Gürüz ile Teziç'in komitesi tarihe karıştı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Ağustos 2008 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski YÖK Başkanları Gürüz ve Teziç'in icat ettiği "Rektörler Komitesi Bildirisi" tarihe karıştı. YÖK Başkanı Özcan, sık sık toplanıp siyasi bildiriler yayınlayan komiteyi bir daha toplamama kararı aldı.

YAKUP BULUT /ANKARA

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, eski YÖK başkanları Prof. Kemal Gürüz ve Prof. Erdoğan Teziç'in sık sık toplayarak siyasi bildiriler yayınladığı Rektörler Komitesi'ni bir daha toplamama kararı aldı. Yasal olmayan komite bir daha toplanmayacak.

Özcan'ın Rektörler Komitesi'nin 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nda yeri olmadığından dolayı komiteyi toplamadığı belirtildi. Yasada üst kuruluş olarak YÖK ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) sayılıyor. Bu ikisinin dışında yükseköğretimde Rektörler Komitesi gibi bir kuruluş bulunmuyor.

SAĞLAM: KOMİTE YASAL DEĞİL

Rektörler Komitesi'nin adı 1981'de YÖK'ü kuran yasayı çıkaran İhsan Doğramacı'ya ait. Doğramacı fikir danıştığı rektörlerle yaptığı toplantılara yasal zemin oluşturmak için "Rektörler Komitesi Kurulması Hakkında Yönetmelik" yayınladı. Amaç "üniversiteler arasında işbirliğini sağlamak"tı. Komitenin adının duyulmasını sağlayan ise Kemal Gürüz ve Erdoğan Teziç oldu. Doğramacı herhangi bir siyasi bildiri yayınlamadı. Komitenin yasal olmadığını her fırsatta dile getiren Mehmet Sağlam ise komiteyi hiç toplamadı. Gürüz ve Teziç sık sık Rektörler Komitesi adı altında rektörleri toplayıp siyasi bildiriler yayınladı. Son Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Rektörler Komitesi'ni toplayan Teziç de 367 şartını savunmuştu. Teziç komite aracılığı "kaçakçılık, çete kurmak ve ihaleye fesat karıştırmak" gibi suçlardan yargılanan Yücel Aşkın'a rejim adına sahip çıkmıştı.

MODA GÜRÜZ'LE BAŞLADI

Yasal olmadığı için komitenin olağan toplantı takvimi bulunmuyor. Toplantılarda kayıt tutulmuyor ve rektörlerden yoklama da alınmıyor. Eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam, komitenin üniversiteler adına beyanatta bulanacak veya karar alacak bir yetkiye sahip olmadığını belirterek, "Hem Doğramacı hem benim zamanında komite bir karar alıp açıklama yapmamıştır. Bu moda Kemal Gürüz'le başlamıştır. Şahsi fikirlerini kamuoyuna bu şekilde yansıtmak istiyorlar" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber