1 Ekimden itibaren eski memurla yeni memur arasında 10 fark olacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Eylül 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sadettin ORHAN yazdı...

Kaymaklı memurluk için son 12 gün!

Reform kanununun 1 Ekim'de yürürlüğe girmesiyle birlikte, sosyal güvenlik alanında memurları radikal değişiklikler bekliyor. Ancak bu değişimden 1 Ekim'den önce memur olanlar (eski memurlar) etkilenmeyecekler. Böylece kamuda sosyal güvenlik bakımından eski memur-yeni memur ayırımı olacak.

Eski memurlar her türlü sosyal hak ve yükümlülük açısından eski mevzuata tabi olurken, yeni memurlar (1 Ekim'den sonra ilk defa memur olanlar) tamamıyla reform kanununa tabi olacaklar. Eski memur- yeni memur arasındaki 10 fark!

Reformla birlikte aylık bağlama oranı düştüğünden, yeni memurun aylığı 25 yıllık çalışma için %50 olacak. Eski memurda bu %75'ti.

Eski memur emekli olunca SSK'ya tabi çalışırsa emekli aylığını da alabilecek. Aynı şekilde çalışacak yeni memurun aylığı kesilecek.

Eski memur 10 yıl çalıştıktan sonra dilerse istifa ederek Emekli Sandığı'na isteğe bağlı kesenek ödeyebilecek. Yeni memur istifa ederlerse ancak Bağ- Kur'lu gibi isteğe bağlı prim ödeyecek.

Eski memurun dul eşine, evlenmesi durumunda 12 aylık tutarında çeyiz yardımı yapılıyordu. Yeni memurun dul eşine bu yardım yapılmayacak.

Eski memurun dul eşi hem eşinden dul aylığı, hem de ana-babasından yetim aylığı alabilecek. Yeni memurun dul eşi bunlardan birisini tercih edecek.

Yeni memurun maaşından yapılacak emeklilik kesintisi artıyor. Bu durum yeni memurun net ücretini düşürürken, emekli maaşına olumlu yansıyacak.

Taban aylık yeni memurlarda daha düşük olacak. Örneğin eski memura 2008 yılında bağlanan en düşük emekli aylığı 741 YTL'dir. Yeni memurda taban aylık asgari ücretin %35'i kadar olacak. Bu da bugün için 223,5 YTL'dir.

Eski memurun dul eşi ister çalışsın ister çalışmasın, %75 oranında dul aylığı bağlanıyordu. Yeni memurun dul eşi çalışırsa dul aylığı %50'ye düşecek.

Eski memura, eşinin ya da çocuğunun ölümü durumunda cenaze yardımı yapılıyor. Yeni memura eş veya çocuk ölümünde cenaze yardımı yapılmayacak.

Devlet memuru sıfatıyla 1 Ekim'den önce hava yolları uçuş personeli, lokomotif makinisti, infaz koruma memuru, posta dağıtıcısı ve TRT'de haber hizmetinde çalışmaya başlayanlar yıpranma payı ile erken emekli olabilecek. Aynı işlerde 1 Ekim'den sonra çalışmaya başlayan yeni memura yıpranma payı verilmeyecek. Görüldüğü üzere eski memurlar sosyal güvenlik açısından kaymaklı memur sıfatını fazlasıyla hak ediyor. Yeni memurlar ise sosyal güvenlikte işçi, işveren, çiftçi ve esnafla eşitlenmiş oluyor. Hangisinin doğru olduğu yorumunu okuyucularıma bırakıyorum...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber