?Hatalı diyet kalp kasının çalışmasını bozar'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 09:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gülay Fırat

Sağlık Bakanlığı, Dila Kurt'un ölümünün ardından Op. Dr. Kuşhan'ın kliniği hakkında soruşturma başlattı. Dün 6 kişinin terk ettiği klinikteki zayıflatma tekniği de tartışılıyor

Sağlık Bakanlığı, 19 yaşındaki mimarlık öğrencisi Dila Kurt'un hayatını kaybettiği Kuşhan's Clinic International'ın ?sağlık tesisi? ruhsatı olmadığını açıkladı. Ruhsatı olmamasına rağmen açık olan klinikten, dün 6 kişi ayrıldı.

Galatasaray Kulübü'nün eski Asbaşkanı Ali Dürüst'ün yeğeni Dila Kurt'un ölümünün ardından ortaya atılan ?Kliniğin ruhsatı yok? iddiasıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

?Sağlık tesisi ruhsatı yok'

?Söz konusu merkezin sağlık tesisi olarak açılması ve işletilmesine ilişkin Bakanlığımızca verilmiş bir izin belgesi bulunmamaktadır, konuyla ilgili açılan soruşturma derinleştirilerek sürüyor.?

Jandarma kayıtlarına göre Kuşhan kliniğinin sadece ?otel ruhsatı? var. Dün de açık olan Polonezköy'deki klinikte halen 56 kişi zayıflamaya çalışırken, çıkan haberlerin ardından dün sabah itibariyle 6 kişi tesisi terk etti. Op. Dr. Muzaffer Kuşhan'ın da klinikten ayrıldığı bildirildi.

Dr. Kuşhan'ın merkezindeki sabah-akşam tempolu 45'er dakikalık yürüyüş ve 1500 kalorilik beslenmeyle uygulanan ortak programla ilgili uzman görüşleri ise şöyle:

Uzmanlar ne diyor?

Sacide Gümüşel (Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı): Haftada 1.5 kilonun üzerinde kilo verme durumu uzun sürdüğü takdirde, vücut önce şeker depolarını, sonra yağ depolarını yakmaya ve açlık veya aşırı egzersiz uzun sürdüğünde ise gerekli enerjiyi çalışan kaslardan (organ kası) elde etme yoluna gider. Bu da organ hasarına neden olur.

Vücut bu arada susuz kalır ve elektrolit dengesi bozularak çeşitli organlarda hasara ve hatta kalp kası çalışması bozulmalarına ve ani ölümlere yol açabilir. Aşırı kilolularda (obezlerde) kilo vermenin sağlığı bozmaması için, önce ağırlığın yüzde 10'unu kaybetmek hedef alınmalı ve kilo kaybı 4-6 aya yayılmalı.

Dr. Haluk Saçaklı (Obezite danışmanı): Hazırlanan beslenme programı da, egzersiz programları da kişiye özel olmalı. Aynı model asla uygulanamaz. Bir kişinin ne kadar yürüyeceği, ne kadar aktivite yapacağı testler sonucu hazırlanır.

Egzersizde aşırı yüklenilmemelidir. Hem öğlen hem akşam gibi çift egzersizi sporcular bile yapmıyorlar. Egzersiz olmadan asla kilo verilmez ama aşırı egzersiz de bedeni olumsuz komplikasyonlara itebilir.

Kalori kısıtlamasına karşıyım, vücudun ihtiyacı ne kadarsa, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine bağlı olarak o kadar bir beslenme planı hazırlamalı.

Kuşhan: 21 yıldır sağlığı bozulan tek kişi yok

Op. Dr. Muzaffer Kuşhan, internet sitesinde, kendisini, klinik ortamında zayıflama yönteminin Türkiye'de ilk uygulayıcısı olarak tanıtıyor ve 1987'de başladığı sağlık hizmetini, kendi kurduğu Polonezköy'deki merkezinde sürdürdüğünü belirtiyor.

Haftalık ücreti 980 euro (1700 YTL) olan klinikteki yöntemin temelini Kuşhan, ?tıbbi kontrol altında hiçbir ilaç kullanmadan bilimsel eğitim, doğal diyet ve sportif aktiviteler? olarak tanımlıyor. Kuşhan şöyle diyor: ?1986'dan beri hastalarımı klinikte tedavi etmekteyim. Şimdiye kadar kliniğimde zayıflamayan veya sağlığı bozulan tek kişi görülmedi. Aksine yaptığımız laboratuvar çalışmaları göstermiştir ki, fazla kiloların verilmesiyle beraber; kandaki yüksek kolesterol, trigliserid ve ürik asit seviyeleri normale veya normale çok yakın bir seviyeye inmektedir.?

?Ambulans 12 dakikada gitti'

Sağlık Bakanlığı, Dila Kurt'un ailesinin açıklamasında yer alan ?Ambulans olay yerine 1 saat geç gitti? iddiasını yalanladı. Bakanlık açıklamasında ?Ambulansın olay mahalline 12 dakika içerisinde ulaşıldığı dijital kayıtlarımızdan tespit edilmiştir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber