Reklam Kurulu'ndan 9 ayda 249 milyon liralık ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, yılın ilk 9 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle 249 milyon lirayı aşan idari para cezası kesti. 8 Ekim'deki son toplantıda 161 dosya karara bağlandı, 136 dosyada durdurma cezası verildi, toplam 17 milyon 176 bin 744 lira para cezası uygulandı. Yüzde 75'e varan sahte indirimler, reklam ibaresi taşımayan influencer paylaşımları ve kuyumculuk sektörü öne çıktı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ekim 2026 08:54, Son Güncelleme : 16 Ekim 2026 08:58
Reklam Kurulu'ndan 9 ayda 249 milyon liralık ceza

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Reklam Kurulu, tüketicilerin sağlık, güvenlik ve ekonomik menfaatlerini korumak amacıyla aldatıcı reklamlara ve haksız ticari uygulamalara yönelik denetimlerini sürdürüyor.

Son toplantıda 161 dosya karara bağlandı

Kurulun 8 Ekim'de yapılan 374 sayılı toplantısında 161 dosya karara bağlandı. Tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuatı ihlal ettiği belirlenen 136 dosyada durdurma cezası verildi. Toplam 17 milyon 176 bin 744 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Yılın ilk 9 ayında 33 binin üzerinde başvuru değerlendirildi, Bakanlık da resen incelemeler başlattı. Bu süreçte aldatıcı reklam ve ticari uygulamalar nedeniyle kesilen toplam idari para cezası 249 milyon lirayı aştı.

Yüzde 75'lik sahte indirimler

Kurulun son toplantısında gerçeğe aykırı indirimli satış reklamları öne çıktı. İncelemelerde şunlar tespit edildi:

  • Kampanyalarda yüzde 75 gibi yüksek ve gerçeği yansıtmayan indirim vaatlerinde bulunuldu.
  • İndirimden önceki son 10 gün içinde uygulanan en düşük fiyat (üzeri çizili fiyat) esas alınmadı.
  • Kolay erişilebilir sadakat kartı programlarına ilişkin yükümlülükler yerine getirilmedi.
  • Mevzuata aykırı bulunan bu reklamlar hakkında idari yaptırım uygulandı.

32 sosyal medya hesabına durdurma cezası

Reklam Kurulu, resen incelemeye aldığı 32 sosyal medya hesabında paylaşımların reklam veya işbirliği olduğunu belirten ibarelerin kullanılmadığını tespit etti. Yönetmelik şartlarını yerine getirmeyen bu paylaşımlar hakkında durdurma cezası verildi.

Kuyumculuk sektörüne ceza

Mücevherat ve kuyumculuk sektöründe yüksek oranlı sahte indirim vaadiyle yayımlanan reklamlar da incelendi. İndirimli satış mevzuatını ihlal ettiği belirlenen 9 firma hakkında durdurma cezası kararı uygulandı.

1 Ağustos'tan beri yeni kurallar var

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeler 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girdi. Hedefli reklamcılık, yapay zekayla oluşturulan reklamlar, sosyal medya etkileyicilerinin tanıtımları ve indirimli satışlar başta olmak üzere birçok alanda tüketiciyi koruyucu kurallar getirildi.

Bakanlık açıklamasında, tüketici haklarının korunması, yanıltıcı reklamların engellenmesi ve piyasada adil rekabet ortamının sağlanması için denetim ve yaptırımların kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber