Temyiz harçlarının iptali için dava açıldı

Haber Giriş : 19 Ağustos 2008 14:07, Son Güncelleme : 03 Haziran 2020 13:52
Temyiz harçlarının iptali için dava açıldı

Avukat Sedat Vural, Yargıtay'a ve Danıştay'a yapılacak olan temyiz başvurularında alınan paranın Anayasa'nın 2, 13 ve 36. maddelerine aykırı olduğunu iddia ederek, temyiz harçları alınmasına ilişkin düzenlemenin iptalini istedi.

Ankara 8. İdare Mahkemesi'ne dava açan Vural, dilekçesinde ?Gerek Uluslararası sözleşmeler gerekse Anayasamız ve usul yasalarımız çerçevesinde yargılama iki dereceli olup temyiz incelemesi de yargılamanın bütünselliği içerisindedir. Yani, açılan bir davanın yargılama süreci ilk ve üst dereceli mahkemelerin kararı sonrası sonuçlanmaktadır. Bu nedenle bütünsel olan yargılamayı bölmek, ona bağlı harçlar oluşturmak Anayasal hükümlere açıkca aykırıdır? dedi.

Avukat Vural, ?Amme alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun? başlıklı 5766 sayılı yasanın 11. maddesinin d fıkrası ile 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 1. sayılı tarifesinin e fıkrasının iptalini istedi.

-CİDDİ BULUNURSA ANAYASA MEHKEMESİNE GİDECEK

Bölge İdare Mahkemesi, başvuruyu kabul ederse, temyiz harçlarına ilişkin yasaların anayasaya aykırı olduğuna ilişkin yapılan başvuru Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek. Anayasa Mahkemesi, söz konusu düzenlemeleri anayasaya aykırı bulursa iptal edecek.

Yargıtay ve Danıştay'a temyiz başvurularında 60 YTL, Bölge idare mahkemelerine yapılan temyiz başvurularında 40 YTl ve Ağır ceza Mahkemelerine yapılan itirazlarda 30 YTL alınıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber