İstanbul'da okul alarmı! 14 Eylül'de toplu taşıma ücretsiz
İstanbul'da 14 Eylül'de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı için UKOME toplantısında ulaşım ve trafik tedbirleri açıklandı.
İstanbul'da yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala kentte uygulanacak ulaşım ve trafik tedbirleri belli oldu.
İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, 14 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2026-2027 eğitim öğretim yılı kapsamında hazırlanan eylem planı paylaşıldı.
14 Eylül'de toplu taşıma ücretsiz
Plan kapsamında okulların açılacağı 14 Eylül Pazartesi günü 06.00-16.00 saatleri arasında, bilet entegrasyonuna dahil olan toplu ulaşım araçlarının ücretsiz hizmet vermesi öngörülüyor.
İETT, metrobüs ve Metro İstanbul'da 3 bin 665 ilave seferle kapasite artırılacak. Bu seferlerle yaklaşık 790 bin 830 yolcunun toplu taşımaya yönlendirilmesi ve trafikten yaklaşık 674 bin 809 aracın çekilmesi hedefleniyor.
Okulların açılmasıyla yaklaşık 18 bin okul servis aracının trafiğe çıkması ve yaklaşık 300 bin öğrencinin servislerle taşınması bekleniyor.
Binlerce personel görev yapacak
İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 808 noktada 1.496 ekip ve 3 bin 151 personelle yoğunlaştırılmış güvenlik uygulaması yapılacak.
Trafik güvenliği açısından önem taşıyan 478 noktada ise 866 personel görev yapacak. Okul çevrelerinde ve önemli kavşaklarda ek ekipler görevlendirilecek.
İBB Zabıta Daire Başkanlığı da 111 ekipteki 231 personelle okullarda görev yapacak.
Okul çevrelerinde denetimler artırılacak
Okul servislerinin güzergahları belirlenirken servis araçları, şoförler ve rehber personelin mevzuata uygunluğu denetlenecek.
Servislerde kapasitenin üzerinde öğrenci taşınmasına izin verilmeyecek. Öğrencilerin belirlenen indirme-bindirme noktaları dışında araçtan indirilmesinin de önüne geçilecek.
Yol çalışmalarına ara verilecek
Trafiğin olumsuz etkilenmemesi amacıyla okulların açıldığı hafta yol bakım ve altyapı çalışmalarına ara verilmesi planlanıyor.
Devam etmesi zorunlu çalışmalar ise 22.00-05.00 saatleri arasında sürdürülecek. Acil müdahaleler için 7 gün 24 saat nöbetçi ekip bulundurulacak.
Eğitim yılının başlamasıyla İBB ve ilgili kurumların Ulaşım Yönetim Merkezi ve AKOM'da üç gün boyunca görev yapması, trafik kameralarından kent genelindeki yoğunluğun takip edilmesi planlanıyor.
Adalar'daki elektrikli araçlara süre uzatımı çıkmadı
UKOME toplantısında Adalar'da tescil süresi dolan 60 elektrikli aracın tescil süresinin 30 Eylül 2027'ye kadar uzatılması teklifi de görüşüldü.
Teklif, oy çokluğuyla reddedildi.