Öğrenim ve Katkı Kredisine İlişkin Özel Dosya

Yüksek öğrenim gören öğrencilerce sitemize sık sık öğrenci ve katkı kredisine ilişkin sorular gelmektedir. "Kimler öğrenim ve/veya katkı kredisi alabilir?", "Başvuruda bulunan öğrencilerin yapacakları işlemler", "Öğrenim ve/veya katkı kredisi borcunun tespiti ve ödenme zamanı", "Öğrenim ve katkı kredisinin kesilme sebepleri", "Öğrenim ve/veya katkı kredi borcunun ödenmesi", "Öğrenim ve/veya katkı kredi borcunun ödenmemesi durumunda karşılaşılacak yaptırım" gibi konu başlıklarının yer aldığı bu özel dosyamızı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 08 Kasım 2004 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenim Kredisi Nedir :
Ülke içerisinde yüksek öğrenim yapan Türk gençlerini maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğretim süresince Kredi Yurtlar Kurumu tarafından verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Katkı Kredisi Nedir :
Yüksek öğretim kurumları; öğrencilerine yönelik sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile beslenmelerine katkıda bulunmak için her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarlarda katkı payı almaktadır.

Katkı Kredisi, katkı payına karşılık olarak öğrenci adına borç kaydedip, yüksek öğretim kurumlarına Kredi Yurtlar Kurumu tarafından ödenen paradır. Ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 1996-1997 öğretim yılından bu yana üniversitelere yeni kayıt yaptıracak olanlardan katkı kredisi almak için başvuranlar, öğretim kurumlarına kayıt esnasında katkı payı ödemeksizin kayıt yaptırabilmektedirler.

Kimler Öğrenim ve Katkı Kredisinden Yararlanabilir ?
Yüksek öğrenim kurumlarından herhangi birinde öğrenim gören;

1) Öğrenim ve katkı kredisinin her ikisinden de yararlanacak olanlar;
- Önlisans
- Lisans
- Açık Öğretim
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına ara vermeden intibakı yapılanlar (intibak programı süresi hariç)

2) Sadece öğrenim kredisinden yararlanacak olanlar;
- Yüksek lisans
- Özel yüksek öğretim
- İkinci öğretim öğrencileri

Öğrenim ve Katkı Kredisinden Yararlanamayacak Olan Öğrenciler:
1) Öğrenim ve katkı kredisinin her ikisinden de yararlanamayacak olanlar;
- Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık alanlarla, sürekli bir işte ücret karşılığı çalışan,
- Herhangi bir yüksek öğretim kurumundan mezun olan (Doktora ve Master öğrencilerinin lisans dönemi hariç),
- Anarşi ve terör olaylarına karıştıkları tespit edilen,
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan,
- Yabancı uyruklu,
- Ek süre öğrenim gören,

2) Sadece katkı kredisinden yararlanamayacak olanlar;
- Yüksek lisans,
- Özel yüksek öğretim,
- İkinci öğretim öğrencileri.

Öğrenim ve Katkı Kredisi Müracaatında Bulunan Öğrencilerin Yapacağı İş ve İşlemler:
- Kredi müracaatında bulunan öğrencilerin tamamından beyanlarına uygun belgeler istenecektir. İstenilen belgeler öğretim kurumlarında ve Kurumun http://www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir. Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerinin ise adreslerine duyuru yapılacaktır.
Öğrenciler, Kredi Müracaat Kılavuzundaki belge formatının, beyanına uygun bölümlerini doldurup tasdik ettirdikten sonra belirlenen süre içerisinde bulundukları yerlerdeki Kurumun Bölge ve/veya Yurt Müdürlüklerine, Bölge ve Yurt Müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise Kurumun '' Cemal Gürsel Cad. No: 61 06590 Cebeci-ANKARA'' adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına posta ile gönderecekler veya elden teslim edeceklerdir.
- Belge formatında bulunmayan bilgilere ait belgeler ilgili kurumlardan alınarak Kuruma gönderilecektir.
- Öğrenciler, belge formatını hem yurt hem de kredi için kullanacaklar ise fotokopi ile çoğaltarak Yurt Müdürlüklerine belgelerin aslı ile birlikte teslim edeceklerdir.
- Belgeleri ile beyanları arasında farklılık bulunan öğrencilere kredi tahsisi yapılmayacak ve kendisine bilgi verilmeyecektir.
- Öğrencilerin belge vermiş olmaları kendilerine mutlaka kredi tahsis edilecek anlamında değildir. Yapılacak inceleme ve kontroller sonucunda beyanları ile belgeleri uygun olanlar değerlendirmeye tabi tutulacak, değerlendirme sonucunda kredi tahsisi yapılan öğrencilere ait liste yine öğretim kurumlarında ve Kurumun http://www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilerek, senet yaptırmaları istenecektir.
- En az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalışanlara ilgili mevzuat gereği öğrenim ve katkı kredisi tahsisi mümkün olmadığından, bu öğrenciler belgelerini tanzim ettirmeyeceklerdir.
- Kredi tahsisi yapılan öğrencilerin listeleri ve adlarına hazırlanmış Kredi Taahhüt Senetleri öğretim kurumlarına gönderilecek, öğrenciler Kredi Taahhüt Senetlerini öğretim kurumlarından imza karşılığında teslim alacaklar, notere tanzim ve tasdik ettirdikten sonra belirlenen süre içerisinde yukarıda belirtilen yerlere teslim edeceklerdir.
- Kredi Taahhüt Senedini notere tanzim ve tasdik ettirmeyenler ile belirlenen süreye kadar Kuruma vermeyenlere kredi verilmeyecek, ayrıca bildirim de yapılmayacaktır.
- 18 yaşından küçük olanlar Taahhüt Senetlerine velileri ile birlikte imza atacaklar ve muvafakatname düzenleyeceklerdir. 18 yaşından büyük olanlar ise kendileri imza edeceklerdir.
- Kredi Yurtlar Kurumuna gönderilen Kredi Taahhüt Senetleri incelenecek, eksiklik veya yanlışlık görülmediği takdirde öğrenim kredisi ilgili banka şubesine, katkı kredisi ise öğretim kurumunun hesabına ödenecek, kredi almaya hak kazanan öğrencilerin adını, soyadını ve banka şubesini belirten listeler öğretim kurumlarında ve Kurumun http://www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir.
- Adına kredi ödemesi yapılan öğrenci ile ilgili banka şubesine müracaat edecek ve adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak kredilerin T.C.Ziraat Bankası'nın herhangi bir ATM makinesinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zamanda, ATM makineleri bulunmayan yerlerde ise herhangi bir T.C.Ziraat Bankası şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir.

Ödemeler: Yılda 4 kez olmak üzere 3'er aylık dönemler;
1.dönem : Ocak-Şubat-Mart
2.dönem : Nisan-Mayıs-Haziran
3.dönem : Temmuz-Ağustos-Eylül
4.dönem : Ekim-Kasım-Aralık halinde, her dönemin ilk ayının 7'sinden itibaren yapılmaktadır.

Öğrenim ve/veya Katkı Kredisi Borcunun Tespiti :
Kurumdan öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrencilerin borcu, kredilerinin verildiği tarihten, öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar kredi olarak verilen miktarlara, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle, tespit edilir.
Öğrencilerin ödeyecekleri bakiye kredi borcu, öğrencilerin öğretim süresi içinde Kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçemez.

Öğrenim ve/veya Katkı Kredisinin Kesilme Sebepleri :
- Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
- Vazgeçmesi, izin alması, kayıt dondurması,
- Sağlık sorununun olması,
- Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olması,
- Öğretim kurumunun kapatılması,
- Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
- Devamlı gelirle çalışması,
- Kesin hükümle mahkum olması
hallerinde öğrenim ve/veya katkı kredisi kesilir.

Öğrenim ve/veya Katkı Kredisi Borcunun Ödenmesi (Yüksek lisans hariç) :
Öğrenci, öğrenim ve/veya katkı kredisi borcunu, devam ettiği öğrenim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda ve üçer aylık dönemler halinde öder.
Devam ettiği öğretim kurumunu değiştiren öğrencilerin öğrenim sürelerinin bitiş ve borçların tahsilat başlangıç tarihi, yeni öğretim kurumlarının normal öğretim süresine göre hesap edilir.
Kredi almaktan vazgeçen öğrenciler de borçlarını, yukarıdaki fıkralarda belirtilen hükümlere göre öderler.

- Öğretim kurumundan Ayrılma Halinde Borcun Ödenmesi :
Sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile öğretim kurumunu bırakan veya herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkartılan öğrenciler, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl sonra başlamak üzere ve bir yıl içinde üçer aylık dönemler halinde borcunu öder.
Öğretim kurumunu değiştirdikten sonra veya kredi almaktan vazgeçtikten sonra öğretim kurumundan ayrılan veya çıkarılanlar hakkında aynı borç ödeme kuralları uygulanır.

- Diğer Hallerde Borcun Ödenmesi :
Hakikate aykırı beyanda bulunma, en az asgari ücret düzeyinde sürekli bir işte çalışarak bir gelire sahip olma, kesin hükümle mahkun olma ve Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma sebebiyle kredinin kesilmesi halinde öğrenci borcunu, kredisinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl sonraki tarihi takip eden ödeme döneminden başlamak suretiyle bir yıl içerisinde üçer aylık dönemler halinde öder. Bu durumda olan öğrenciler için ''Kredi Borcunun Tespiti'' maddesine göre belirlenen endeks artışından ilave edilen miktarlardan herhangi bir indirim yapılmaz.

Yüksek Lisans Öğrencilerinin Öğrenim Kredisi Borçlarının Ödenmesi :
Lisans öğreniminden sonra öğrenimine ara vermeden, master öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını lisans öğreniminin bitiminden itibaren dört yıl sonraki aydan başlamak üzere, lisans ve/veya master öğreniminden sonra, öğrenime ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki ödeme döneminden başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda ve üçer aylık dönemler halinde ödemek zorundadırlar.

Öğrenim ve/veya Katkı Kredisi Taksitlerinin Ödenme Zamanı :
Borçlu, öğrenim ve/veya katkı kredisi taksitini her dönemin (yukarıda belirtilmiştir) son ayının en geç sonuncu iş günü mesai bitimine kadar ödemekle yükümlüdür. Taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamanında ödememiş sayılırlar.
Ödeme günü (Borcun aylıktan kesilmesi hariç) taksitin havalesi ile ilgili banka dekontunun tarihidir.
Ödeme gününün kanıtlama yükümlülüğü borçluya ait olup, ödemelerde bir ihtilaf halinde Kurum kayıtları esas alınacaktır.

Öğrenim ve/veya Katkı Kredisi Taksitlerinin Zamanında Ödenmemesi :
351 Sayılı Kredi ve Yurtlar Kurumu Kuruluş Kanununun 17. maddesi gereğince; Öğrenim kredisi borçlusu olup, borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada, borçlarının bir yıllığı, tekrarında ise tamamı muacceliyet kazanır ve bu tarihten başlayarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun Hükümlerine göre Mal Sandıklarınca tahsil olunarak Kuruma ödenir.
Katkı kredisi borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin borçlarının tamamı muaccel olur. Muaccel olan borçlar bu tarihten başlayarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun Hükümlerine göre Mal Sandıklarınca tahsil olunarak Kurum hesabına aktarılır.

Dosyayı Hazırlayan: Bilal Saygın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber