Tatilini Doğu'da geçiren öğretmenler kan davalı 500 aileyi barıştırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ağustos 2008 22:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu'da görülen kan davaları bugüne kadar binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Bazen incir çekirdeğini bile doldurmayacak anlaşmazlıklardan çıkan ve yıllarca süren kan davaları binlerce aileyi mağdur etti.

Bu davaların sona ermesi için bölgedeki eğitimli insanlar son yıllarda büyük gayret içinde. Aileleri barıştırmak için kurulan komisyonlar, bugüne kadar 500'e yakın aileyi buluşturarak yıllarca akan kanı durdurdu. Bu barış girişimlerinden biri de öğretmenlerin oluşturduğu 'eğitimciler komisyonu'. Öğretmenler, yaz tatillerini bile üstlendikleri göreve feda ederek ağustos sıcağında davalı aşiretler arasında adeta mekik dokudu.

Bölgede bugüne kadar 480 kan davasının bitmesini sağlayan barış komisyonlarında öğretmenlerin rolü bir hayli fazla. Sosyal bilgiler öğretmeni Yahya Kamçı, okul müdürü Veli Özkişi ve İngilizce öğretmeni Salih Bayğut bu işe gönül koyan fedakârlardan sadece üçü. Kırsalda birbirleriyle husumeti olan aileleri tek tek gezen öğretmenler, sosyal sorumluluk görevini yerine getirdiklerine inanıyor.

Diyarbakır'da 'Yahya öğretmen' olarak tanınan, yardımseverliğiyle insanların gönlünü kazanan sosyal bilgiler öğretmeni Yahya Kamçı, yaz tatilinin tamamını kan davalı aileler arasında geçirdi. "Toplumun kanayan yarasıdır kan davaları. Çevremize baktığımız zaman insanlar gerçekten eğitimsizlikten dolayı bu davaları başlatıyor ya da sebep oluyor. Eğitimli biri olarak bu işi düzeltmek için biz de varız." diyor Kamçı.

Davaların çözümünde eğitimli insanları karşılarında gören ailelerin çabuk ikna olduğuna dikkat çeken Kamçı, şu izlenimlerini aktarıyor: "Kan davaları yıllardır süren ailelerle görüştük. 'Biz de bu bölgenin çocuğuyuz. Bunun kimseye faydası yok.' diyoruz. İkna etmeye çalışıyoruz. İlk başlarda her ne kadar barışmaya gönüllü olmasalar da sık ziyaretlerimiz sonuç veriyor." Bugünlerde bölgenin en büyük aşiretlerinden Devan ve Mervan arasındaki kan davasını bitirmek için çalışmalarını sürdüren öğretmenler, görüşmelerde izlenen yolu şöyle anlatıyor: "İnsanlara affetmenin büyüklüğünü anlatıyoruz. Kur'an-ı Kerim'de affetmenin ne kadar önemli olduğunu ve intikam peşinde koşarak neler kaybettiklerini anlatıyoruz."

'70 kan davası daha bizi bekliyor'

Öğretmen Yahya Kamçı, Diyarbakır'da 70 kan davasının daha çözülmeyi beklediğini belirtirken davaların barış aşamasına gelene kadar bazen bir yıla yakın zaman aldığını söylüyor. Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı ise din görevlisi, avukat, öğretmen ve mühendislerden oluşan barış komisyonlarının yaz-kış durmadan çalıştığını kaydediyor. Komisyonlara başkanlık eden Şanlı, kan davalarının tamamen eğitimsizlikten kaynaklandığını vurguluyor. Kısa süre önce bitirilen kan davasının taraflarından Ömer K., ömrünün yarısını husumetli geçirmekten pişman olduğunu belirterek, "Öğretmenler bizimle görüştü. Onları kırmadık. Barışmaktan yanaydık. Şükür birbirimize gidip geliyoruz." dedi.

İsmail Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber