Kamu Sen ve Memur Sen'in mutabakata ilişkin değerlendirmeleri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmelerden anlaşma çıktı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerin ardından, açlık sınırının altında maaş alan kamu çalışanı kalmayacak olmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Akyıldız, uzlaşmayla sona eren toplu görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'sı önünde yaptığı açıklamada, bu toplu görüşme sürecinde gerçekleştirilmesi konusunda üzerinde net olarak mutabakatın sağlandığı, üzerinde çalışılacak ve daha sonraki süreçte ele alınacak konuların ortaya çıktığını ifade etti.

Toplu görüşmelere ''kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtaracağız'' sloganı ile geldiklerini belirterek 15 Ağustos'taki ek ödemeler dahil, askerliğini yapmış, lise mezunu bekar bir çalışanın aylık ücretinin 1030 YTL'ye yükselip açlık sınırının üzerine çıkacağını anlatan Akyıldız, açlık sınırının altında maaş alan kamu çalışanı kalmayacak olmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

-''HEDEF GREV VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HAKKI ELDE ETMEK''-

Akyıldız, özellikle 4/B kapsamında çalışanların eş durumundan tayini ile ilgili değerlendirme, becayiş hakkının verilmesi, askerlik dönüşü işe başlama ve mali haklarla ilgili emsal uygulaması konusunda incelemeye tabi tutulmasının önemli gelişmelerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Kamu çalışanlarının grev ve toplu sözleşme ile siyaset yapma hakkına kavuşması için ciddi bir çalışmanın başlatılabileceği bir nokta oluştuğunu ifade eden Akyıldız, şunları kaydetti:

''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının içinde bulunacağı ve Sayın Bakan'ın da öncülüğünü yapacağı Devlet Personel Başkanlığı ve kamu çalışanlarını temsil eden sendikaların içinde bulunacağı bir çalışma süreci başlatılacaktır. Bu konuda talebimiz, sürecin uzatılmaması ve 4688 sayılı kanunda yapılacak düzenlemelerin bir an önce yapılmasıdır.

Bütün bunların yapılabileceği bir ortamın oluştuğu kanaatindeyiz. Kamu çalışanları adına önümüzdeki süreçte hedeflenen, grev ve toplu sözleşme hakkı almak üzere daha yoğun çalışmaların yapılacağını inanıyorum.''

-MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI GÜNDOĞDU-

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da görüşmelerden Memur-Sen için ideal olan sonucun değil, bu yasayla alınabilecek en iyi sonucun çıktığını söyledi.

Toplu görüşme masasına çalışanların beklentilerine çözüm olabilecek ekonomik, sosyal bütün konularla ilgili çalışmalar yaparak hazırlıklı geldiklerini belirten Gündoğdu, masada kısa ve orta vadeli taleplerini ortaya koyduklarını anlattı.

Çalışanlarla sosyal devletin ilkesi gereği devleti barıştıracak, çalışanların motivasyonunu sağlayacak bir rapor hazırlayarak masaya koyduklarını aktaran Gündoğdu, bu sene toplu görüşmelerin son kez yapılması ve toplu iş sözleşmesine geçiş ile ilgili taleplerini de masada dile getirdiklerini ifade etti.

Gündoğdu, görüşmelerden bu konu ile ilgili yol haritasının çıkmasının, görüşmelerin kazançlarından biri olduğunu söyledi.

-''YÜZDE 4 4,5 EN AZ MEMNUN OLDUĞUMUZ SONUÇ''-

Ek ödemelerle ilgili en düşük memur maaşına 103 YTL, ortalama devlet memuru maaşına 112 YTL iyileştirilme verilmesinin Memur-Sen'in Ağustos ayı için ideal öngürüsü olduğunu belirten Gündoğdu, şunları söyledi:

''Ek ödemelerin ikinci kısmının Ocak 2009'da verilmesini arzuluyorduk. Sayın Bakanımız sağolsun 2012'inin ikinci yarısına kadar geri kalan ek ödemenin yüzde 45,5'lik kısmını masada sendikalarımızla birlikte çalışalım, olgunlaştıralım yaklaşımında bulundu.

Ek ödemelerin verilmesiyle memurundan az alan idareci konusu da bu masada çözüldü. İdeal hiyerarşideki dengenin gözetilmesi kararı da bu masadan çıktı. Bunu da buradan müjde olarak arkadaşlarımıza vermek mümkün.

4/B'lilerin eş tayini, becayiş hakkı, askerlik dönüşü işlerine dönebilmeleri gibi konuları imza altına aldık. İdeal olarak da 4/B'nin kadroya geçirilmesi talebimiz devam ediyor.

KEY ödemeleri ile ilgili, alamayan, mağdur olan arkadaşlarımız var. Yine bu masadan bu mağduriyetlerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılması kararı çıktı.

Yüzde 4 4,5 en az memnun olduğumuz sonuç. Önce saydığım konular memnuniyetimizin yüksek olduğu konular. İdeal olan değil, bu yasayla kopabileceğimiz ancak bu olabilirdi. Bunun da hedeflenenden, planlanandan yukarıya çıkmış olmasını bundan sonraki toplu sözleşmeli sendikal hakka geçişle paydaş olma ümidi ile çalışanlar adına gelecek süreçte daha olumlu kazanımlar elde edilebilirliğimizin bir başlangıcı olarak algılanmasını arzu ediyoruz.''

Gündoğdu, 15 günlük süreç öncesi aylarca, yetkili kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek, bu masayı, bu masanın işlevsizliğine son vermek dahil anlamlı hale getirmeye çalıştıklarını belirterek, ''Bu yasayla olabilecek en anlamlı sonuç diyorum. Çalışanlarımıza 10 YTL toplu görüşme primi konusu kamuoyuna değişik yansıtılıyor. Hiçbir konfederasyonun sendikalara yönelik bir kuruş talebi olmamıştır. İşçi sendikaları toplu sözleşme imzaladıklarında üyeleriyle ilgili ikramiye, prim alıyorlar. Biz de 930 bin örgütlü sendikalı üyelerin aidatına, kasasına, cebine yansıyacak bir talep olarak masaya getirmiştik. 10 YTL olarak çıktı. Miktarı küçüktür, ama örgütlü topluma pozitif bakış adına bu da önemlidir'' diye konuştu.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, memur emeklilerinin de memurlara yapılan iyileştirmeden faydalanacaklarını bildirdi.

Başesgioğlu, toplu görüşmelerin ardından konfederasyon başkanlarıyla Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı açıklamada, bu toplu görüşmenin ülkede sosyal diyaloğun ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Sorunlara bakışlar farklı olsa da aynı masa etrafında önyargısız konuşularak, makul bir çözüm üretme yeteneğinin her zaman bulunabileceğinin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulan Başesgioğlu, bunun için sendikal alan başta olmak üzere, ülkede sosyal diyaloğu kurumsallaştırmanın demokrasi, sivil toplum ve sendikal örgütlenme açısından ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Toplu görüşmelerde konfederasyonların sendikal hak ve hürriyetler, örgütlenme, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun işleyişi açısından önemli talepleri olduğunu anımsatan Başesgioğlu, 4688 sayılı kanunla ilgili talepleri konusundaki çalışmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve konfederasyonlar ile yürüteceklerini dile getirdi. Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sendikal örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkı açısından Hükümet olarak ortaya koyduğumuz tavır ise şudur; Köklü bir Kamu Personel Rejimi yapılması, Anayasa'da ilgili maddelerin değiştirilmesi suretiyle işçi-memur ayrımının olmadığı, 'çalışan' kavramı etrafında bina edilmiş bir sendikal yapının ortaya çıkmasını Hükümet olarak prensipte benimsemiş bulunmaktayız. Bunun detaylarını, olabilirliğini önümüzdeki günlerde karşılıklı şekilde ilgili bakanlıklarla, konfederasyonlarımızla konuşarak hayata geçireceğiz.''

Ekonomik haklar dışında kamu çalışanlarının özlük haklarını, sicil hukuklarını, tayin ve yer değiştirme haklarını ilgilendiren yaklaşık 25 konuda da tam bir mutabakata varıldığını bildiren Başesgioğlu, bunların dışında da önümüzdeki süreçte üzerinde çalışılacak, değerlendirime yapılacak konuların mutabakat metnine dahil edildiğini kaydetti.

Konfederasyonlara ve toplu görüşmelerde mutabakatın sağlanmasına emeği geçen herkese teşekkür eden Başesgioğlu, ''Bu sürecin mutabakatla neticelenmesinde en büyük desteği olan Sayın Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten onun desteği ve talimatlarıyla bu mutabakat noktasına birlikte gelebildik'' diye konuştu.

Başesgioğlu, bir gazetecinin, memur maaşlarına yapılan zammın maliyetini sorması üzerine, bu düzenlemeden yaklaşık 2 milyon 400 bin kamu çalışanının istifade edebileceğini belirterek, ''Aynı zamanda memur emeklilerimiz de yapılan iyileştirmeden faydalanacaklar'' dedi.

Başesgioğlu, toplam maliyetler açından detaylı bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

-TOPLU GÖRÜŞMELERİN 2 YILDA BİR YAPILMASI-

Murat Başesgioğlu, toplu görüşmelerin iki yılda bir yapılmaması ve kamu çalışanlarına yönelik bir ödül sistemi kurulmasına yönelik değerlendirmelerin anımsatılması üzerine, toplu görüşmelerin her yıl yapılmasının hem konfederasyonların, hem de Hükümet'in hazırlanması açısından az bir süre olduğu kanısını paylaştıklarını söyledi.

Hükümet olarak 3 yıllık bir bütçe disiplini yürüttüklerini anımsatan Başesgioğlu, ''Acaba işçi sendikalarında olduğu gibi memur sendikacılığımızda da 2 yıllık periyotlarla toplu görüşmeler yapılabilir mi, yetki hususu ona göre düzenlenebilir mi diye bir fikir ortaya atıldı. Bunu tartışacağız. Konfederasyonlarımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu noktada hem fikir olursa bizim açımızdan bir mahsur yok. 2 yıllık bir periyotta da bu toplu görüşmeleri yapabiliriz. Herkes hem önünü daha iyi görebilir, hem Maliye Bakanlığımız ona göre projeksiyonlar yapabilir diye düşünüyoruz'' diye konuştu.

-KAMUDA ÖDÜL SİSTEMİ-

Kamuda etkinliğin, verimliliğin ve kalitenin artırılmasına çok önem verdiklerini vurgulayan Başesgioğlu, kamu bürokrasisi ve memurların verimli, etkin, rekabetçi bir anlayışla çalıştığı zaman hem kendi içlerinde, hem özel sektörle rekabet edebileceğini, Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu belirtti. Başesgioğlu, şöyle konuştu:

''Açık konuşmak gerekirse, kamu bürokrasisinde verimliliği arttırma konusunda bütün imkanlarımızı zorlamamız lazım. Bu büyük ülkenin böyle bir ihtiyacı var. Onun için Kamu Personel Rejimi çıkıncaya, performans sistemi hayata geçinceye kadar her hizmet kolunda 11 kamu çalışanı olmak kaydıyla ve her yıl 3 başarılı kamu kurumunu ödüllendirme konusunda bir fikir ortaya attık. Bunu konfederasyonlarımız da prensip olarak benimsediler. Bunu hayata geçirmek için prensip olarak mutabakata vardık. Bunun jürisi kim olacak, proje yarışması mı olacak, Kamu İşveren Kurulu mu buna karar verecek? Bunu, önümüzdeki günlerde detaylı çalışmalar yaptıktan sonra ortaya çıkaracağız.''

-EK ÖDEME UYGULAMASI-

Başesgioğlu, ek ödemelerin 2009 yılında devam edip etmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken de şunları kaydetti:

''Ek ödemenin 2009 başında ödeneceği konusunda herhangi bir karar da bilgi de yok. Kurumsal ek ödemesi olmayan kurumlarda, daha önce denge tazminatı adı altında verilen miktarlar ek ödemeye döndürüldü. Buradaki amacımızda ücret adaletsizliğini gidermek, hangi kurumda çalışırsa çalışsın aynı unvan ve kadrodaki memurlarımızı eşit seviyeye getirmekti. Ek ödeme konusundaki projeksiyonumuz şu; 2012 yılının ilk yarısına kadar geriye kalan ek ödeme oranlarındaki eşitsizliğin giderilmesini benimsedik. Toplu görüşmelerde de bu husus teyit edildi.

2009 yılı içerisinde ek ödeme konusunda herhangi bir ödeme olacak mı, olmayacak mı bu henüz belli değil, olmayabilir de ama 2010, 2011, 2012 için en azından herkes önünü görmüş oldu. Hangi periyotta bu adaletsizliğin giderileceğini artık hepimiz biliyoruz.''

-''BAŞBAKANIMIZ TOPLU GÖRÜŞMELERİ YAKINEN TAKİP EDİYOR''-

Bakan Başesgioğlu, ''Başbakan, zam oranı konusunda hangi aşamada müdahil oldu?'' sorusuna, ''Başbakanımız sürecin başından beri toplu görüşmeleri yakınen takip ediyor. Bize talimatları oldu, destekleri oldu. Bu mutabakatın sağlanması konusunda Sayın Başbakanımızın çok büyük desteğini gördük'' yanıtını verdi.

''Sayın Başbakan'dan Son dakika telefonu aldınız mı?'' sorusu üzerine Başesgioğlu, ''Ben kendisiyle yüz yüze görüştüm'' dedi.

Murat Başesgioğlu, sendikacılarla tokalaşma esnasında, Ankaragücü-Trazonspor maçını hatırlatarak, ''Trabzon maçı ne oldu? Bir maç borçları var bana, maça gitmek istiyordum'' dedi.

Bunun üzerine, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Sayın Bakanımız bizi Trabzon'daki maça götürecek'' espirisi yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber