Kitaplardaki havuz, yaş, hız problemleri kalkıyor

Haber Giriş : 06 Kasım 2004 05:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Üyesi Hüseyin Alp Boydak, ?Yeni müfredatta havuz, yaş, hız problemleri tarihe karışacak? dedi. Matematik müfredatında en çok eleştirilen hız, yaş, havuz problemlerine yeni programda rastlanmayacağını, bunların manası ve gereğinin olmadığını belirten Boydak, kümeler konusunun bile, küçük genel ifadelerle yer alacağını kaydetti. İlk etapta sıkıntı çekilmesinin normal olduğunu, gelecek seneden itibaren ise problemlerin kalkacağını ve kısa bir süre sonra bu programın en mükemmel şekilde uygulanır olacağını belirten Boydak, ?Başka yolumuz yok. Bu programlar mükemmel şekilde uygulanacak ve eğitim listemimizin bir parçası olacak? dedi.

Mutlu nesiller

Yeni eğitim sisteminin tam olarak anlaşılmadığı için bazı sıkıntılara sebep olabileceğini ifade eden Boydak, ?Bu sıkıntılar kısa zamanda aşılacak ve benimsenecek. Eğitim sistemimiz AB desteğinde yenileniyor. Avrupa'da, Amerika'da eğitimde yıllardır yaşayarak öğrenme var öğrenci merkezli eğitim var. Şimdi biz kendi bünyemize uygun olanı alarak kendi sistemimiz içerisinde bir sentez oluşturacak şekilde yeni programları hazırladık. Bu programlar öğretmenin öğretici değil rehber olmasını sağlayan özellikler taşıyor. Çocukların okula mutlu ve hevesle gitmesini istiyoruz. Böyle olursa herkes hedefine ulaşmış olur? dedi.

Öğrenci merkezli eğitim

Projenin detayları hakkında bilgi veren Hüseyin Alp Boydak, halen Türkiye genelinde 120 okulda pilot uygulanan sistemin gelecek sene 5 bin civarında okulda, 300 bini aşkın öğretmenle genelleştirileceğini belirtti. Boydak, ?Bütün birimlerimiz hummalı bir çalışma içinde. Bugüne kadar bilgi, sınıfta öğrencilerin üzerine serpiliyordu. Alan alıyor almayan almıyordu. Yeni sistemde bilginin yanında beceriler ön plana çıkarıldı. Eğitimi hayatın içine çekmek zorundayız? diye konuştu.

Çalışkan beyinler

Boydak, ezberci eğitim sistemi yüzünden çocukların problem çözme merkezi olan beyinlerinin sağ tarafını kullanamadıklarını söyledi. Boydak, ?Beynin sol tarafı aklın olduğu yer. Beynimizin sağ tarafı keşfin ve sezginin merkezidir. Ezberci sistemde beynin sadece sol tarafı kullanılıyor, sağ tarafı ise kullanılmıyor. Bu yüzden ülkemizde problem çözen ve keşif yapan insanların yetişmesi son derece güç. Yeni programlarla çocukların keşif ve problem çözme becerileri geliştirilecek, artık çocuklar beyinlerinin sadece sol değil sağ tarafını da kullanacak? dedi.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber