2008 yılı sınavsız anadolu liseleri öğretmen atamaları da iptal mi edilecek?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ağustos 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

2005/73 Anadolu Liselerine Sınavsız Atamaların İptaline Şimdi de 2008 Sınavsız Atamaların İptali Eklendi?

2005/73 nolu genelgeye göre sınavsız atanan Anadolu Lisesi Öğretmenlerinin atamalarının mahkeme kararı gereği iptal edilmesi sonucunda bakanlık bu öğretmenlerin görevlerine son vermiş ve valilik emrine atamıştı.

Bakanlık tarafından 24 Kasım 2007 gün ve 26710 sayılı Resmi Gazetede Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak sınavsız atama yapılabilmesinin önü açılmıştı.

Bu değişiklik doğrultusunda bakanlık tarafından 3 Mart 2008 günü Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzu yayımlandı ve atamalar yapıldı.

Öğretim yılı içerisinde yapılan bu atamalarda öğretmenlerin göreve başlamalarının öğretim yılı sonuna bırakılmasını içeren http://www.memurlar.net/haber/105810 linkinde ?Öğretmenin İlişik Kesmesi Neden Öğretim Yılı Sonuna Bırakılmıyor? başlıklı yazımızın ardından MEB tarafından 24/03/2008 tarih ve 19226 sayılı yazı yayımlanmış ve yazıda ???2007-2008 eğitim öğretim yılı devam ettiğinden, görev yaptıkları kurumlarından ayrılması halinde, eğitim öğretimin aksayacağı tespit edilenlerin ayrılma ve başlama işlemlerinin Valiliğinizce de uygun görülmesi halinde öğretim yılının ders kesiminde yapılmasını rica ederim.?

şeklinde bir emir yayımlanmıştı.

Sınavsız olarak yapılan bu atamalara esas teşkil eden yönetmeliğin ilgili maddeleri ile kılavuzun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Eğitim Sen tarafından dava açılmıştı. Davayı görüşen ?Danıştay İkinci Dairesi, 11.06.2008 gün ve E.2008/909 sayılı kararıyla kılavuz ve yönetmeliğin anılan hükümleri ile Değerlendirme Formu'nun hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.?

Detaylı haber metni için tıklayınız.

Bu karara göre Mart2008 de sınavsız olarak atanan öğretmenlerin atamalarının iptal edilmesi gerekmektedir.

Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin YALÇIN'ın göreve başlamasından sonra http://www.memurlar.net/haber/117613 linkinde yayımlanan MEB Personel Genel Müdürlüğünden Beklentilerimiz başlıklı yazıda dile getirdiğimiz ?

?7- Anadolu Liselerine Öğretmen Atamaları Sorunu

A- İdarenin mahkeme kararını geç uygulaması sonucunda büyük bir muammaya dönen 2005/73 Nolu Genelgeye göre atanan Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin sorunu bir an önce çözümlenmelidir.

http://www.memurlar.net/haber/117414/ linkinde de yer alan mahkeme kararı da göz önüne alınarak daha önce Anadolu Lisesinde görev yaparak bir şekilde ayrılmış ve 2005/73 sayılı genelgeye göre atanan öğretmenlerin atamaları öncelikle yapılmalıdır.

Bu öğretmenleri atamalarının iptali linkteki karara göre hukuka aykırıdır.

B- Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri, Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçme Sınavı 28 Haziran 2008 de yapıldığı ve sonuçlar açıklandığı halde atamaların halen yapılmaması düşündürücüdür. Eğitim öğretimin başlamasına az bir süre kaldığından atamalar bir an önce yapılmalıdır.?

haberine karşı Sayın Genel Müdür tarafından yapılan ve http://www.memurlar.net/haber/117782 linkinde MEB Personelden 'Beklentiler' Haberine Açıklama başlığıyla yayımladığımız açıklamada konu ile ilgili olarak ?7-Anadolu ve fen liseleri gibi kurumlara atanacak öğretmenlerin seçimi amacıyla yapılan sınavda başarılı olanların atamaları okulların eğitim-öğretime açılmasından önce yapılması planlanmaktadır.? cümlesiyle açıklanmıştır.

Bu durumda Mart 2008'de sınavsız atanan öğretmenlerin atamalarının iptal edilmesiyle beraber bu öğretmenler 28 Haziran 2008 de yapılan sınava alınmadıklarından mağduriyetle karşı karşıya kalacaklardır.

Aynı mağduriyeti 2005/73 nolu genelgeye göre sınavsız atananlar da yaşamışlardı. Bu öğretmenler 2005 yılında atanmışlar, 2006 yılında mahkeme yürütmeyi durdurduğu halde bakanlık uygulamada gecikme yaratarak atamaları geri almamıştı. Atamaların geri alınması (iptal edilmesi) yönünde açılan davanın sonucunda 2008 yılında atamalar geri alınmıştı. Bu öğretmenler bu süreçte yapılan sınavlara Anadolu Lisesi öğretmeni olduklarından alınmamışlardı.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber