Şehir tiyatroları 1 Ekimde perdelerini açıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2008 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 1 Ekimde perdelerini açacak.

Yeni sezona ilişkin Malta Köşkü'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, geçen hafta yeni dönem projelerini açıkladıklarını hatırlatarak, bu projelerin hayata geçtikçe daha çok ilgi toplayacağını söyledi.

Alkaya, Türkiye'nin ilk çocuk tiyatrosu sahnesinin Kağıthane'de kurulacağını, bunu Gaziosmanpaşa'da çocuk tiyatrosu sahnesinin izleyeceğini anlatarak, Beyoğlu Sahnesi Mimari Proje Yarışması'nın da bir dönüm noktası olduğunu ve proje hayata geçtiğinde kamu-sanat binalarına model olacağını söyledi.

Yeni dönemde ilk etapta 35 tiyatro oyunu, 14 çocuk ve 3 gençlik oyunu sahneleneceğini anlatan Alkaya, "Yüklü bir repertuvar. Diliyorum sonuçları itibariyle Türk tiyatrosunda beklediğimiz değişimi ateşleyecek bir repertuvar olur. Çünkü bu değişim, uzun zamandır sıkıntısını çektiğimiz, eşiğine geldiğimiz bir kavram" diye konuştu.

Bu yıl Özgen Yula, İskender Pala ve Işıl Özgentürk gibi yazarlarla proje geliştirme konusunda ilk adımları attıklarını dile getiren Alkaya, oyun yazma atölyelerinden çıkan ürünleri de çok önemsediklerini kaydetti.

Yeni sezonda, Nuri Pakdil, Aydın Arıt, Kemal Demirel, Vüs'at O. Bener ve Sevim Burak gibi yapıtları sahnelenmemiş yazarlar için özel projeleri olduğunu anlatan Alkaya, Abdülhak Hamid, Recaizade Mahmut Ekrem gibi tiyatronun kurucu dönem yazarlarından eserlerinin de seyirciyle buluşacağını bildirdi.

Alkaya, Ahmet Rasim, Reşat Ekrem Koçu ve Orhan Pamuk gibi İstanbul'u konu edinen yazarların roman ve anılarının oyunlaştırılarak sahneleme çalışmalarının da sürdüğünü anlattı.

Yeni dönemde, uluslararası ortak yapımlar kapsamında Lefkoşa Türk Tiyatrosu ile birlikte hazırlanan "Canavar Sofrası" adlı oyun sahnelenecek. Hüseyin Köroğlu'nun yönettiği ve "6. Kıbrıs Tiyatro Festivali"nde 26 Eylül'de prömiyeri yapılacak oyun, Nazi işgalindeki Fransa'da bir doğum günü partisinde geçiyor.

Çocuk tiyatrosu kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk Birimi ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği, Danimarka, Slovenya ve Sırbistan ile ortak bir projede buluşacak. Ayrıca Üsküp Türk Tiyatrosu ile de ortak bir çalışma yürütülecek.

"İstanbul Repertuvarı" üst başlığı ile "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi" kapsamında, ekseninde İstanbul'un yer aldığı 5 oyun sahnelenecek. Oyunlar, 2009-2010 tiyatro sezonundan başlayarak İngilizce çevirili elektronik alt yazı ile sunulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber