Bakan Gürlek açıkladı: Adliyelerde 'yargı hizmetlerinin etkinliği büroları' kurulacak

Adalet Bakanı Akın Gürlek, vatandaşların yargı süreçlerinde karşılaştıkları gecikmelerin önüne geçmek ve makul sürede yargılanma hakkını güçlendirmek amacıyla adliyelerde "yargı hizmetlerinin etkinliği büroları" kurulacağını açıkladı. Yargı Reformu Strateji Belgesi hedefleri doğrultusunda hayata geçirilecek yeni bürolar, hazırlık çalışmaları süren Alo Adalet Hattı'nın yereldeki kurumsal altyapısını oluşturarak vatandaşların başvurularını inceleyip bilgilendirme yapacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2026 16:12, Son Güncelleme : 30 Temmuz 2026 16:11
Bakan Gürlek açıkladı: Adliyelerde 'yargı hizmetlerinin etkinliği büroları' kurulacak

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen adalet reformları kapsamında yargı teşkilatında bürokratik engelleri ve uzayan dava süreçlerini sonlandıracak yeni bir yapının kurulacağını duyurdu. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Gürlek, adli ve idari yargı komisyonları bünyesinde, mülhakat adliyelerini de kapsayacak şekilde "yargı hizmetlerinin etkinliği büroları" oluşturulacağını bildirdi.

Yapılacak düzenlemeyle vatandaşların adalete erişiminin hızlandırılması ve makul sürede yargılanma ilkesinin tam anlamıyla hayata geçirilmesi hedefleniyor.

"Alo Adalet Hattı"nın Yerel Altyapısı Kuruluyor

Yeni kurulacak birimlerin işleyişine ve üstleneceği kritik rollere ilişkin detayları paylaşan Adalet Bakanı Akın Gürlek, büroların doğrudan vatandaş odaklı çalışacağını vurguladı.

Gürlek, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu bürolar, vatandaşlarımızın yargı süreçlerinde karşılaştıkları gecikmelerin ve uygulamaya ilişkin sorunların yakından takip edilmesini sağlayacaktır. Hazırlık çalışmaları süren Alo Adalet Hattı'nın yereldeki kurumsal altyapısı oluşturulacak, talepler bu bürolarda incelenecek, başvuru sahipleri bilgilendirilecektir."

Mahkeme ve Savcılıkların Dosya Süreleri Takip Edilecek

Büroların bir diğer temel görevi ise yargı organlarının performansını ve işlem hızını denetlemek olacak. Mahkeme ve Cumhuriyet başsavcılıklarının ortalama dosya görülme, bekleme ve hedef sürelere uyum oranlarının bu birimlerce düzenli analiz edilerek raporlanacağını belirten Bakan Gürlek, aksayan hususların yerinde tespit edileceğini aktardı.

Yargıya intikal eden uyuşmazlıklar ve suça sebebiyet veren olayların kök nedenlerinin de inceleneceğini kaydeden Gürlek, benzer sorunların tekrar etmemesi adına ilgili tüm kurumlarla koordineli çalışmalar yürütüleceğini belirterek yeni adımların yargı camiasına hayırlı olmasını diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber