Yerel Yönetimler Reformunda son aşama: Belediyelerde denetim artıyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, yerel yönetimler reformu taslağını görüşmek üzere MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'ı ziyaret etti. Belediyelerde mali disiplin, denetim ve vatandaş katılımını öngören çalışmada son aşamaya gelindi.
Yerel yönetimler reformu taslağında son aşamaya gelindi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mustafa Demir, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'ı ziyaret ederek taslağı görüştü.
Görüşmede, Cumhur İttifakı'nın belediyelerde denetimi güçlendirmek, mali disiplini sağlamak ve yaptırımları artırmak amacıyla hazırladığı reform taslağı ele alındı. Edinilen bilgilere göre çalışmada son aşamaya gelindi.
Belediyelerde mali disiplin ve denetim artırılacak
Mustafa Demir, daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında taslak çalışmayı sunmuştu. Demir, Mardin ziyaretinde de mali disiplin ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için çalıştıklarını belirtmişti.
Düzenlemeyle belediyelerin yalnızca muhasebe standartlarına uygunluk açısından değil, risk yönetimi, performans, iç denetim ve borç yönetimi yönünden de denetlenmesi hedefleniyor.
Vatandaşların karar alma süreçlerine katılımı artırılacak
Reform kapsamında vatandaşların yerel yönetimlerin karar alma süreçlerine doğrudan katılımının artırılması planlanıyor. Vatandaşların belediye meclislerine öneride bulunabilmesi ve belirli bir çoğunlukla meclis kararlarının yeniden değerlendirilmesini talep edebilmesine yönelik düzenlemeler üzerinde çalışılıyor.
"Vatandaş bütçesi" uygulamasıyla belediyelerin bütçe süreçlerine katılımın artırılması ve şeffaflığın güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Reform çalışması 5 ana başlıktan oluşuyor
Yerel yönetimler reformu şu 5 ana başlıktan oluşuyor:
- Yerel yönetimlerde şeffaflık ve denetimin güçlendirilmesi
- Yerel yönetim modelinin geliştirilmesi
- Yerel yönetimlerin mali yapısının yeniden düzenlenmesi
- Yerel yönetimlerde yeni uygulamaların hayata geçirilmesi
- İmar ve planlama süreçlerinin yeniden ele alınması
Taslakla belediyelerde hesap verebilirliğin artırılması, kurumlar arasındaki yetki karmaşasının giderilmesi ve mali yapının güçlendirilmesi hedefleniyor. Vatandaşlara sunulan hizmetlerin yeni ödeneklerle desteklenmesi, teknolojik uygulamaların belediye faaliyetlerinde daha etkin kullanılması ve imar süreçlerinin şehirlerin tarihi, kültürel ve sosyal yapısı korunarak yeniden düzenlenmesi de çalışmada yer alıyor.
Taslak Erdoğan ve Bahçeli'ye sunulacak
Taslağa son şeklini vermek amacıyla yapılan görüşmede, MHP'nin yerel yönetimlere ilişkin çalışmaları, görüşleri ve önerileri de değerlendirildi. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Cumhur İttifakı ortaklarının değerlendirmeleri doğrultusunda tamamlanacak taslak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sunulacak. Ardından düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirilmesi planlanıyor.