Adliye personeline farklı fazla çalışma miktarları ödenmesin!

Haber Giriş : 06 Kasım 2004 05:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yorumda bulunan: Zabıt katibi
Kurum: Adalet Bakanlığı

Ben Adliye de Zabit Katibi olarak görev yapmaktayım. 18.05.2004 tarihinde "3717 Sayılı Adli Personele ile Devlet Davalaranı Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi Hakkındaki" Kanuna eklenen 2/A maddesi eklenmiştir.

18.5.2004 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5172 sayılı Kanun'un 2. maddesi şu şekildedir:
"MADDE 2. - 8.5.1991 tarihli ve 3717 sayılı Adlî Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanuna 2 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
MADDE 2/A. - Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu ile Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı (ceza ve infaz kurumları hariç) kadrolarında, sözleşmeli personel dahil, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan personele, ayda elli saati aşmayacak şekilde fiilen yapılan fazla çalışma karşılığında, Bütçe Kanunu ile belirlenen fazla çalışma ücretinin iki katına kadar fazla çalışma ücreti ödenebilir. Fazla çalışma yaptırılacak gün ve saatler ile çalışma mahalli gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek saat başı ödeme miktarı ve ödemeye ilişkin diğer usul ve esaslar Adalet Bakanlığı, Yüksek Mahkemelerde ve Yüksek Seçim Kurulunda ise Başkanları tarafından tespit edilir."

Bütçe Kanunun III Fazla Çalışma ile ilgili cetvelinde ise 2004 yılında saat başına fazla çalışma ücretinin 650.000 TL olduğu belirtilmiştir.

Buradaki problem düzenlemenin "ödenebilir" ibaresi yazılarak yürürlüğe konulmuş olmasındadır. Ülkemizin en büyük problemi budur. "Ödenebilir". Kim karar verecek? İlgili amir... Burada da ilgili amir merkez ve taşrada Adalet Bakanlığı; Yüksek Mahkemelerde ve Yüksek Seçim Kurulunda ise Başkanlardır.

Ancak, her amirin belirlemesi farklı oluyor.Türkiye genelinin % 60-70 i saatlik ücret olarak 650.000 TL' den % '30-40 lık bölümü ise saatlik ücret olarak farklı bir miktardan yararlanmaktadır.

Umut ediyoruzki bu farklı uygulamalara en kısa zaman bir standart getirilir

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber