16 Eylül 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 16 Eylül 2008 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK'DA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda gazetelerin yönetici ve Ankara temsilcilerinin katılacağı bilgilendirme toplantısı yapıyor. (Saat: 10.00)

-REKTÖRLER KÖŞK'TE

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sırasıyla Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ı kabul ediyor. (Saat: 12.00/12.45/13.30/16.00/16.45)

-CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KABULÜ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Finlandiya Büyükelçisi Kırstı Eskelınen'i kabul ediyor. (Saat: 15.00)

-ERDOĞAN BÜYÜKELÇİLERLE İFTARDA

-AKP Dış İlişkiler Başkanlığı Türkiye'de görev yapan yabancı büyükelçiler ve misyon şeflerine iftar yemeği veriyor. AKP Genel Merkezi'nde verilecek iftar yemeğine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor. (Saat: 19.05)

-BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KABULLERİ

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sırasıyla Çin Büyükelçisi Sung Guoxiang ve KKTC Büyükelçisi Tamer Gazioğlu'nu kabul ediyor. (Saat: 14.30/15.00)

-DTP'NİN SÖZLÜ SAVUNMASI

-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kapatma davası açtığı DTP, yarın Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmasını yapıyor. Sözlü savunmayı DTP Genel Başkanı Ahmet Türk yapıyor. (Saat: 10.00)

-ARNAVUTLUK DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI GERVENİ ANKARA'DA

-Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Atilla Kezek, Arnavutluk Deniz Kuvvetleri Komutanı Albay Kristaq Gerveni ile bir araya geliyor. (Saat: 10.00)

-YPK, BÜTÇEYİ GÖRÜŞÜYOR

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren Başkanlığında toplanacak Yüksek Planlama Kurulu, Yeni Başbakanlık Binasında, kabine üyelerinin de katılımıyla 2009 yılı bütçesi ödenek taleplerini değerlendirecek. (Saat: 09.00)

-TÜKETİCİ GÜVENİ BELLİ OLUYOR

-TÜİK, Tüketici Güven Endeksi'nin Ağustos ayı sonucunu açıklayacak. (Saat:10.00)

-YASED ?BAROMETRE? SONUÇLARINI AÇIKLIYOR

-Uluslararası Yatırımcılar Derneği, üyelerin nabzını tutan ?Barometre? araştırmasının sonuçlarını Swissotel'de düzenleyeceği basın toplantısı ile açıklıyor. (Saat: 9.00)

-İLK SEKİZ AYDA 64 İLİN BÜTÇESİ AÇIK VERDİ

-Ocak-Ağustos döneminde, 17 il aldığı bütçe harcamasından daha fazla bütçe geliri sağlayarak toplamda 87.7 milyar YTL fazla yaratırken, sağladığı gelir aldığı harcamayı bile karşılamayan 64 il ise 13.5 milyar YTL'lik açık verdi. Merkezden yapılan bütçe tahsilat ve harcamaları da 69.6 milyar YTL açıkla sonuçlandı.

-Yılın ilk sekiz ayında aldığı 5.4 milyar YTL'lik bütçe harcamasına karşılık bütçeye 52.8 milyar YTL gelir aktaran İstanbul 47.3 milyar YTL ile tek başına net katkı sağladı. İstanbul'u 16.1 milyar net katkıyla Kocaeli, 9.8 milyarla İzmir, 8.2 milyarla Ankara izledi.

-EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ: ETKİ ALTINDA HAREKET ETMEYİZ, DOĞAN'A HAYIR DEMİŞ DEĞİLİZ

-Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Doğan Grubu arasında süren tartışma nedeniyle rafineri lisansı verme konusunda etki altında kalmayacaklarını, objektif davranacaklarını savundu.

-Aydın Doğan'ın, ?Başbakan Erdoğan, ?Ceyhan'da sen rafineri kuramazsın, orayı Çalık istiyor' dedi? iddiası ve EPDK'nın Doğan Grubu'nu engelleyen bir taslak hazırlamasını değerlendiren Köktaş, ?Kurulların hiçbirinin EPDK da dahil bir etki altında kalarak karar verebileceğini düşünmüyoruz. Kimseye hayır da demiş değiliz. İşadamlarımız hemen hemen hepsi giderler ilgili bütün siyasilerle konuşurlar, bu bizim icraatımızın dışında bir olay? dedi.

-EPDK AKARYAKITTA FİYAT BELİRLEME MEKANİZMASINA EL KOYUYOR

-Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, akaryakıtta şirketlerin uluslararası piyasadaki zamları hemen fiyata yansıtırken, düşüşleri yansıtmadıkları şikayetlerinin ardından fiyat belirleme ve açıklama süreçlerini değiştirme kararı aldıklarını açıkladı. Rafineri, dağıtımcı ve bayinin fiyatları belirleme metodolojisinin yeniden belirleneceğini belirten Köktaş, fiyat belirleme süreçlerinin de şeffaflaştırılacağını bildirdi.

-CHP'Lİ KILIÇ: ?ALMANYA'DA TÜRKİYE YARGILANDI?

-CHP MYK Üyesi Ali Kılıç, Almanya'da süren ve yarın kararın açıklanması beklenen Deniz Feneri yolsuzluğu davasıyla, Türkiye'nin yargılandığını öne sürdü. Davanın dünkü duruşmasında, Başbakan Erdoğan'la, dolandırıcılık suçu tespit edilen Mehmet Gürhan'ı yan yana gösteren fotoğrafın dakikalarca mahkeme salonuna yansıtıldığını ifade eden Kılıç, Başbakan Erdoğan'dan hakkındaki iddialara yanıt vermesini istedi.

-Kanal 7 Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Karaman'ın gelini ile Başbakan Erdoğan'ın gelinin kız kardeş olduklarının dava nedeniyle ortaya çıktığını belirten CHP'li Kılıç, ?Böylece Erdoğan ve Karaman ailelerinin akrabalıkları da belgelendi. Şimdi Sayın Başbakana soruyorum, dava başladığında, ?Ben bunları tanımıyorum' diyen sayın Başbakan, nasıl olur da tanımadığı insanların davasıyla ilgili Federal Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğine davanın akıbetini sorabiliyor? dedi.

-MHP'NİN ADAYLIK KRİTERİ: İLLE DE ŞAİBESİZ OLACAK

-Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde ?Büyük Çatı? formülünü uygulamaya koyan MHP, adaylık kriterini ?asgari müştereklerde buluşma? ve ?şaibesiz olma? şeklinde belirledi.

-MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, seçim hazırlıklarını sürdürdüklerini ve adayların Kasım ayından itibaren netleşeceğini belirterek ?MHP'de siyaset yapmak istiyorum diyen herkese kapımız açık. Ancak ölçümüz adayın şaibesiz olması ve asgari müştereklerde buluşabilmemiz? dedi. MHP'ye yoğun başvuru olduğunu belirten Çobanoğlu, aday adayları konusunda ince eleyip sık dokuduklarını ve her bir aday adayını titiz bir araştırmaya tabi tuttuklarını kaydetti.

-Çobanoğlu "AKP hakkında ve özellikle de belediyelerde yolsuzluk iddialarının ayyuka çıktığı bu dönemde en önemli kriterimiz adayın şaibesiz ve lekesiz olması. Yaptığımız araştırmalarda buna çok önem veriyoruz. Adı şaibeye karışan hiçbir adayın partimizde yeri yok" dedi.

-AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANINA DANIŞTAY'DAN SORUŞTURMA İZNİ

-Danıştay 1.Daire AK Partili Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan'a ve diğer belediye yöneticileri hakkında Kürt Ahmet lakaplı, Ankaralı işadamı Ahmet Turgut'un oğlu Kadir Turgut'un arsasına ilişkin yaptığı başvuruyu haklı bularak soruşturma izni verdi.

-AKP MYK TOPLANTISI

-AKP MYK yoğun bir gündemle toplanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çarşamba günü toplanması beklenen AKP MYK'da, İzmir, Diyarbakır, Mersin ve Eskişehir'in büyükşehir belediye başkan adaylarının isimleri tespit edilecek.

-CHP MÜZEYİ ?DAĞ BAŞINI DUMAN ALMIŞ? MARŞI İLE AÇACAK

-CHP yönetiminin partinin kuruluşunun 85'nci yıldönümü nedeniyle bir süredir yürüttüğü müze çalışması sona yaklaştı. Partinin kuruluş günü olan 9 Eylül'de açılması planlanan ancak o güne yetiştirilemeyen 85'nci yıl müzesinin, Ekim ayından önce açılması bekleniyor.

-CHP'nin siyasal yaşamında tarihi değeri olan her türlü obje ve belgenin yer alacağı müze, CHP'nin ilk resmi marşı olan ?Dağ Başını Duman Almış? ile açılacak.

-MECLİS'E ?HALK SAZLARI MÜZESİ? ÖNERİSİ

-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Anadolu kültürüne özgü halk sazlarının gelecek kuşaklara aktarılması için başlattığı ?Halk sazları müzesi? çalışmasının bir örneğinin de TBMM'de yapılması için harekete geçti.

-Dernek Başkanı Fevzi Gümüş, konuyla ilgili olarak Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'ya bir mektup yazdı. Gümüş, Mumcu'dan, halk sazlarının sergilenmesi için yer tahsis edilmesini istedi.

-ANKARA'NIN GÖBEĞİNDE ÖĞRETMEN KRİZİ

-Ankara'nın Etimesgut ilçesinde Kadri Suyabakan İlköğretim Okulu'nda öğretmen krizi yaşanıyor. Okullar, geçen hafta başlamasına karşın, bir sınıfta hala öğretmen bulunmaması nedeniyle 50 kadar öğrenci okula gitmiyor.

-Veliler duruma isyan ederken, ?İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduk. Fakat hala sorun çözülmedi? dediler.

-TÜRKİYE'DEKİ KURAKLIK KRİTİK NOKTAYA ULAŞTI

-Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin kuraklığa ve çölleşmeye eğilimini bir rapor haline getirdi.

-Rapora göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde etkili olan kuraklık olaylarının ve su sıkıntısının; yalnız tarım ve enerji üretimi açısından değil, sulamayı, içme suyunu, öteki hidrolojik sistemleri ve etkinlikleri içeren su kaynakları yönetimi açısından da kritik bir noktaya ulaştı.

-500 BİN ÇOCUĞA ANADOLU LİSESİ HAYAL OLDU

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Seviye Belirleme Sınavı'na katılmayan 6. sınıf öğrenci sayısının 273 bin 291, 7. sınıf öğrenci sayısının ise 228 bin 504 olduğunu açıkladı. Sınava katılmayan 6. sınıf öğrencilerinden 15 bin 71'i teşekkür belgesi sahibi olurken, bin 153'ü takdir belgesi sahibi. 7. sınıf öğrencilerinden teşekkür belgesi alanların sayısı 12 bin 698, takdir belgesi alanların sayısı ise 926 oldu.

-CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, niteliksiz kadrolaşma, rehberlik hizmetinin olmaması ve Bakanlığın eğitim politikası nedeniyle 500 bin öğrencinin Anadolu Lisesine gidemeyeceğini söyledi. İnce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?sınav şakasını? anımsatarak, ?Esas soğuk şakayı Milli Eğitim Bakanlığı 500 bin öğrenciye yaptı? dedi.

-SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ALERJİSİ OLANLARA "GRİP AŞISI" UYARISI

-Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Seraceddin Çom, eylül ve ekim aylarının grip aşısı dönemi olduğunu söyleyerek, ?6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anaflaktik tarzda alerjisi olanlar yani yumurta yediğinde alerjik şoka girenler ve hamileliğin ilk 3 ayı içinde olanlar grip aşısı yaptırmamalıdırlar? dedi. Çom, kronik hastalıkları olanlara ise grip aşısını önerdiklerini de söyledi.

-Grip aşısının herhangi bir faydasının olmadığı sadece ticari amaçlarla ortaya çıkarıldığı eleştirilerini de değerlendiren Çom, ?Bakanlık olarak iki uç olarak yaklaşmıyoruz. Yapılsın ya da yapılmasın demiyoruz. Yapılmasını öneriyoruz; ancak kesinlikle yapılmalıdır da demiyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber