Deprem ve afetlerde 'kesintisiz' iletişim projesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2008 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- 17 Ağustos Marmara Depremi'nde iletişim hatlarının devre dışı kalması nedeniyle bölgeyle iletişimin sağlanamadığını dikkate alan çeşitli kurum ve kuruluşlara bağlı sağlık ve ilk yardım birimleri, oluşturdukları afet haberleşme sistemleriyle güçlerini birleştiriyor.

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından çöken telefon hatları, özellikle depremin ilk saatlerinde adeta krize neden olmuş, deprem bölgesiyle Ankara arasında saatlerce iletişim kurulamamıştı.

Yaşanan bu acı tecrübenin hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, Türkiye'nin ilk Afet Operasyon Merkezi'ni (AFOM) kurdu. Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki merkezde oluşturulan bir operasyon üssü ile her türlü koşullarda afet bölgesiyle en kısa sürede haberleşme sağlanması hedeflendi.

Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, yaptığı açıklamada, AFOM'un Kızılayın kalbi olduğunu vurgulayarak, "17 Ağustos bize iyi bir ders oldu. Marmara Depremi'nin hemen ardından yaptığımız yatırımlar ile şu anda dünyanın en iyi haberleşme sistemine sahibiz" dedi.

Söz konusu sistemi Orta Doğu, Asya ve Afrika'daki çeşitli insani yardım operasyonlarında kullandıklarını, şu anda Gürcistan'da bulunan Kızılay ekiplerinin de bu sistemden yararlandığını bildiren Taşlı, acil durumlarda koordinasyonun önemine değindi.

Ulaştırma Bakanlığı ve TÜRKSAT ile imzaladıkları protokol ile TÜRKSAT 3-A uydusu üzerinden geniş bant iletişime olanak tanışan bir frekansın kendilerine ücretsiz olarak tahsis edildiğini ve 5'i taşınabilir çanta, 9'u ise naklen yayın aracı olmak üzere toplam 14 uydu yayın sistemine kavuşacaklarını dile getiren Taşlı, "olası bir deprem ve afet durumundan bölgeye gidecek olan ilk ekibimiz, olay yerinden yapacakları naklen yayınla bölgede durumu yansıtan görüntüleri merkezimize iletecek" diye konuştu.

Marmara Depremi'nin ardından "Acil ve Afet Haberleşme Merkezi" kuran Kızılay'ın ardından Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü de merkezi bir haberleşme merkezi oluşturmak için de çalışma başlattı.

Sivil Savunma Genel Müdürlüğü 11 ilde telsiz sistemi kurarken, Afet İşleri Genel Müdürlüğü de 1'i sabit ve 1'i de mobil olmak üzere 2 ayrı telsiz sistemini hayata geçirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber