt verdi. CHP'li Topuz, Emlak Bankası ve Arsa Ofisi'nin kapatılmasıyla TOKİ'ye bedelsiz devredilen arazilerle, TOKİ tarafından yapılan arsa satışını sorarken, ?TOKİ, Maliye Hazinesinden bedelsiz temin ettiği araziler ile Emlakbank ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün kapatılmasıyla eline geçirdiği arsa ve arazileri, ?dar ve orta gelirlilere altyapılı, imarlı arsa ve sosyal konut üretme' yerine; inşaat şirketlerine satarak, şimdiye kadar izlenen sosyal konut politikasına aykırı bir uygulamaya girişmesi kamuoyunun tepkisine neden olmuştur. Benzeri bir uyarı da Maliye Bakanlığından gelmiştir. Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan, 03.01.2008 tarihinde yer alan açıklamasında; ?TOKİ'ye arsa üretimi ve toplu konut yapımı amacıyla devredilen arazilerin hiç bir şekilde üçüncü kişilere satışının yapılamayacağını' belirttiği ve ?İhaleleri hemen iptal edin' talimatı gönderdiği haberi basından yer almıştır?dedi.

233 MİLYON 869 BİN METREKARE ARSA VE ARAZİ DEVREDİLDİ

Bakan Çiçek ise soru önergesine verdiği yanıtta, Emlak Bankası varlıkları kapsamında toplam yüzölçümü 3 milyon 683 bin 412 metrekarelik 360 adet arsa, Arsa Ofisi varlıkları kapsamında 64 milyon 92 bin 780 metrekarelik 4 bin 30 adet arsa ve arazinin TOKİ'ye devredildiğini bildirdi. Bakan Çiçek, Maliye Bakanlığı tarafından son 5 yıl içinde TOKİ'ye devredilen arsa ve arazilerin toplam yüzölçümünün 19 milyon 350 bin 492 metrekare, bedelsiz olarak devredilen arsa ve arazilerin toplam yüzölçümünün de 117 milyon 152 bin 934 metrekare olduğunu kaydetti. Çiçek, Maliye Bakanlığının arsa üretimi ve toplu konut yapımı amacıyla TOKİ'ye devrettiği ve İdarenin de üçüncü şahıslara satışını yaptığı arsa ve arazilerin toplam miktarını ise 29 milyon 588 bin 470 metrekare olarak bildirdi. Bakan Çiçek'in verdiği rakamlar ise Emlak Bankası, Arsa Ofisi ve Maliye Bakanlığınca TOKİ'ye devredilen arsa ve arazilerin miktarının 233 milyon 869 bin 88 metrekareyi bulduğunu ortaya koydu.

TOKİ MALİYE BAKANLIĞI'NA RAĞMEN ARSA SATIŞINA DEVAM ETTİ

Çiçek'in arsa satışı gelirlerine ilişkin verdiği bilgi ise TOKİ'nin Maliye Bakanlığı'nın talimatına rağmen arsa ve arazi satışına devam ettiğini ortaya koydu. Çiçek'in verdiği bilgiye göre, TOKİ tarafından gerçekleştirilen arsa ve arazi satışlarından elde edilen gelir 1 milyar 472 milyon 6 bin 490 YTL'yi buldu. Maliye Bakanlığı'nın 2008 Ocak ayındaki talimatına rağmen TOKİ, 2008 Nisan ve Mayıs aylarında da KAYRA Emlak ile Kule Gayrimenkul İnş. Yatırım ve Tic. A.Ş şirketlerine arsa satışı yaptı. Bakan Çiçek ise TOKİ'nin arsa satışını ?elde edilen gelir, alt gelir ve yoksul grubuna yönelik yürüttüğü toplu konut uygulamalarının önemli bir kısmını finanse etmede kullanılmıştır? sözleriyle savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber