Elektrik ve doğalgaza zam kapıda

Haber Giriş : 06 Kasım 2004 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine, Enerji Bakanlığından elektriğe zam yapılmasını istedi. Bakanlığın zammı erteleme girişimi sonuç vermedi. Sadece elektrik değil doğalgaz zammı da yolda..

Sanayide kullanılan elektiriğin yüzde 5 ucuzlamasına onay vermeyen Hazine, üstüne zam istedi. Zamma direnen Enerji Bakanı "Ocak'a kadar bekleyelim" derken Hazine "Hemen" diye bastırıyor. Hazine doğalgazda da yeni zam talep etti

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın elektrik ve doğalgazda zam isteği, kabinedeki iki Bakanı karşı karşıya getirdi. Babacan'ın elektriğe Aralık ayına kadar yüzde 8, doğalgazda yüzde 20 oranında zam yapılmasını önerdiği Enerji Bakanı Hilmi Güler'in ise zam yapmamakta direndiği öğrenildi.

Babacan'ın artan petrol fiyatları nedeniyle, Rus doğalgazının Ocak ayında yeniden belirlenecek fiyatındaki artıştan kaynaklanacak artı maliyetin fiyatlara derhal yansıtılmasını, Hazine'ye bir yük getirilmemesini istediği, Bakan Güler'in ise "En azından Ocak ayına kadar bekleyelim" dediği belirtiliyor. Elektrik ve doğalgazda yapılacak zammın kaderi, Başbakan'ı kimin ikna ettiğine göre şekillenecek.

Güler: Bari oran %5'te kalsın

Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, Ekim ayındaki müzakerelerde de IMF'ye taahhüt ettiği elektrik fiyatlarına yüzde 8 oranındaki zam kararının Bakan Güler'in karşı çıkmasına rağmen, önümüzdeki günlerde alınabileceği ifade ediliyor. Enerji Bakanlığı kaynakları, Bakan Güler'in bu durumda "oranın yüzde 8 yerine yüzde 5 olması" yönünde direneceğini belirtiyor. Enerji Bakanı Güler, elektrik fiyatlarına uzun süreden beri zam yapılmamasına rağmen enerji KiT'lerinin 1 katrilyon liranın üzerinde kâr ettiğini anlatarak Başbakan Erdoğan ile Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı bugün için de yeni bir zamma gerek olmadığı konusunda ikna etmeye çalışıyor. Ancak Hazine zammı ekstra kaynak olarak düşünüyor.

Elektriğe 23 aydır zam yok

Enerji Bakanlığı elektrik fiyatına 2003 Ocak ayından bu yana zam yapmıyor. Yaklaşık 2 yıldır uygulamada olan tarifeye göre elektriğin ÖTV ve KDV dahil, son kullanıcı fiyatı, konutlarda 127 bin 800 lira, sanayide 119 bin 800 lira, tarımda ise 115 bin lira seviyesinde bulunuyor.

Rus gazı 190 dolara çıkarsa

Öte yandan doğalgaz konusunda ise endişeli bir bekleyiş var. Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı 6 aylık periyotlarla belirleniyor. Bu fiyatın belirlenmesinde de uluslararası petrol fiyatları, girdilerden birini oluşturuyor. 1 Ocak 2005 tarihinde önceki 6 ayın verileriyle belirlenecek yeni doğalgaz ithalat fiyatı için o tarihteki uluslararası petrol fiyatı büyük önem taşıyor. Yılbaşında belirlenecek Rus doğalgaz fiyatı şu anki 160 doların 3 düzeyinden 190 dolar/m3 düzeyine çıkarsa, Botaş'ın bu maliyet artışını yurtiçi doğalgaz fiyatına yansıtması gerekecek.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber