Batman Belediye Başkanı Kalkan'a 1 yıl hapis cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Eylül 2008 14:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Özgür CEBE/DİYARBAKIR,

BATMAN'da PKK'lı teröristlerin mezarlarını ziyaret ederek burada yaptığı konuşmada yasa dışı örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle haklarında dava açılan Belediye Başkanı DTP'li Hüseyin Kalkan ile partinin yönetim kurulu üyelerinin aralarında bulunduğu 5 sanığın yargılanmasına devam edildi. Kalkan, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Batman'da geçen yıl Ramazan bayramında Yavuz Selim mahallesindeki PKK'lıların mezarlarını ziyaret edip burada konuşma yaptığı gerekçesiyle haklarında dava açılan Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, DTP Batman il yöneticileri Mehmet Ali Emek, Ekrem Değirmenci, Şemsettin Pekgül ve Masum Akgül'ün yargılanmasına 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Sanıklar duruşmaya katılmadı.

Savcı mütalaasında, sanık belediye başkanı Hüseyin Kalkan'ın diğer 3 sanıkla birlikte Ramazan bayramında Batman'daki mezarlıkları ziyaret ettiği, Kalkan'ın daha sonra diğer 3 sanıkla birlikte Yavuz Selim mahallesindeki mezarlığa geldiği, 3 yıl önce Beşiri İlçesi kırsalında öldürülen İran uyruklu PKK'lılar ?Canfed'a kod adlı Avşar Rebeti ile Abbas Emani'nin mezarlarının başına gelerek karanfil bıraktıkları belirtildi. Sanık Hüseyin Kalkan'ın burada yaptığı konuşmasında, ?Bizleri bu anlamlı günlere getiren yolda yaşamını yitiren tüm insanları saygıyla anıyoruz. Bu şehitlere sahip çıkmak hepimizin görevidir. Bu anlamlı günde kendilerini saygıyla anıyor, Allah'tan rahmet diliyoruz? dediği belirtti.

İddianamede, sanık Hüseyin Kalkan'ın PKK'lı teröristlerin mezarlarını ziyaret ederek dua etmesi, teröristlerden ?şehit' diye söz etmesi ve onları saygıyla anması bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Savcı, binlerce mezar içerisinde yabancı uyruklu olan, hemşehrilik veya akrabalık bağı bulunmayan ölen PKK'lıların mezarlarını topluca ziyaret edilerek dua edilip karanfil bırakılması ve ölenlerin ?şehit' diye yüceltilmesinin PKK propagandası niteliğinde olduğu bu nedenle sanık Kalkan'ın cezalandırılması istendi.

Duruşmaya kısa ara veren mahkeme sanık Hüseyin Kalkan'a suçun işleniş biçimi ve kastı nedeniyle 3 bin 713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi uyarınca 1 yıl hapis cezası verdi. Ceza daha sonra 10 aya indirildi. Mahkeme ayrıca sanığı TBMM üyeliği, il belediye, köy veye bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlara üyeliği ve bütün memuriyet hizmetleri, vakıf, dernek, sendika, siyasi parti üyesi veya yöneticisi olmaktan yoksun bırakılmasınını kararlaştırdı.

Diğer sanıklar Ekrem Değirmenci, Mehmet Ali Emek ve Şemsettin Pekgül hakkında yeterli kanıt elde edilemediği beraatlerine, sanık Masum Akgül'ün ise yargılama süresi içinde vefat etmesi nedeniyle hakkındaki dava dosyasının düşürülmesine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber