Türk dahiler artık işsiz kalmayacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Ağustos 2008 22:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NASA'da çalışıp Türkiye'de boşta kalınca ?Bumerang geri dönmüyorsa atan suçludur' diyen Doç. Çiftçioğlu'nun isyanı sonuç verdi. Sanayi Bakanlığı, dahilerin istihdamı için koordinasyon merkezi kuruyor

YILLARCA Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönmeye karar veren, ancak nerede görev alabileceği konusunda muhatap bulamamaktan yakınan Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu, sitemi sonuç verdi. Çiftçioğlu'nun nerede istihdam edilebileceği konusunda çaresiz kalması Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, yurt dışından ülkesine dönmek isteyen bilim adamlarının istihdam edilmelerini sağlayacak ?koordinatör bir kurum' oluşturulması için ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçti. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan imzasıyla, Dışişleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'e birer yazı gönderildi.

BAŞVURU BU KURUMA

YazIda, ?Ülke olarak yetişmiş insan kaynaklarımızdan azami ölçüde faydalanmak için onların izlenmesi, geri dönüşlerinde ülkemize yüksek faydayı sağlayacak alanlarda istihdam edilmelerini sağlayacak ve onlara yol gösterecek bir koordinatör kurum belirlenmesi ve oluşturulması gerekmektedir' denildi. Bakanlığın teklifi hayata geçtiğinde, yurtdışında başarı kaydetmiş doktor, mühendis, bilim adamı, sporcu ve sanatçılar Türkiye'ye geri dönmek istediklerinde, dosyalarını bu koordinasyon kurumuna gönderecekler. Bu kurum, yetişmiş insan kaynaklarını uzman oldukları alanlara yönlendirecek, bilimsel çalışmalarını destekleyecek, istihdam edilmelerini sağlayacak.

?BENİ KİMSE TUTMUYOR'

Çiftçioğlu, Türkiye'ye geri dönüşünde, yurtdışında başarılı olmuş kişilerin ülkelerinde çalışabilmelerine olanak sağlanması, bu konuda bürokratik işlemlerin azaltılması ve koordinasyon sağlanmasını önermişti. Çiftçioğlu ?Biz bilim adamları bumerang gibi olmalıdır. Bumerang, gider ama sahibine geri döner. Ama geri dönmüyorsa, bunu atan kişi yanlış yapıyor demektir. Atan kişi suçludur. Onun için şimdi ben ülkesine dönmüş bir bumerangım ama beni kimse tutmuyor' demişti. AA

?Samanlıkta iğne arıyorum' demişti

NASA'da çalışan Çiftçioğlu'nun açıklamalarını star ?NASA'ya uydu bize uymadı' başlığıyla duyurmuştu. İlginin gerçek beyin göçünü önleyeceğini ifade eden Çiftçioğlu, yabancı ülkelerde büyükelçilikler kanalıyla ülkesine dönenlerin hangi alanlarda çalışabileceğinin değerlendirildiği örneğini vermişti. Çiftçioğlu, Türkiye'ye döndüğünden bu yana samanlıkta iğne aradığını da kaydeden Çiftçioğlu, ?Gidiyorum üniversitelere... Tek tek görüşüyorum ve kişisel inisiyatiflerle karşı karşıya kalıyorum. Bana ?kadromuz dolu' bile dendi' demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber