Sakarya'ya hiç gelmeden Sakarya Üniversitesi'nden diploma alınabilinecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2008 10:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ilginç bir çalışmaya imza atıyor. Açık Öğretim'den farklı olarak mühendislik ve bütün bölümlerle ilgili uzaktan eğitim verilmesi hedefleniyor.

YÖK'e de sunulan proje ile Hakkari'de oturan bir öğrenci Sakarya'ya gelmeden SAÜ'den mezun olup lisans diploması alabilecek.

Proje 2009-2010 yılında pilot bölge olarak Sakarya'da uygulanacak. Rektör Prof.Dr. Mehmet Durman, projenin öğrenciler arasında heyecan meydana getirdiğini söyledi.

Türkiye'de uzaktan eğitimde lisans düzeyinde eğitim verilmediğini belirten Durman, CİHAN'a yaptığı açıklamada, hazırladıkları proje ile bunun tarih olacağını söyledi.

Projenin uygulamasının bu döneme yetişemeyeceğini, ancak gelecek yıl yeni eğitim döneminde hayata geçirilebileceğini vurgulayan Durman, şu bilgileri verdi: "Ülkemizde uzaktan eğitime lisan düzeyinde izin verilmiyordu. Fakültelerin sınıf için eğitiminin kazandırdıklarıyla uzaktan eğitim sisteminin kazandırdıkları bir olur mu? diye bir kaygı var. "Kişiye bilgiyi yükleyebilirsiniz ama beceriyi kazandırabilir misiniz"? sorusu soruluyordu. Bu alanda bir proje hazırladık. Amacımız eşit özellikte eğitim alan insanları yer mefhumu olmadan mezun etmek. Hem örgün hem de uzaktan eğitimde eşitliği sağlamak. "

ORTAK DİPLOMA VERİLEBİLECEK

Durman projenin uygulanmasının oldukça basit olduğunu belirterek açıklamasına şöyle devam etti: "Örneğin bir öğrenci Hakkari'den SAÜ'nün uzaktan eğitim programına girmeye hak kazandı. Biz uzaktan eğitimle verebileceğimiz bilgileri internet ve diğer iletişim araçlarıyla vereceğiz. Ama veremediğimiz becerileri bulunduğu şehirdeki üniversiteden alacak ve SAÜ'den mezun olacak. Ayrıca öğrenciye ortak diplomada verilebilir. Bazı programlar var; 3 yılı uzaktan eğitim 1 yılda beceri eğitimi gerekebilir. Bu bölüm bölüm değişecek. İlgili programda uzaktan eğitimle neyi verebiliriz neyi veremeyiz bunu tanımladıktan sonra becerileri bulunduğu şehirdeki üniversiteden alacak. YÖK bu projemizi biliyor ve buna sıcak bakıyor. Bu yıl alt yapıyı oluşturacağız ve 2009-2010 eğitim yılında hayata geçireceğiz. Önümüzdeki yıl önce pilot sonra Türkiye'ye yayacağız."

SAÜ olarak önlisans ve yüksek lisansta uzaktan eğitimde oldukça başarılı olduklarını vurgulayan Durman, "Şu an 6 bine yakın ön lisansta 700 ün üzerinde de yüksek lisansta öğrencimiz var. Geçen sene önlisans programından 2 bin 500 civarında öğrenci mezun oldu. Bu çocuklar çok başarılılar. Öğrenciler uzaktan eğitime büyük ilgi gösteriyor." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber