Çevik Kuvvet 'sezona' numaralı kaskla giriyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ağustos 2008 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumsal olaylarda aşırı güç kullanan polislerin tespiti için Çevik Kuvvet'in kullandığı kasklara numara verecek.

Uygulama, 22 Ağustos'ta Süper Lig maçlarıyla birlikte başlayacak. Maçlarda görev yapacak Çevik Kuvvet polisleri numaralı kask kullanacak. Sivas, Kocaeli, Eskişehir ve Samsun 'numaralı kask' uygulamasında pilot il olacak.

İstanbul'da son iki yılda düzenlenen 1 Mayıs eylemlerinde aşırı güç kullanan polislerin bulunamaması, numaralı kask sistemini gündeme getirmişti. Bu amaçla il emniyet müdürlüklerinin de görüşüne başvuruldu. Bazı polis müdürleri, kasklarda sadece grup ve tim numarasının yer almasının yararlı olacağını bildirirken, bazı müdürler personelin can güvenliği açısından uygulamanın risklerine dikkat çekti.

Uygulamaya geçmesine karar verilen numaralı sistemde Çevik Kuvvet polislerinin kasklarının iki yanında il plaka kodu, arkasında ise grup, tim ve sayı numarası yer alacak. Örneğin, kaskın arkasındaki 238 numarası o polisin 2'nci grup, 3'üncü timde 8 numaralı personeli olduğu anlamına gelecek. Uygulamaya Sivas, Kocaeli, Eskişehir ve Samsun'da hafta sonu yapılacak lig maçları ile başlanıyor. Ligin ikinci yarısından itibaren Artvin dışında 80 ilde konuşlu bulunan 17 bin Çevik Kuvvet polisinin tamamı numaralandırılmış olacak. Toplumsal olaylarda herhangi bir ilden diğerine polis gönderilmesi halinde de numaralı sistemle polisler tanımlanabilecek. Şikayet konusu durumlarda kamera görüntüleri ya da fotoğraflara yansıyacak kask numaralarından kimlik tespiti yapılabilecek. Numaralı kask uygulaması, olumsuz görüntülere karışan polislerin faili meçhul kalmasını da önlemiş olacak.

Bazı Çevik Kuvvet polislerinin İstanbul'daki 1 Mayıs etkinliklerinde olumsuz tavırları eleştirilere sebep olmuştu. İstanbul'da Çevik Kuvvet'te görevli bir polisin önceki yıl 1 Mayıs'ta göstericilere müdahalesi sırasında Beyoğlu'nda yemek yiyen ÖDP kurucularından Masis Kürkçügil'e attığı tokat kameralara yansımıştı. Bu yıl da Şişli Eftal Hastanesi Acil Servisi bahçesine ve Acil Servis girişine gaz bombası atılmış ve göstericilere aşırı güç kullanılmıştı.

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber