Migren tedavisi imkansız değil!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ağustos 2008 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şiddetli Bir Baş Ağrısı mı Çekiyorsunuz?

Zannettiğinizden de ciddi olabilir. Sadece Amerika'da migren hastası olup tedavi edilmeyen 14 milyon insan vardır. Sıradan başağrılarınız değil, migrenler zayıflatan nörolojik ve vasküler bir hastalık olabilir.

Hatta varlıkları felç, anevrizma, kalıcı görme kaybı ve koma gibi ciddi medikal durumlara bağlanmıştır. Amerikalı kadınların %18'inden fazlası migren ağrıları çekmektedir yani kadınlar erkeklerden üç daha fazla.

Etkilenen kadınlar yaşları genellikle 25 ile 65 arasındadır, oysa erkekler daha çok 25 ile 55 yaşları arasında etkilenmektedir.

Hareket edince daha da kötüleşen, başın bir tarafında şiddetle zonklayan ağrı ile nitelenen migrenler ayrıca mide bulantısı ve ışık ile sese hassasiyet gibi semptomlar da içerebilmektedir. Eğer bir başağrısı sağanak yağmur ise, migren de şiddetli fırtınadır. Zarar potansiyeli migrende çok daha yüksektir.

Migrenler birkaç saat ila birkaç gün sürebilir. Migren hastalarının yüzde onbeşi ağrının başlamasından önce aura ile birlikte beyinde, görme sorunu olarak yüzeye çıkan nörolojik rahatsızlıklar, ışık çakmaları, kulaklarda çınlama veya uyuşma ve karıncalanma yaşarlar. Migreni olan insanların çoğu bunları yalnızca ara sıra yaşarlarken insanların cüzi bir yüzdesinde kronik migren ayda onbeş günden daha fazla nüksetmektedir.

Migren mi Yoksa Sadece Bir Baş Ağrısı mı?

Eğer halihazırda baş ağrısı çekiyorsanız, kendinize bunun aşağıdaki semptomlardan birine yol açıp açmadığını sorun:

? hareketlerin en az bir günlüğüne kısıtlanması

? mide bulantısı veya mide bozukluğu

? ışığa karşı hassasiyet

Bu semptomlardan en az ikisini yaşamışsanız, başağrısından fazlası var demektir.

Potansiyel Olarak Ciddi Bir Sorun

Migrenleri etkili bir şekilde tedavi etmenin bir migren hastasının yalnızca fiziksel sağlığı üzerinde değil, aynı zamanda duygusal sağlığı üzerinde de olumlu etkisi olmalıdır. Migren hastalarının %47'si depresyondan dert yanmaktadır.

Migrenin yaşamın kalitesi üzerinde sosyal ilişkileri ve hatta iş verimliliğini etkileyen olumsuz bir etkisi vardır. Bir çalışma, migren hastalarının hemen hemen yarısının depresyondan mustarip olduğunu göstermiştir. (Bu migren ile ilişkilendirme iki yönlüdür: depresyondan mustarip kişilerlerin migren hastası olma riski yüksektir.)

Duygusal sağlığı iyileştirmeye ilaveten, migrenlerin yönetimi ve şiddetinin azaltılması genel sağlığınız üzerindeki uzun vadeli etkilerin potansiyelini düşürmeye de yardımcı olabilmektedir.

Akut Semptomların Tedavisi

Siz de birçok migren hastası gibiyseniz, muhtemelen tıbbi bakım olmadan idare etmeye çalışıyor veya sadece reçetesiz ilaçların yardımıyla dayanmaya çalışıyorsunuzdur.

Bundan çok daha iyisini yapabilirsiniz.

Her ne kadar migrenin çaresi yoksa da, ağrıları yönetmek için etkili yöntemler bulunmaktadır. Örneğin, reçeteli triptanlar birçok migren hastasına büyük rahatlık sağlamıştır. Hatta çoğu migren hastaları, nöbetin başlarında triptan ile tedavi edildiklerinde iki saat içinde normal işlerine devam edebilmektedirler.

Migrenin Önlenmesi

Migren önleme tadavisi, bir ağrıyı migren başladıktan sonra tedavi etmekten daha iyi bir seçenek olabilir.

Önleyici tedavilerin migren hastalarının ağrısız kalmarını sağlama potansiyeli daha yüksek olup insanların aşırı ilaç kullanımından kaçınmalarını sağlayabilmektedir. Migrenleri için başka tedavilere yanıt vermeyen birçok insan, bazen semptom hafifletici ilaçlar olarak da anılan, akut semptomları tedavi eden ağrı kesici ilaçlara aşırı şekilde bağımlıdır.

Ağrı ilaçlarının aşırı kullanımı, aşırı ilaç alımı başağrısına (MOH) yol açarak aslında semptomların şiddetini arttırabildiğinden migren hastaları için büyük bir sorundur.

Bu sebeple, doktorlar odak noktalarını akut tedavilerden, migrenin başlamasını tamamen önlemek amacıyla günlük ilaç almayı içeren önleyici tedaviye kaydırıyorlar. Migrenin önlenmesi nöbetlerin sayısını ve şiddetini azaltabilir, genel günlük işlevi iyileştirebilir, akut ilaç ihtiyacını azaltabilir ve hastalığın daha da kötüye gitmesini önleyebilir.

Doktorunuza Danışın

Migrenler basit bir baş ağrısından çok daha fazlası olup yanlış yönetimleri uzun vadeli sağlığınız için zararlı olabilmektedir.

Migrenden mustarip olduğunuzu düşünmeniz halinde sağlık bakımı sağlayıcınıza danışın. Migren başağrılarını en iyi tedavi etmenin, en aza indirmenin ve ümitle önlenme yolunu bulmak yalnızca sağlığınızı değil, aynı zamanda hayatınızı da iyileştirir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber