Sahurda kolesterolü azdırmayan iki gıda

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 07 Eylül 2008 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hem tatlı yiyin hem kolesterolünüzü düşük tutun.

Bal ve tarçından yapacağınız ezmeyi kepekli ekmeğin üzerine sürerek tüketin.

Bisküvilerin üretiminde zararlı yağ sınıfına koyacağımız palm yağı kullanılır. Bu doymuş yağ içerdiğinden uzak durulacaklar listesine alınmalıdır. Karaciğer, böbrek ve beyin gibi etler kolesterol içeriği hayli zengin gıdalardır ve uzak durulması gerekir. Bunun yerine sebze, meyve ve hububat tercih edilmelidir.

Yağların özellikleri l 100 gr. tereyağı 90 gr. yağdan oluşur. Bunun da yüzde 60'ı doymuş yağdır. l Sütte ortalama %3 oranında yağ bulunur. %2'si doymuş %1'i doymamış yağdır. l Zeytinyağının %17'si doymuş kalan %83'ü doymamış yağdır. l Sığır etinde %5 ila %10 arasında doymuş yağ vardır.

KANOLA YAĞI

Yağlar arsında en düşük doymuş yağ oranına sahip kanola yağı ideal bir bitkisel yağdır. Kötü kolesterolü engelleme özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra önemli miktarda Omega-3 yağı içerdiğinden kalp sağlığı için uygun bir yağdır.

TÜKETİN

Kepekli buğday, çavdar ekmeği, yulaf ezmesi, mısır gevreği, makarna, pirinç, bulgur, yağsız süt, az yağlı peynir, yağsız yoğurt, yumurta akı, beyaz etli ve yağlı balıklar (ızgara, buğulama). Domates, salatalık, mısır, göbek ya da marul, havuç, yağsız sütle yapılan tatlılar (muhallebi, sütlaç vb), meyva salatası, tavuk, hindi, dana, av eti. Amerikan Tıp Birliği tarafından yapılan bir araştırmada, haftada 5 porsiyon balık yiyen kadınlarda kalp krizi geçirme oranlarının 1/3 oranında azaldığı görülmüştür.

SAKININ

Ramazan pidesi, açma, poğaça, kek, börek, tam yağlı süt, konsantre süt, krema kaymak, yağlı peynir ve yoğurtlar, kızartmalar, karides, kalamar, dondurma, baklava, pasta, bisküviler, çikolata, çikolatalı tatlılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber