Memurun umudu şans oyunlarında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2008 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bağımsız Yapı İmar-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, memurların büyük bölümü gelirlerinin harcamalarını karşılamamasından yakınıyor. Tamamına yakını şans oyunu oynayan memurların, ellerine yüklü miktarda para geçmesi durumunda yapmak istediklerinin başında borçlarını ödemek geliyor.

BASK'a bağlı Bağımsız Yapı İmar-Sen, memurların içerisinde bulundukları koşulları belirlemek amacıyla araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya 257'si kadın yaklaşık 1000 memur katıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, memurların yüzde 89'u kredi kartı kullanıyor. Kredi kartı kullananların yaklaşık 4'te 3'nün 2 ve daha fazla kredi kartı bulunuyor. Kredi kartı olanların yüzde 27'si tek, yüzde 41'i 2, yüzde 15'i 3, yüzde 17'si 3'ten fazla kredi kartına sahip. Bir kişideki kart sayısının fazlalığı, ödeme sorunu yaşayan memurların kartlar arası transferlerle yani bir kartın ödemesini diğer karttan nakit çekerek yapmasıyla açıklanıyor.

Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 55'i her ay asgari ödeme tutarını ödüyor, yüzde 24'ü asgari tutarı ödemekte zorlanıyor. Kredi kartı borcunun her ay tümünü ödeyebilenlerin oranı ise yüzde 17'de kalıyor.

Memurların yüzde 60'ının 1000 YTL'den az, yüzde 25'inin 1000-3 bin YTL arası, yüzde 15'inin 3 bin YTL ve üzeri miktarlarda kredi kartı borcu var. Kredi kartı kullananların yüzde 9'unun takipte veya icrada kredi kartı bulunuyor.

Umut şans oyunlarında

Memurların yaklaşık 4'te 3'ü geçim sıkıntısı nedeniyle aile içinde huzursuzluk yaşıyor. Böyle bir sorun yaşamadığını belirtenlerin oranı yüzde 24'te kalırken arada bir ya da sık sık huzursuzluk yaşayanların oranı yüzde 76'ya ulaşıyor.

Araştırmaya katılan memurların yüzde 73'ü gelirlerinin harcamalarını karşılamadığını belirtiyor. Bu nedenle memurların yüzde 37'si harcamalarını karşılamak için kredi çektiklerini, yüzde 35'i borç aldıklarını, yüzde 19'u yakınlarında borç aldıklarını ifade ediyor.

Bağımsız Yapı İmar-Sen'in araştırmasına göre, memurların tamamına yakını şans oyunu oynuyor. En çok oynanan oyunların başında yüzde 62 ile Sayısal Loto geliyor. Sayısal Loto'yu yüzde 22 ile Milli Piyango, yüzde 4 ile at yarışı izliyor.

Memurlara sorulan, "elinize yüklü miktarda para geçse ne yaparsınız?" sorusuna en çok "borçlarımı öderim" yanıtı veriliyor. Böyle bir hayalin gerçekleşmesi durumunda borçlarını ödemeyi düşünenlerin oranı yüzde 28'e karşılık geliyor. "Ev alırım" diyenlerin oranı yüzde 21, "memurluktan ayrılırım" diyenlerin oranı yüzde 15, "araba alırım" diyenlerin oranı yüzde 12, "ev eşyalarını değiştiririm" diyenlerin oranı yüzde 9, "evimi değiştiririm" diyenlerin oranı yüzde 6, "arabamı değiştiririm" diyenlerin oranı yüzde 4, "iş kurarım" diyenlerin oranı yüzde 2 olarak sıralanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber