Toplu Görüşmelerde Anlaşma Sağlandı

Hükümet ile memur sendikaları arasında 15 Ağustostan bu yana sürdürülen 7. Dönem Toplu Görüşmeler'de anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre, memur maaşlarına gelecek yılın birinci altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında yüzde 4,5 zam yapılacak. Daha önce, sendika aidatı olarak, sendika üyesi memurlara verilen 5 YTL, "Toplu Görüşme Primi" adı altında 10 YTL'ye çıkarılacak. Artış oranlarının enflasyonun altında kalması halinde memurlara enflasyon farkı ödenecek

*27 Temmuz 2008 Mutabakat olursa, 19 maddelik sosyal haklarda da düzenleme yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2008 21:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile yetkili memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin 5. turunda 2009 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 4.5 zam artışı oranında anlaşma sağlandı.

Kamu-Sen ve Memur Sen toplum görüşme primi olarak değiştirilen sendika aidatının 10 YTL'ye çıkartılması teklifini de kabul etti. Hükümetin verdiği zam oranı kümülatif olarak yıllık yüzde 8.68'e denk geliyor.

Hükümet adına görüşmelere katılan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Memur sendikaları adına Kamusen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ile Memursen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun anlaşma konusunda basın açıklaması yapması bekleniyor.

İşte görüşme öncesi açıklamalar:

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşme toplantısına başkanlık etmek üzere geldiği Başbakanlık Merkez Bina'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Memurlara, bir müjde verebilecek misiniz?" sorusuna Başesgioğlu, "Yok, yok daha görüşeceğiz bakalım, görüşmeden sonra" yanıtı verdi.

Başesgioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi anımsatılarak, "Başbakan'ın tavrı nasıldı?" sorusu üzerine de başka konuları konuştuklarını söyledi.

"Konfederasyon başkanları Başbakan Erdoğan ile görüşmek istiyorlar" diyen bir gazeteciye Başesgioğlu, Başbakan Erdoğan'ın başka bir toplantıda olduğu ve şu anda bir görüşme durumunun söz konusu olmadığı karşılığını verdi.

Görüşmeye Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katılıyor.

Konfederasyonlar, hükümetin, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam için birinci altı ayda yüzde 3,5, ikinci altı ayda yüzde 4 olmak üzere kümülatif yüzde 7,6 oranındaki teklifini yükseltmesini istiyor.

Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre Bakan Başesgioğlu, toplu görüşmelerin 5'inci turunda Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile başbaşa bir görüşme yaptı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin önerdiği zam oranında ısrar etmemesini isteyerek, "Hala yüzde 7,5'de ısrar edilirse bu uzlaşı için verilmiş bir rakam olmaz. Onun adı dayatma olur, dayatmanın olduğu yerde de Memur-Sen olmaz" dedi.

Gündoğdu, toplu görüşmelerin 5'inci turu öncesi Başbakanlık Merkez Bina'ya gelişinde yaptığı açıklamada, dünden beri bakanlarla gerek telefonda gerek yüz yüze görüşmeler yaptıklarını ve masaya bugün ciddi bir teklifle gelinmesi önerisinde bulunduklarını anlattı.

Hükümetin, önerilerini dikkate alarak bugün iyileştirilmiş bir rakamla masaya gelmesi halinde görüşmelerin devamı olacağını ifade eden Gündoğdu, "Memur-Sen'in kadirşinas yaklaşımıyla bugüne kadar toplu sözleşmeye geçiş için yaklaşımlar ek ödemedeki yaklaşımlar, sosyal konulardaki mutabakat bizim için çok önemli ama 4. boyutta getirilen rakamın bu şeklini müzakere edilebilir bulmuyoruz. İnşallah masaya rakamları yükseltmiş olarak gelirler, biz de sizlere müjdeli haber veririz" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Uzlaşabileceğiniz rakam nedir?" sorusuna Gündoğdu: "Uzlaşabileceğimiz rakamı açıklayacağımız boyutta bir sıcaklığı henüz rakamsal olarak göremediğimiz için bir rakam telaffuz etmiyoruz. Eğer hala 7,5'de ısrar edilirse bu uzlaşı için verilmiş bir rakam olmaz. Onun adı dayatma olur, dayatmanın olduğu yerde de Memur-Sen olmaz" cevabını verdi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bİrcan Akyıldız ve beraberindekiler ise açıklama yapmadan toplantı salonuna geçtiler. Bu arada, Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen tarafından toplu görüşmeleri izlemekle görevli basın mensuplarına dondurma ve tatlı ikram edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber