Vali Güler: İstanbul'da yıkılma riski olan tek bir okul yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2008 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Valisi Muammer Güler, kentte yıkılma tehlikesi ve riski bulunan tek bir okul olmadığını belirterek, "Evinizden bile sağlam İstanbul'daki okullar" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkezinde, İstanbul protokolüne verilen iftar yemeğinde konuşan Vali Güler, önümüzdeki Pazartesi günü yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağını hatırlatarak, İstanbul'da 2,5 milyona yakın öğrencinin, 2 bin 500'e yakın okulda eğitime başlayacağını ifade etti.

İstanbul'da meslek liselerinde eğitim gören öğrenci sayısının, genel liselerde okuyan öğrenci sayısına göre arttığını bildiren Güler, en son kayıt yaptıran lise 1. sınıf öğrencilerinin yüzde 30'unun genel liseleri, yüzde 70'inin de meslek liselerini tercih ettiğini anlattı.

Güler, tüm öğrencilerde meslek liseleri ile genel liselerin oranının yüzde 50'ye yüzde 50 olduğunu ifade etti.

2002 yılı sonu itibariyle, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana İstanbul'da açılan derslik sayısının 40 bin 500 civarında olduğunu dile getiren Güler, son 5,5 yılda ise 20 bine yakın yeni derslik yapıldığına dikkati çekti.

İstanbul'daki okul binalarında sürdürülen depreme hazırlık çalışmalarına da değinen Güler, şunları söyledi:

"Şu anda hepiniz huzur içinde olun. Yıkılma tehlikesi olan, riski olan tek bir okul yoktur. Evinizden bile sağlam İstanbul'daki okullar. İstanbul'un yapı stokunun ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama şunu söylüyorum; önümüze bugün bir rapor gelse, 'bir okulda risk vardır' diye, yarın hiç gözümüzü kırpmadan o okulu boşaltırız.

Kalanların hepsi, ikinci, üçüncü derece riskli ve güçlendirmeyle eğitim-öğretime devam edebilecek okullardır. Bu anlamda, çok önemli bir kredi kullanıyoruz. Şu anda elimizde 610 milyon Avroluk bir kaynak var. Deprem çalışmalarıyla ilgili kullanıyoruz, ama depremle ilgili yapılacak daha çok şey var."

İftar yemeği sonrası söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da dünyadaki küresel rekabette artık yerel yönetimlerin de bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Artık ulusların yarıştığı bir dünyada yaşamıyoruz. Şehirler yarışıyor artık dünyada. Bu şehirler yarışında biz İstanbul'u parlayan bir yıldız ve dünyanın takdir ettiği bir duruma getirmek sözünü vermiştik. Bu yıl sonuna vardığımızda yapmış olduğumuz yatırımların toplamı 22 milyar YTL olacak. Bir zamanlar personel maaşını ödeyemeyen, bankaların çek vermediği bir süreçten, bu kadar büyük bir yatırım yapabilen bir kuruluş haline geldik."

İftar yemeğine, AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, THY Genel Müdürü Temel Kotil, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, eski MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, bazı ülkelerin İstanbul başkonsolosları ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber