10 kadından 8'i şiddet mağduru

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2008 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 80,9'unun en az bir kez eşinin şiddetine maruz kaldığını ortaya koydu.

ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Gülbu Tanrıverdi ve öğretim görevlisi Sevinç Şıpkın tarafından yapılan "Çanakkale'de Sağlık Ocaklarına Başvuran Kadınların Eğitim Durumunun Şiddet Görme Düzeyine Etkisi" konulu araştırmada, sağlık ocaklarına başvuran 366 kadınla görüşüldü.

Kadınların yüzde 80,9'unun eşi tarafından en az bir kez herhangi bir şiddet türüne maruz kaldığını ortaya koyan araştırma, kadınlara uygulanan şiddet türleri arasında duygusal şiddetin yüzde 68'le ilk sırada yer aldığını, bunu yüzde 56,8 ile cinsel, yüzde 47 ile ekonomik, yüzde 43,4 ile de fiziksel şiddetin izlediğini gösterdi.

Araştırmaya göre, şiddete maruz kalan kadınlar eğitim durumlarına göre sınıflandırıldığında ilk sırada ilkokul mezunları, ikinci sırada lise, üçüncü sırada üniversite, dördüncü sırada da ortaokul mezunları yer alıyor. En az şiddeti okur-yazar olmayan kadınlar görüyor. Ancak araştırmacılar, okur yazar olmayan kadınların sorulara açık yanıt vermemiş olacaklarına dikkati çekiyor.

Kadınlara uygulanan fiziksel şiddet yöntemleri arasında ise yüzde 29,2 ile itmek, yüzde 28,4 ile eşya fırlatmak, yüzde 25,7 ile tokat atmak ilk sıralarda yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber