Merkez Bankası Başkanı: Risk göstergeleri düzeliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin risk priminin 2008 yılının ikinci çeyreğinde diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha fazla arttığı, fakat son dönemde Türkiye'ye ilişkin risk göstergelerinde düzelme yaşandığının görüldüğünü bildirdi.

Yılmaz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen "Para Politikaları" konulu konferansta yaptığı konuşmada, 2007 yılı ortalarında küresel finans piyasalarında ortaya çıkan belirsizliklerin devam ettiğini söyledi.

Ekim ayı ortalarında risk algılamalarında belirginleşen bozulma eğiliminin, yatırımcıların risk almaktan kaçınmasına neden olduğunu ifade eden Yılmaz, "Risk alma iştahı endeksi 2008 yılının ilk yarısında panik durumunu yansıtan seviyeye kadar gerilemiştir. Son bir aylık dönemde gözlenen kısmi toparlanma eğilimine rağmen risk algılamalarında olumsuz seyir devam etmektedir. ABD'de reel sektör güven endeksi 2007 yılının ortalarından itibaren gerileyerek 2001 yılından bu yana en düşük seviyeye inmiştir" dedi.

Yılmaz, AB'de reel sektör güven endeksinde de son aylarda sert düşüşler yaşandığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"2005 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren reel olarak yüzde 2'nin üzerinde büyüyen AB ekonomisi 2008 yılının son çeyreğinde beklentilerin altında bir performans göstermiştir. Türkiye ekonomisine ilişkin risk göstergelerine bakıldığında, Türkiye'nin risk priminin 2008 yılının ikinci çeyreğinde diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha fazla arttığı, fakat son dönemde Türkiye'ye ilişkin risk göstergelerinde düzelme yaşandığı görülmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber