12 Eylül 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 12 Eylül 2008 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN SENDİKALARA İFTAR

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sendikaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile Çankaya Köşkü'ndeki iftar yemeğinde bir araya geliyor. (Saat: 18.55)

-CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KABULLERİ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sırasıyla, KKTC Büyükelçisi Tamer Gazioğlu, İran Büyükelçisi Bahman Hossain Pour Dhastgholi ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ı kabul ediyor. (Saat: 11.45/14.30/16.00)

-BAŞBAKAN ERDOĞAN İSTANBUL'DA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı açılış törenine katılıyor.

-Başbakan Erdoğan daha sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan okulların Ayazağa Lisesi'ndeki ortak açılış törenine katılıyor.

-Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki iftarına katılıyor.(Saat: 10.00/14.30/19.28)

-ARINÇ'IN BASIN TOPLANTISI

-Eski Meclis Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç basın toplantısı düzenleniyor. (Saat: 12.00)

-ADALET BAKANLIĞI'NDAN ÖZ AÇIKLAMASI

-Adalet Bakanlığı'nın Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Zekeriya Öz hakkında başlattığı inceleme ilişkin bugün bir açıklama yapması bekleniyor.

-ADALET BAKANLIĞI'NDAN "CEZA" GİBİ DAVA

-Adalet Bakanlığı, Başbakan Erdoğan'ı 3 yeni kuruş ödemeye mahkum eden Kartal 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Başkanı Sevgi Övüç hakkında, ?görevi ihmal? suçunu işlediği iddiasıyla dava açtı. Başbakan Erdoğan'ı mahkum eden hakim, Yargıtay'da ?sanık' sıfatıyla yargılanacak.

-Şehitlere kelle dediği iddiasıyla mahkeme tarafından 3 yeni kuruş ödemeye mahkum edilen Başbakan Erdoğan ile ilgili karar Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından da onanmıştı. Başbakan Erdoğan hakkında şehit ailelerinin avukatı olarak suç duyurusunda bulunan ve yargılanarak mahkum olmasını sağlayan avukat Kemal Kerinçsiz de Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklanarak cezaevine konmuştu.

-HAZİNE YARDIMINA SİYASİ PARTİLERDEN TEPKİ: GÜÇLÜ DAHA DA GÜÇLENDİRİLİYOR

-Hazine tarafından, 2003-2008 yılları arasında 7 siyasi partiye toplam 758 milyon 140 bin 71 YTL para yardımı yapması para yardımı alamayan partiler tarafından tepkiyle karşılandı. Sadece yüzde 7 oy alabilen partilere yardım yapılması diğer partiler tarafından güçlünün daha da güçlendirilmesi olarak değerlendirildi.

-DSP Genel Sekreteri Masum Türker, para yardımı için yüzde 7'nin barajını eleştirerek, barajın altında oy alan partilere bu yardımın yapılmamasının adil olmadığını söyledi. DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak ise yardımlarla güçlünün daha da güçlü hale getirildiğini savundu. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, yardımın seçimler öncesinde ulufe gibi dağıtıldığını savunarak, partilerin oy oranına göre paylaştırılmasını ya da kaldırılmasını istedi. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ise yapılan yardımın israf ve savurganlık örneği olduğunu belirterek, ?Yardım alan siyasi partiler kendilerine birer plaza yapıyorlar, sonra holdingleşiyorlar ve parti olma vasıflarını da kaybediyorlar? dedi.

-BAKAN EROĞLU: ORMAN YANGINLARIYLA KEÇİNİN İLGİSİ YOK

-Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış'ın, orman köylüleri arasında yaygın olan ?keçi yasağından sonra orman yangınlarının arttığı? görüşüne yönelik soru önergesine ?keçilerin azalması ile yanan orman alanlarının çoğaldığı görüşü hiçbir araştırma veya bilimsel veriye dayanmayan subjektif bir değerlendirmedi. Keçi varlığının azlığı veya çokluğu orman yangınlarının sayısına olumlu ya da olumsuz etki yapmamaktadır? dedi.

-Geçen Mayıs ayında Adana'da ?Ormanlarda Keçi Zararlarının Azaltılması? paneli yapıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, keçi sahipleri, Yörük ve Türkmen Birlikleri ile keçi zararlarının azaltılması konusunda ortak görüşler ortaya konulduğunu söyledi.

-BAKAN ŞAHİN ?EŞEK GİBİ ANIRIRIM? DİYEN FIRAT KONUSUNDA TOPU SAVCILARA ATTI

-Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural'ın, ?Meclis'te eşek gibi anırırım? diyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat hakkında TBMM'nin manevi şahsiyetini aşağılamak fiilini içeren TCK 301'nci madde doğrultusunda soruşturma talebinde bulunulup bulunulmadığı sorusuna topu cumhuriyet savcılarına atarak yanıt verdi.

-Şahin, Fırat hakkında Anayasa'nın 83. maddesi gereğince yasama dokunulmazlığının kaldırılması veya TCK 301'nci maddesi gereğince soruşturma izni verilmesi talebi yönünde Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne intikal eden bir dosya olmadığını belirtirken, ?kamu davasının açılması konusunda Adalet Bakanı'nın cumhuriyet savcısına emir verme yetkisi bulunmadığı gibi telkinde bulunması veya talimat vermesi de söz konusu değildir? dedi.

-MUHALEFET ?DENİZ FENERİ?Nİ YAKIN TAKİBE ALDI

-Almanya'da devam eden Deniz Feneri yolsuzluğuna ilişkin dava Türkiye'de tartışılmaya devam ediyor. Anamuhalefet partisi CHP'nin yanı sıra, DSP de davayı izlemek için önümüzdeki hafta başında Almanya'ya bir heyet gönderecek.

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in talimatı üzerine, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit Başkanlığı'ndaki heyet, davayı izlemek üzere önümüzdeki hafta başı Almanya'ya hareket edecek.

-ORDU BELEDİYE BAŞKANI TORUN: ?DSP'DEYİM, HİÇBİR YERE GİTMİYORUM?

-DSP'li Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, hakkında çıkan transfer haberlerine sitem etti. Torun, DSP'den tekrar aday olacağını defalarca söylemesine karşın, adının sık sık AKP ve CHP ile anılmasından rahatsız olduğunu söyledi ve ?Hakkımda çıkan bu transfer haberleri hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi biz yolumuza devam ediyoruz. Önümüzdeki yerel seçimlerde yine partimizden, DSP'den aday olacağız? dedi.

-Son genel seçimlerde CHP ve DSP işbirliği yaptığını hatırlatan Torun, ?Bugün bu birliktelik DSP çatısı altında da sağlanabilir. İstanbul ve Ankara'yı bu kısır çekişmeler bu noktaya getirdi. Bunu tarihten ders alarak, burada AKP'nin karşısında seçim almanın ortak aklını ortaya koymalıyız. Kesinlikle işbirliği yapılmalı. Ama bu parti değiştirerek olmamalı. Ben DSP çatısı altında uzlaşarak, bazı konuları değerlendirerek ortak uzlaşıyı ortaya koyarsak kesinlikle ve kesinlikle başarılı olacağımıza inanıyorum? diye konuştu.

-YABANCI SERMAYE YATIRIMLARINDA GERİLEME

-Yılın ilk yedi ayında çeşitli sektörlere yönelik olarak gerçekleşen fiili yabancı sermaye girişleri geçen yılın eş dönemine göre yüzde 39 azalarak 7.6 milyar dolarda kaldı.

-Taşınmaz alımları ve kredi kullanımları da dahil toplam net giriş 9.4 milyar dolarla geçen yılın aynı dönemindekinin yüzde 35.5 altında kaldı. Geçen yıl yedi ayda toplam net 14.5 milyar dolarlık giriş olmuştu.

-PARA ARZI 8 AYDA YÜZDE 10 ARTIŞ GÖSTERDİ

-En geniş tanımlı para arzı M3, yılbaşından 29 Ağustos'a kadar olan dönemde yüzde 10 genişleyerek 406 milyar 853.5 milyon YTL'ye çıktı. Para arzında yılbaşından bu yana artış 36 milyar 775.8 milyon YTL olarak gerçekleşti.

-KARA YOLLARINA EK ÖDENEĞİN İKİNCİ KISMI 15 GÜN İÇİNDE SERBEST BIRAKILACAK

-Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, tüm devlet ve il yolları ile otoyolların yapımı için istediği ek ödeneğin 1.8 milyar YTL'sinden sonra ikinci kısmı olan 700 milyon YTL de Ramazan Bayramı'na kadar serbest bırakılacak. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan 1.7 milyar YTL daha ek ödenek talep edecek.

-MEB ŞEF ALIMLARINI ERTELEDİ

-Milli Eğitim Bakanlığı, alım yapacağını açıkladığı 4 bin 622 şefin alımını ertelediğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı, 3, 4 ve 5'inci derecelerden olmak üzere merkez teşkilatında 162 adet, taşra teşkilatında ise 4 bin 460 adet boş şef kadrolarına atanacakların belirlenebilmesi amacıyla görevde yükselme eğitimi ve sınavı yapacağını duyurdu.

-CHP, ÖĞRENCİ AFFININ 1980'DEN BU YANA KAPSAMASINDA ISRARLI

-Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci affı yasa tasarısını Bakanlar Kurulu'na sunmaya hazırlanırken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, affın 1980'den itibaren tüm öğrencileri kapsaması konusunda ısrarlı olduklarını söyledi.

-Kılıçdaroğlu, 2007 yılında CHP'nin öğrenci affı konusunda kanun teklifi hazırladığını anımsatarak, hazırlanan teklifte affın 1980 yılından itibaren herkesi kapsaması yönünde olduğunu bildirdi.

-FRANKFURT KİTAP FUARI'NDA ?BÜTÜN RENKLERİYLE TÜRKİYE?

-2008 Frankfurt Kitap Fuarı´na Onur Konuğu Türkiye, Frankfurt'ta kültür ve sanat çıkarması yapıyor. ?Bütün Renkleriyle Türkiye? sloganıyla 15-19 Ekim tarihleri arasında yapılacak fuarda Türkiye, gerçekleştirilecek konser, tiyatro ve sergilerle Frankfurt´ta adını duyuracak.

İYİ GÜNLER DİLERİZ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber