Dizelin avantajı kalmayınca orta sınıf benzinliye yöneldi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Ağustos 2008 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dizelin avantajını büyük ölçüde yitirmesi ilk etkisini gösterdi. Dizel satışları % 10 arttı, ancak pazar payı geriledi. 20-30 bin YTL düzeyindeki otomobillerde dizele talep düşerken, lüks otoda dizel hálá ilk tercih

MOTORİN ve benzinde pompa fiyatları arasındaki farkın büyük ölçüde kapanmasının etkileri dizel otomobil piyasasında hissedilmeye başlandı. Dizel motora sahip otomobillerin satışları yılın ilk 7 ayında toplamda yüzde 10 arttı. Buna karşılık son beş yıldır satışlarını sürekli artıran dizel otomobillerin pazar payı iki puan gerileyerek yüzde 51'den yüzde 49'a indi. Segment bazında satışlarda ise ilginç bir tablo ortaya çıktı. İlk 7 aylık bilanço, dizel tercihinde en fazla otomobil satışının gerçekleştiği B segmentinde kan kaybının başladığını ortaya koyuyor. Segmentler yükseldikçe, yani otomobillerin fiyatları arttıkça dizel hálá ilk tercih olarak ön plana çıkıyor. Bu yılın ilk 7 ayında 190 bin otomobil satıldı. Bunun 93 bin 726'sını dizel otomobiller oluşturdu. Geçen yılın aynı döneminde 84 bin 850 adet dizel otomobil satılmıştı. Yani toplamda dizel satışları yüzde 10 oranında arttı.

B SEGMENTİ GERİLEDİ

EN küçük otomobillerin bulunduğu A segmentinde dizel satışları yüzde 44 düştü. Ancak bu segmentte dizel ve benzinli toplamında sadece bin 159 adet otomobil satıldığı için pazarda belirleyici bir niteliği bulunmuyor. Zaten toplamda da bu segmentte yüzde 27 düşüş gerçekleşirken, A segmentinde satılan dizel sayısı ise 261 adet oldu. Orta gelir grubuna hitap eden ve fiyatları 20-30 bin YTL düzeyinde olan B segmentindeki dizel satışlarında ise gerileme başladı. Dizel ve benzinli toplamında 78 bin adet ile en fazla satışın gerçekleştiği bu segmentte geçen yıl aynı dönemde 38 bin 24 adet olan dizel satışı bu yıl yüzde 5 gerileyerek 36 bin 223 adede düştü.

Fiyat arttıkça talep de artıyor

TOPLAMDA dizel otomobilde yüzde 10'luk artışa neden olan daha pahalı otomobillerin yer aldığı C, D ve E segmentlerindeki dizel satışlarındaki artış oldu. Fiyat düzeyi 30 bin YTL'den başlayan C segmentinde yüzde 21 artışla 37 bin 554 adet otomobil satıldı. Daha yüksek fiyatlara sahip D segmentindeki yüzde 30 artışla 11 bin 316, E segmentinde ise yüzde 35 artışla 7 bin 72 adet dizel otomobil satışı gerçekleşti. Lüks sınıfta dizelin kan kaybettiği tek segment ise ?en zenginlerin' sınıfı olan F segmentinde gerçekleşti. Ancak bu sınıftaki düşüş minimumda kaldı. F segmentinde dizel satışları yüzde 2 düşerek, bin 330 adetten bin 300 adede geriledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber