Bakan Eroğlu: Türkiye'de su sorunu yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2008 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nce (TÜSİAD) Ceylan İntercontinental Otel'de düzenlenen "Sürdürülebilir Su Yönetimi" konulu konferansın açılışında konuştu.

Eroğlu, Türkiye'ye yılda 500 milyar metreküp su düştüğünü, bunun bir kısmının buharlaştığını, bir kısmının yer altı sularına karıştığını, bir kısmının da ülke dışına aktığını söyledi. Türkiye'de yılda ortalama 100-110 milyar metreküp su kullanma potansiyeli bulunduğuna belirten Eroğlu, bunun 30 milyar metreküpünün sulamada, 6 milyar metreküpünün şehirlerin içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarında, 4 milyar metreküpünün de sanayide kullanıldığını kaydetti. Eroğlu, 2002 yılında Türkiye'de 30 milyar kilovat saat hidroelektrik santrallerinden üretim yapıldığını, bunun şu anda 40-46 milyar kilovat saate yükseldiğini ancak potansiyelin 4'te biri kadar üretim yapılabildiğini dile getirdi. Bu 1400 adet hidroelektrik santrali devreye girdiğinde, kurulu gücünün 18 bin 500 megavat saat olacağını anlatan Eroğlu, "Hidroelektrik santrallerinin yanı sıra şehirlerin içme ve kullanma suyu temininde özel sektör yatırımlarını bekliyoruz. Mevzuatımız buna uygun" diye konuştu.

"BİR MASTER PLAN HAZIRLIYORUZ"

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, zaman zaman Türkiye'de su sıkıntısı olduğunun dile getirildiğini anımsatarak, "Türkiye'de su sıkıntısı yoktur. Sıkıntı, yatırımların zamanında yapılmamasıdır" dedi. Eroğlu, Türkiye'de içme ve kullanma suyunun temininde, zamanında yatırımın önemine işaret ederek, bir şehri susuz bırakmanın bedelinin o şehre su getirmenin maliyetinin yaklaşık 20 katı olacağını ifade etti. Bu duruma İstanbul'dan örnek veren Eroğlu, 1 milyon 200 bin binanın bulunduğu İstanbul'da olası susuzlukta binaların yüzde 50'sine depo yaptırılması halinde 600 bin depoya ihtiyaç duyulacağını, bir deponun maliyetinin 20 bin YTL olduğu dikkate alındığında toplam maliyetin kente su getirmekten çok fazla olacağını söyledi. Havza esasına göre su yönetiminin önemine dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Nüfusun yoğun olduğu özellikle Marmara Bölgesi'nde Düzce'den Edirne'ye kadarki bölgeyi kapsayan tüm su kaynaklarını inceleyip, bir master plan hazırlıyoruz. Bu bölgede 2050 yılına kadar su sıkıntısı olmasın istiyoruz" diye konuştu. Eroğlu, son yıllardaki çalışmalarla Türkiye'nin 41 milyon nüfusunun su ihtiyacının ilave olarak karşılandığını, 2020 ve 2040 yıllarını kapsayan su ihtiyacını karşılamaya yönelik bir eylem planı hazırladıklarını, buna göre 2023'e kadar Türkiye'de su sıkıntısı çeken kent ve köy kalmamasını hedeflediklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber