Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, organ bulma konusunda Türkiye'de birinci

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2008 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİRİzmir'in konak ilçesindeki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, başarılı nakillerin yanında organ bulmada da Türkiye'de birinci sıraya yükseldi. Hastanede beyin ölümü gerçekleşen 26 hastadan 16'sının organlarının bağışlanması sağlandı.

Organ Nakil Koordinatörü Dr. M. Arif Demir, organ bağışının istenen sayıya ulaşamadığını belirterek, bunu beyin ölümü teşhisinin yeterli seviyede konulamamasına bağladı.

Dr. Demir, "Hemen herkesin aklına gelen, halkımızın organ bağışına soğuk bakması ve bir sürü gerekçeyle organlarını vermek istememesidir. Bizce ise durum böyle değil. Hastanelerde beyin ölümü teşhisi koymadan, organ bağışı için girişim yapamazsınız. Bu da yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı, dolaşım fonksiyonu bozulmamış ve iyi takip edilmiş hastalara konulacaktır." dedi.

Yıllara göre ülke genelinde beyin ölümü teşhisinin çok az olduğuna dikkat çeken Demir, hekimlerin az sayıdaki donör adayının yakınlarından, organların bağışlanmasını istemek durumunda kaldığını ifade etti.

Hastane organ nakil koordinatörü hemşire İmren Özbek'le birlikte açıklama yapan Dr. Demir, donörlerden diğer bölge nakil merkezlerine de acil organları sağlayarak, Ulusal Koordinasyon Sistemi içinde hastalara şifa bulmaya çalışıldığını vurguladı.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, tek başına İzmir'deki donörlerin yüzde 44'ünü sağladığını vurgulayan Demir, "Bölge bazında yüzde 28.5 ile yine lider olarak, organ bekleyen hastaların en büyük umut hastanesi olmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. O. Gazi Yiğitbaşı ise, son bir yıl içinde yeni bir yoğun bakım organizasyonuna gidilmesiyle 9 ay gibi kısa bir sürede 26 beyin ölümü tespiti yapıldığını ve bunlardan 16'sının organlarının bağışlandığını belirtti.

Başhekim Yiğitbaşı, yoğun bakım sorumlusu ve organ nakli koordinatörlerinin işbirliğiyle 16 kişinin organlarının bağışlanmasının onlarca hayat kurtardığına değindi.

Yoğun bakım sorumlusu Uz. Dr. Cenk Kıraklı da, "Dünyadaki yoğun bakım ünitelerinde, yatak başına yılda en az bir beyin ölümü bildirilmektedir. Bizim hastanemizse bu konuda büyük bir başarı elde etmiştir. Bütün hastanelerde bu rakam yakalansa, organ nakli konusunda ciddi çözüm noktalarına geleceğiz." diye konuştu.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 9 ayda 26 beyin ölümü tespit ederken bunun 16'sını bağış olarak aldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 13 beyin ölümünden sekiz bağış alırken, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden hiç donör çıkmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber