BASK'tan, Başeskioğlu'na 'toplu görüşmeler' mektubu

Haber Giriş : 20 Ağustos 2008 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, toplu görüşmelerden sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'na bir mektup gönderdi. Akay mektupta, toplu görüşme öncesinde ortak taleplerini belirleyemeyen konfederasyonların bu tutum ve davranışları ile kamu işveren kurulunun bu sürece ayak uydurması yüzünden toplu görüşmelerin seyrinin kamu görevlileri üzerinde bıkkınlığa yol açtığı ve görüşmelerin cazibesini yitirdiğini belirtti.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, toplu görüşmelerden sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'na gönderdiği mektupta, toplu görüşme öncesinde ortak taleplerini belirleyemeyen konfederasyonların bu tutum ve davranışları ile kamu işveren kurulunun bu sürece ayak uydurması yüzünden toplu görüşmelerin seyrinin kamu görevlileri üzerinde bıkkınlığa yol açtığını ifade ederek, bunun toplu görüşmelerin cazibesini kaybettirdiğini vurguladı.

BASK Genel Başkanı Resul Akay, yedinci toplu görüşmelerle ilgili Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'na bir mektup gönderdi. Akay, mektupta bugüne kadar yapılan toplu görüşmelerde, toplu görüşmenin kapsamına ?riayet edilmediğini? belirterek, ilk turu sonrasında yapılan açıklamalarla toplu görüşmenin kapsamı dışına çıkıldığını kaydetti.

Akay, şöyle devam etti:

?BASK, tarafları toplu görüşmelerin kapsamı dışına çıkmamaları yönünde daha önce birkaç kez uyarmış olmasına rağmen bu uyarıları dikkate almamıştır. Hükümet ile kamu görevlileri arasında sosyal diyalogu ve uzlaşmayı öngören kanunun yedi yıllık uygulaması bu amaca yeterince hizmet edememiştir. Toplu görüşme öncesinde aralarında diyalog kuramayan, ortak taleplerini belirleyemeyen konfederasyonların bu tutum ve davranışları ile kamu işveren kurulunun da bu sürece ayak uydurması yüzünden toplu görüşmelerin seyri kamu görevlileri üzerinde bıkkınlığa yol açtığı gibi, cazibesini de kaybettirmiştir.?

-?EK ÖDEMELERDEKİ ZAMANLAMA TOPLU GÖRÜŞMEYİ ÖNEMSİZLEŞTİRDİ?-

Hükümetin 11 ayı ?ıskalayıp? 15 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak şekilde ek ödeme kararını yürürlüğe koymasının da toplu görüşmeleri önemsiz kıldığına dikkat çeken Akay, kanuna göre 15 Ağustos'tan geçerli ek ödemenin masaya oturan sendikalarla mutabakata varılamaması halinde yürürlüğe konulması gerektiğini belirtti. Yapılan iyileştirmeyi olumlu bulmalarına karşın, bunu sosyal diyalogu ve uzlaşmayı önemsiz kılan bir girişim olarak değerlendirdiklerini ifade eden Akay, ?Toplu görüşmelerde kazanılmış haklar da teminat altına alınamamaktadır. Oysa, Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan kamu toplu iş sözleşmelerinde müktesep hakların korunacağı açıkça belirtilmektedir. Bu uygulamalarda standart birliği sağlanamadığı için memurların geri plana itildiği intibaını güçlendirmektedir? dedi.

Bütçe imkanlarını öne sürerek kamu görevlisinin haklı ve meşru taleplerini ötelemenin ne hükümete ne de Türkiye'ye bir yararı olmayacağının altını çizen Akay, toplu görüşmelerin yersiz taleplerden uzak, yasal bir zeminde sürdürülmesini istedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber